Nové BBCode

Důležité novinky o změnách na fóru path.cz

Nové BBCode

Odeslatod Path » 14.04.11 14:14 (Čt)

Nový BBCode pro Google Maps [mapa][/mapa]

Pro potřeby fóra path.cz jsem připravil speciální bbcode [mapa][/mapa], který umožní v mapě Google zobrazit jeden až dva body případně s bublinou, která může obsahovat doplňující název, popis, souřadnice a externí odkazy na další online mapy. Kromě jiného je možné u těchto bodů vykreslit i kružnici s definovaným rádiusem. Bod (body) lze v mapě přesouvat s dynamickým překreslením obsahu bubliny. Přesuny bodů nijak neovlivňují nadefinovaný tag [mapa].

K čemu je to dobré?

Například pro vizualizaci bodu, o kterém se vede diskuze. Nebo také pro reportování bodů typu bod A je špatně, má to být stejné jako bod B atp.

Definice tagu

Tag má celkem 13 parametrů. První tři (info, zoom a type) jsou základní atributy definice MAPA. Zbytek definuje jeden až dva body (A a B). Všechny parametry jsou povinně odděleny středníkem bez mezer:

[mapa info;zoom;type]latA;lonA;nameA;descA;proxA;latB;lonB;nameB;descB;proxB [/mapa]

Formát

Code: Vybrat vše
[mapa info={boolean};zoom={number};type={char}]latA={dd.dddddd};lonA={dd.dddddd};nameA={string};descA={string};proxA={number};latB={dd.dddddd};lonB={dd.dddddd};nameB={string};descB={string};proxB={number}][/mapa]

Základní Parametry

• info=1; [povinný] informační bublina (0 = nezobrazovat, 1 = zobrazovat).
  • zoom=0; [povinný] přiblížení mapy (0 nastaví výchozí hodnotu pro jeden bod).
    Pokud jsou definovány dva body, hodnota zoom bude ignorována a výřez mapy se přizpůsobí bodům tak, aby byly v mapě viditelné oba.
  • type=r; [povinný] typ mapy (r = ROADMAP, s = SATELLITE, t = TERRAIN, h = HYBRID).

Parametry bodu A (nepovinné)

• latA=50.0878110; severní šířka v desetinném formátu. Oddělovačem desetinných míst může být tečka i čárka.
  • lonA=14.4204600; východní délka v desetinném formátu. Oddělovačem desetinných míst může být tečka i čárka.
  • nameA=Můj bod A; titulek v bublině (krátký a výstižný).
  • descA=Můj popisek; doplňující popisek v bublině.
  • proxA=100; poloměr vykreslené kružnice v metrech (prázdná hodnota nebo 0 = bez kružnice).

Parametry bodu B (nepovinné)

• latB=50.0878454; severní šířka v desetinném formátu bodu B.
  • lonB=14.4219943; východní délka v desetinném formátu bodu B.
  • nameB=Můj bod B; titulek v bublině (krátký a výstižný).
  • descB=Můj popisek; doplňující popisek v bublině.
  • proxB=50; poloměr vykreslené kružnice v metrech (prázdná hodnota nebo 0 nevykreslí kružnici).

Poznámka 1: Body A i B lze zobrazit samostatně nebo oba najednou.
Poznámka 1: Body lze přesouvat, klepnutím na ikonu se zobrazí bublina.
Poznámka 2: Minimapa se zobrazuje pouze u jednoho bodu (A nebo B). U dvou zobrazených bodů je implicitně minimalizována.
Poznámka 3: Po přesunu kteréhokoli bohu se vždy zobrazí jeho bublina.
Poznámka 4: Text v bublině se vždy po přesunu aktualizuje, včetně externích odkazů.
Poznámka 5: Po klepnutí na tlačítko výchozí se mapa i symboly přesunou do původní polohy definované v BBCode.

Příklad č.1: Bod A bez zobrazené bubliny + zoom 18

BBCode:
[mapa info=0;zoom=18;type=r]latA=50.0878110;lonA=14.4204600;nameA=;descA=;proxA=;latB=;lonB=;nameB=;descB=;proxB=[/mapa]

Výsledek:

Příklad č.2: Bod B se zobrazenou bublinou + výchozí zoom

BBCode:
[mapa info=1;zoom=0;type=r]latA=;lonA=;nameA=;descA=;proxA=;latB=50.0878110;lonB=14.4204600;nameB=;descB=;proxB=[/mapa]

Výsledek:

Příklad č.3: Bod A se zobrazenou bublinou + výchozí zoom + poloměr + název + popis)

BBCode:
[mapa info=1;zoom=0;type=r]latA=50.0878110;lonA=14.4204600;nameA=Můj definovaný bod;descA=Zde je krátký popis k bodu s poloměrem 100 metrů.;proxA=100;latB=;lonB=;nameB=;descB=;proxB=[/mapa]

Výsledek:

Příklad č.4: Bod A a B se skrytou bublinou a satelitní mapou

[mapa info=0;zoom=0;type=s]latA=50.0878110;lonA=14.4204600;nameA=Správná poloha;descA=;proxA=;latB=50.0879177;lonB=14.4207604;nameB=Chybná poloha;descB=;proxB=[/mapa]

Výsledek:

Tip: Zkuste klepnout na kterýkoli bod, případně jej přesunout. Po přesunu se v bublině přepíší i souřadnice.
Naposledy editoval Path dne 19.04.11 14:41 (Út). Počet editací: 3x.
Důvod: Úprava BBcode.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Nové BBCode

Odeslatod Path » 19.04.11 14:22 (Út)

Ještě jsem BBCode mapa upravil tak, aby bylo možné definovat výchozí typ mapy (silniční, stelitní, hybridní a terénní). Díky tomu je v BBCode nový atribut "type":

type=r (silniční mapa)
type=s (satelitní mapa)
type=h (hybridní mapa - satelitní s popiskama)
type=t (terénní mapa)

Při zadání 'type=' bez písmene bude jako výchozí přednastavena silniční mapa.

Druhá změna se týká možnosti definovat zvlášť bod A a zvlášť bod B. Pro zobrazení pouze bodu B je tedy nutné zadat souřadnice latB a lonB. Analogicky pro bod A zadat latA a lonA. Názvy pro popisky už nejsou povinné.

Do třetice jsem do bubliny přidal další odkazy na další externí servery. U některých se mi podařilo definovat bublinu, u jiných jsem nenašel definici, jak ji zobrazit. Kromě jiného je zde možnost exportovat bod do formátu kml (Google Earth).

Zatím jsem se nedostal k tomu, abych do editoru přidal ikonu pro vytvoření tagu, takže kdo bych chtěl BBCode mapa využít, může si zkopírovat tento kód a nahradit XXX a YYY souřadnicemi:

[mapa info=1;zoom=0;type=r]latA=YYYYYYYYYY;lonA=XXXXXXXXXX;nameA=;descA=;proxA=;latB=;lonB=;nameB=;descB=;proxB=[/mapa]
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Path » 20.04.11 14:57 (St)

Pro pohodlnější práci jsem přidal možnost zobrazení mapy na celou obrazovku, resp. v novém okně:

Obrázek - maximalizace
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Path » 21.04.11 1:31 (Čt)

Fix zarovnání a šířky tlačítka Výchozí v IE, kde se vykreslovalo na celou šířku mapy.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Zpět na Oznámení a novinky ve fóru path.cz