Spadla klec - odemykací klíče prolomeny

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: Spadla klec - odemykací klíče prolomeny

Odeslatod V12 » 22.12.09 9:19 (Út)

Garmin to asi naozaj mysli vazne - na novej GPMapa 2009.3 si uz zopar ludi zuby vylamalo. No po chvili sa situacia opat dostala do "normalu" Obrázek. Osobne si myslim, ze investovat velke prachy do ochrany produktu nema vyznam. Je to klasicky priklad z armady - suboj zbrane a panciera. Raz ma prevahu kanon, raz pancier...
V12

Registrace: 14.11.07 21:11 (St)

Odeslatod xtonda » 28.12.09 15:05 (Po)

Tak pokud budou klíče na bázi digitálních podpisů a bude to chytře a bezchybně udělané, tak ke*gen vypadává ze hry. Nepůjde ani modifikovat mapu tak, aby se tvářila jako free (což je jeden ze současných postupů), protože by přestal sedět podpis. Jejich navigační zařízení jsou proprietární technologie takže by mělo jít i zabránit nebo velmi ztížit možnost nahrát cracknutý firmware, minimálně tak, že k tomu bude nutné navigaci rozebrat a použít nějaké speciální zařízení, což už si relativně málokdo troufne. A produkt pro PDA a mobily (Mobile XT) prostě ukončí stejně jako to udělal TomTom.
xtonda

Registrace: 20.11.09 14:06 (Pá)

Odeslatod Monoid » 07.01.10 16:50 (Čt)

Ne ze by to bylo dulezite, ale s tim 'odepsanim' GMXT to nebude az tak rychle a horke. Je pouzit v nuvifone, coz je pomerne nove zarizeni (asi pul roku), takze by jej meli podporovat jeste tak rok, dva. A pokud se nepletu, tak nuvifone neni proprietalni hardware, ale bezi bud na WinM nebo Symbianu (uz si nevzpominam).

Zda zvysena ochrana map Garminu a vyrabcum map pomuze nevim, ale dost pochybuji o tom, ze by zvyseni zisku bylo vyrazne. Protoze, ten kdo dnes mapu ukradne si ji az to nepujde nekoupi. Bud si koupi navigaci jineho vyrobce nebo bude pouzitat stare mapy. Mohlo by to ovsem pomoci castecne zamezit nakupu pristroju primo z USA, takze by z toho profitovali regionalni zastupci Garminu, kteri by pribalovali napr. svou Topomapu.

Prodejum map by hodne pomohlo, kdyby bylo mozne jednoduse koupit casove omezenou licenci na cca 14 dnu za rozumnou cenu radove 100-200 korun. To je z technickeho hlediska mozne i nyni, ale zatim jsem to nikdy v praxi nevidel... Jen velky fanda si koupi na dovolenou automapu a pripadne i topomapu cilove zeme, kdyz vi, ze ji pouzije tyden, dva a za rok uz bude nova verze a ta zakoupena bude zastarala.
Monoid

Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Odeslatod Path » 24.05.10 3:09 (Po)

Tak technologie GMA již aplikována ve firmware Beta pro Oregon x50. Bez licence gma nelze CNEU odemknout.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod Path » 27.05.10 11:53 (Čt)

Zumo 660 od verze FW 3.80 už také vyžaduje certifikační klíč GMA k mapě City Navigator Europe.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod V12 » 07.06.10 10:57 (Po)

Osobne si myslim, ze tento pokus o posilnenie ochrany map je iba "placnutim do vody". CNE je v kazdej novej navigacii, moralna zivotnost drahsich modelov je maximalne 3 roky, lacnejsich asi rok (ja osobne by som model bez moznosti planovania ciest cez viacero prejazdnych bodov a moznosti takto naplanovanu cestu ulozit ani nekupil). Tie 3 roky sa daju jazdit aj s neaktualizovanou mapou, potom sa uz kupi navigacia, ktora toho vie zasa o cosi viac. Namiesto vynakladania prostriedkov na tento nezmyselny pocin by sa Garmin mohol venovat vyvoju noveho formatu mapovych suborov, ktory umozni aktualizacie map cez internet v style MapShare od TomToma. Ahaaa, to ale nemoze, pretoze v podmienkach LT je pisane, ze plati iba kym je zariadenie podporovane a chcel by som vidiet ten povyk, keby Garmin odstrihol podporu vsetkych starsich modelov vcetne rady 7xx. Tymto by nastvali veeeelmi vela ludi, ktori LT zakupili k 7xx a aj ich predchodcom...
Inak podla mne dostupnych informacii existuje postup, ako to obist, no nemam moznost to otestovat. A sem ten postup vycapit nemozem, dokonca ani na "studijne ucely"...

xtonda :
GMA podpis je skvely napad, no Garmin nemoze odstrihnut uzivatelov map kompilovanych bez zamknutia kompilermi cgpsmapper, MapsetToolKit ci mkgmap. Prave mkgmap pouziva komunita OpenStreetMap, cgpsmapper zasa Malsing a OpenMaps Europe.
V12

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 07.06.10 15:57 (Po)

co je to "moralni zivotnost"? kazdy s tim operuje, ale nikdo mi jeste nerekl, co to je... kdyz se nad tim zamyslim, tak kdybych bnebyl fanda novinek a nekupoval navigace kvuli novinkam, tak mi prakticky dodneska vystacil streetpilot c510 ... nove navigace krom ruznych kudrlinek neprinasi nic noveho.. a kdyz i dnes garmin dela navigace s jednim prujezdnim bodem´, tak nemaji navic nic noveho, co by prinaselo samotne "navigacni" cinnosti neco noveho...
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod V12 » 07.06.10 20:06 (Po)

Tragedie :
Otazka moralnej zivotnosti je dost komplikovana. V skratke sa to da vysvetlit asi tak, ze dnes mas spickovu navigaciu so vsetkymi moznymi navigacnymi funkciami, no bez On-Line pristupu na Internet. O 3 roky po zruseni roamingu klesne datovy tarif na zanedbatelne polozky a vsetky nove navigacie budu vybavene On-Line sluzbami, umoznujucimi kontextove vyhladavanie v style Som v Prahe, Navigacia - najdi mi vystavu obrazov Martina Benku. A navigacia to najde. Alebo hlasove ovladanie navigacie. Alebo.... spusta veci, ktore budu obrovskym prinosom a pokrokom v bezpecnosti premavky - citanie a opakovanie dopravnych znaciek, pokrocile TMC, navigacne udaje premietane na HUD ci sklo atd. Zrazu zistis, ze Tvoja pred troma rokmi super navigacia potrebuje vymenit, pretoze ju z nejakeho dovodu uz nebudes moct pouzit s poslednou verziou map Europy - v zaujme zachovania konkurencieschopnosti vyrobca GPS totalne prekope format dat. A je jedno, ci to bude TomTom, Mio, Navigon ci Garmin.
To, ze by Ti StreetPilot vystacil je relativne - podporuje TYP a NT format ? Ak nie, tak Tvoje tvrdenie nie je pravdive - prakticky vsetky nove mapy su uz NT...

Vystiznym prikladom je Garmin Mobile XT - je to najlepsi pocin Garminu, no ten ho namiesto dalsieho vyvoja hodil cez palubu. To, co je v NuviPhone je iba slaby odvar GMXT. Technicky mi GMXT funguje OK, zozerie aj posledne mapy, ignoruje GMA, takze kgn je pouzitelny. No nove veci, ktore ma ktorakolvek konkurencia (aj ta z vlastnej stajne) v nom bohuzial chybaju a uz nikdy nebudu dopracovane - napr. radenie do pruhov, 3D teren, Curve Warner, hlasenie zeleznicnych priecesti atd. Skratka je po moralnej zivotnosti. Uz ho minimalne rok nepouzivam.
V12

Předchozí

Zpět na Garmin: Mapy