Garmin Lifetime

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: Garmin Lifetime

Odeslatod eidz » 15.08.09 21:47 (So)

k problému LifeTime - myslíte si, že např. za 5 let, pokud bude navigace ještě fungovat, přestane Garmin aktualizovat mapy pro tou dobou již prehistorický kus???
Garmin nüvi 3790T - minulost
Garmin nüvi 765T - minulost
Obrázek uživatele
eidz

Registrace: 11.08.09 14:48 (Út)

Odeslatod Romstar » 17.08.09 8:26 (Po)

Myslím, že mapy Garmin nepřestane aktualizovat, protože Garmin dodržuje smlouvy. A s firmou Navteq, která mu dodává mapy má smlouvu cca do roku 2019.
Obrázek uživatele
Romstar

Registrace: 30.08.08 15:54 (So)

Odeslatod Monoid » 17.08.09 12:07 (Po)

No, ale muze prejit na novy format map, ktery jiz nepujde zobrazit ve starsich pristrojich. Soucasnemu NT formatu jsou nejmene 3 roky, t.j. za pet let mu bude 8 let a to je v dobe informacnich technologii hodne.

Jinou otazkou je, jaka je fyzicka zivotnost pristroje, t.j. jestli tech 5 let vydrzi fungovat. A dalsi otazkou je, jaka je moralni zivotnost. Za 5 let uz budou mit navigace nejake uzasne a netusene vlastnosti, takze kazdy radsi prejde na novy typ.

Kdyz si vezmu, jak se GPS pristroje posunuly za poslednich 10 let, tak bych moc nepocital s tim, ze nejaky soucasny pristroj bude za 5 let in.

Je fakt, ze dosud pouzivam jako zalozni GPS asi 10 let starou turistickou GPS (G 12XL), ale to je unikatni a nebyvale solidne zpracovany pristroj.
Monoid

Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Odeslatod Romstar » 17.08.09 12:32 (Po)

Osobně si myslím, že pokud koupím přístroj již s Lifetime což vyjde o cca 1000kč dráž, tak je to výhodnější než dokupovat později ať Onetime, nebo Lifetime který stojí 120Eur/ Karta 3290kč
Obrázek uživatele
Romstar

Odeslatod Jarous1 » 17.08.09 12:46 (Po)

Hodně OT:

Za 5 let snad už bude konečně fungovat to super dokonalé Galileo Obrázek Takže výměně samotné GPS se stejně nevyhneme Obrázek
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1

Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Odeslatod Path » 17.08.09 14:09 (Po)

Zběžně jsem přelétl tuto diskuzi na téma Lifetime a nerozumím tomu, proč je produkt Lifetime tak zatracován. V první řadě e nutné říci, že Lifetime není nikomu vnucován a je na každém koupěchtivém zákazníkovi, zde si jej pořídí nebo ne. Jaký marketinkový trik? Je to přeci placená služba.

Lifetime je služba, kterou uživatelé v minulých letech velmi postrádali. Pamětníci si jistě vzpomenou na ceny za roční update mapy, které nebyly zrovna malé. Cenu 2000,- za Lifetime, resp. za pravidelné aktualizace mapy City Navigator Europe od Navtequ, kterou považuji za jednu z nejlepších na evropském trhu mi rozhodně nepřijde nijak závratná. Právě naopak.

Tvrzení, že aktualizace mapy nejsou potřeba a že stačí i dva roky stará mapa je pro řidiče, který opravdu jezdí i po jiných komunikacích než pouze po těch které zná je liché. Pokud opominu Evropu jako takovou, tak jen pro Českou republiku přišlo s každou verzí mnoho zásadních změn a myslím tím pozitivních. Navíc, silniční síť se kromě údržby také buduje a ani letos se nejedná o malé investice. O POI snad nemá smysl ani psát. Pamatuji CNEU ještě když byl v plenkách a každá aktualizace byla skokem vpřed (neposuzuji SR, ale ČR).

Český distributor v dobách nedostatečného pokrytí CNEU přišel s vlastní silniční mapou (Atlas Czech), která je českými uživateli dodnes poměrně využívanou, ale je jen otázkou času, kdy PICODAS další vývoj této mapy zastaví. Už dnes se šušká, že další aktualizace CNEU, která má přijít v září bude obsahovat i rozšířenou databázi popisných čísel. Pokud se takto NAVTEQ časem vyrovná produktu Adresy Czech, pravděpodobně Atlas skončí. Přitom byl Atlas ve verzi 7 kvalitativně dál než CNEU...

Co se týká životnosti přijímačů... Všechny dnes dostupné navigační přístroje jsou spotřebním zbožím, ať už se to někomu líbí nebo ne. Souhlasím s tím, že tři roky jsou už téměř hranice nejen morální, ale i technické životnosti. Přesto se jedná o mapový navigační přístroj, kde primární funkcí je navigace od křižovatky ke křižovatce. A nejdůležitějším faktorem pro účelné plnění této funkcionality je právě samotná mapa.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod Monoid » 17.08.09 18:20 (Po)

V podstate souhlas.

Kazdy si musi rozhodnout, zda mu stoji za to utratit cca 300 Kc/rok (1000 deleno 3 roky zivotnosti pristroje), aby mel +- aktualni mapy nebo ne.

Pro toho, kdo hodne jezdi na neznama mista a pospicha to asi praktickou cenu ma, pro ostatni jde spise o dobry pocit, ze ma aktualni mapy. Nejsme roboti a proto nezbytne nepotrebujeme zcela aktualni mapy. Je to prijemne je mit, vsichni touzime po dokonalosti, ale ten cil je nedostizny. Proste automapa pro Garminy, ktera plne odpovida realite momentalne neexistuje a nejakou dobu existovat nebude. To by ty mapy musely byt bez chyb (a to nejsou a jeste dlouho nebudou. Napriklad jedna chyba v zakresu silnic, o ktere vim je v Garminich mapach uz asi 5 let.. ), jednak by mapy musely byt updatovany ihned po nejake zmene (uzavirka, nova silnice, zmena jednosmerek, zakazu vjezdu), coz momentalne neni realne.

Kazdopadne Lifetime je od Garminu dobry pocin pro ty, kteri maji potrebu mit co nejaktualnejsi mapy.

Dosud jsem mluvil pouze o silnicni siti. Pokud navic nekdo potrebuje aktualni POI, ktere se vyvijeji mnohem dynamicteji nez silnicni sit, tak to mluvi pro Lifetime.

EDIT:
Jeste jsem si uvedomil jeden podstatny faktor. Ja vzdy pouzival pro navigaci GPS, kde jde vypnout automaticke prepocitani trasy, pokud se od trasy odchylite. A jezdim s vypnutym prepocitanim. U nuvi, pokud se nepletu, nejde automaticke prepocitani trasy vypnout. Pak uplne chapu, ze lide chteji co nejaktualnejsi mapy. Jakakoliv odchylka vyvola prepocitavani trasy, to nejakou dobu trva a prave ve chvili, kdy by clovek potreboval videt na mapu, aby porovnal, kde je, kde by mel byt a usoudil, proc neni tam kde by mel byt a jak se dostat tam kde ma byt, tak nevidi nic. GPS pak zmatene podle neplatne mapy neustale prepocitava a upozornuje a prepocitava.... To je opravdu asi o nervy.

Reseni jsou dve. Bud mit zapnute automaticke prepocitavani trasy a pak je potreba mit pokud mozno aktualni mapy nebo mit nastavene prepocitavani trasy jen na vyzadani a pak jsou nekolik let stare mapy uplne OK. (Ze jsem na nove silnici poznam a zda se casem priblizim k puvodni trase se da odhadnout. Prinejhorsim si trochu zajedu a dam prepocitat. )

Driv vsechny automobilove i turisticke navigace od Garminu mely moznost nastavit si, zda se ma prepocitavat automaticky, nebo neprepocitavat nebo prepocitavat na dotaz. To ze tato funkce z rady nuvi vymizela mi pripada spise jako zamer na podporu prodeje map, nez snaha o zjednoduseni ovladani a bezpecnost jizdy. Treba navigacni sw pro mobilni zarizeni - Garmin Mobile XT - moznost nastaveni ma.

Takze, abych to shrnul. Vzhledem k tomu, ze v nuvi nejde vypnou automaticky prepocet trasy, tak pro nuvi a pro ridice, kteri preferuji automaticky prepocet trasy, doporucuji Garmin Lifetime. Ostatni musi zvazit, zda jim ta tisicovka stoji za ten komfort nebo ne. Ja pouzivam staricky Atlas 7 a zatim nevidim zadny duvod k prechodu na novejsi mapu. Mozna za par let. Obrázek
Naposledy editoval Monoid dne 28.08.09 22:23 (Pá). Počet editací: 1x.
Monoid

Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Odeslatod eidz » 17.08.09 21:55 (Po)

No, na Garmin jsem přešel z Mio 710 a to jen proto, že mapy z roku 2006 jsou už fakt hodně neaktuální (nové obchvaty a křižovatky) a bohužel se mi nepodařilo získat aktualizaci.
Jsem rád, že jsem přešel. Ale dokáži si představit ještě využití této, dnes 3 roky staré navigace, než jen šuplík. Tak proto má pro mě Lifetime význam.
Garmin nüvi 3790T - minulost
Garmin nüvi 765T - minulost
Obrázek uživatele
eidz

Registrace: 11.08.09 14:48 (Út)

Odeslatod tuja » 27.08.09 14:31 (Čt)

Tak jsem právě koupil u registrovaného prodejce Garmin Nuvi 550 - Lifetime. Z diskuse se dovídám, že kód na kartičce Lifetime má být skrytý a lze ho získat teprve setřením. Na mé kartičce však není nic k setření - kód je viditelný. Mám to reklamovat?
tuja

Registrace: 27.08.09 14:24 (Čt)

Odeslatod Romstar » 27.08.09 14:37 (Čt)

Zdravím, patrně budete mít v balení jméno a heslo k přístupu k této službě. Ve vašem případě je patrně gps již registrovaná a tudíž byla karta aktivovaná. Prohledejte balení a měl by tam být přístup k účtu.
Obrázek uživatele
Romstar

Předchozí

Zpět na Garmin: Mapy