V podstate souhlas.
Kazdy si musi rozhodnout, zda mu stoji za to utratit cca 300 Kc/rok (1000 deleno 3 roky zivotnosti pristroje), aby mel +- aktualni mapy nebo ne.
Pro toho, kdo hodne jezdi na neznama mista a pospicha to asi
praktickou cenu ma, pro ostatni jde spise o
dobry pocit, ze ma aktualni mapy. Nejsme roboti a proto nezbytne
nepotrebujeme zcela aktualni mapy. Je to prijemne je mit, vsichni touzime po dokonalosti, ale ten cil je nedostizny. Proste automapa pro Garminy, ktera
plne odpovida realite momentalne neexistuje a nejakou dobu existovat nebude. To by ty mapy musely byt bez chyb (a to nejsou a jeste dlouho nebudou. Napriklad jedna chyba v zakresu silnic, o ktere vim je v Garminich mapach uz asi 5 let.. ), jednak by mapy musely byt updatovany
ihned po nejake zmene (uzavirka, nova silnice, zmena jednosmerek, zakazu vjezdu), coz momentalne neni realne.
Kazdopadne Lifetime je od Garminu dobry pocin pro ty, kteri maji potrebu mit co nejaktualnejsi mapy.
Dosud jsem mluvil pouze o silnicni siti. Pokud navic nekdo potrebuje aktualni POI, ktere se vyvijeji mnohem dynamicteji nez silnicni sit, tak to mluvi pro Lifetime.
EDIT:
Jeste jsem si uvedomil jeden podstatny faktor. Ja vzdy pouzival pro navigaci GPS, kde jde vypnout automaticke prepocitani trasy, pokud se od trasy odchylite. A jezdim s vypnutym prepocitanim. U nuvi, pokud se nepletu, nejde automaticke prepocitani trasy vypnout. Pak uplne chapu, ze lide chteji co nejaktualnejsi mapy. Jakakoliv odchylka vyvola prepocitavani trasy, to nejakou dobu trva a prave ve chvili, kdy by clovek potreboval videt na mapu, aby porovnal, kde je, kde by mel byt a usoudil, proc neni tam kde by mel byt a jak se dostat tam kde ma byt, tak nevidi nic. GPS pak zmatene podle neplatne mapy neustale prepocitava a upozornuje a prepocitava.... To je opravdu asi o nervy.
Reseni jsou dve. Bud mit zapnute automaticke prepocitavani trasy a pak je potreba mit pokud mozno aktualni mapy nebo mit nastavene prepocitavani trasy jen na vyzadani a pak jsou nekolik let stare mapy uplne OK. (Ze jsem na nove silnici poznam a zda se casem priblizim k puvodni trase se da odhadnout. Prinejhorsim si trochu zajedu a dam prepocitat. )
Driv vsechny automobilove i turisticke navigace od Garminu mely moznost nastavit si, zda se ma prepocitavat automaticky, nebo neprepocitavat nebo prepocitavat na dotaz. To ze tato funkce z rady nuvi vymizela mi pripada spise jako zamer na podporu prodeje map, nez snaha o zjednoduseni ovladani a bezpecnost jizdy. Treba navigacni sw pro mobilni zarizeni - Garmin Mobile XT - moznost nastaveni ma.
Takze, abych to shrnul. Vzhledem k tomu, ze v nuvi nejde vypnou automaticky prepocet trasy, tak pro nuvi a pro ridice, kteri preferuji automaticky prepocet trasy, doporucuji Garmin Lifetime. Ostatni musi zvazit, zda jim ta tisicovka stoji za ten komfort nebo ne. Ja pouzivam staricky Atlas 7 a zatim nevidim zadny duvod k prechodu na novejsi mapu. Mozna za par let.

Naposledy editoval Monoid dne 28.08.09 22:23 (Pá). Počet editací: 1x.