od garminbreak » 10.08.09 18:05 (Po)
Monoid :
Ochrana map samozrejme musi byt, o tom niet pochyb. Co ma ale rozculuje najviac je fakt, ze si kupujem UNLOCK pre prave jedno GPS a z toho vyplyvajuce nasledky - neprenositelnost map atd. Ale aj toto maju ostatni konkurenti, takze je to vsade rovnake.
Tragedie_v_JZD :
Co riesi format NT ? Nic, iba mensi datovy subor, ktory je absolutne zastaralej struktury, co uspesne znemoznuje vyrobit nieco podobne, ako je MapShare od TomTom-a. Dalej nie je normalne, aby vo vekrorovej reprezentacii mapy existovalo niekolko roznych ZOOM levelov - takto sa predsa riesi zoom v rastrovych mapach. V dnesnej ere vykonnych CPU nie je problem mapu filtrovat databazu vektorov v realnom case, vdaka comu sa podstatne zvysi rychlost zobrazovania - staci sa pozriet na take iGO8 - s full 3D terenom a full 3D reprezentaciou ciest frci na 25 snimkov za sekundu. A Garmin ? Pomaly, lenivy, vykreslenie odzoomovanej mapy s dlhou trasou trva nenormalne dlho. Apropo - ked uz pisete, ze cely vas text mi prijde jak "pokus" konkurence, ktekra neni toto schopna pro sve zakazniky zajistit, ocernit garmin. - kedy bude mat full 3D teren a 3D cesty Garmin ? Podla mna az potom, ked prekopu IMG, iba tak sa ich navigacie daju podstatne urychlit. A to bude trvat este hooodne dlho. IMG je totalne skostnately a nie priohybatelny, jeho vnutorna struktura jednoducho neumoznuje rychle vyhladavanie dat, dostat sa k akemukolvek udaju nadmerne zatazuje filesystem ci SD karty, alebo "flashdisku" GPS. V dobach, ked boli ceny pamati astronomicke, a vykon CPU mizerny, mal tento model obrovsku vyhodu - do GPS som nepotreboval natlacit celu mapu, ale iba potrebne segmenty, kedze vysledny mapovy kompilat bol maly, vyhladavanie v subore slo rychlo, takisto nebolo treba filtrovat obrovsku databazu vektorov, vsetko bolo predpripravene. Toto nemal nikto. No dnes je to prezitok doby dinosaurov, ktory spomaluje pracu s mapou. Pristupova doba nahodneho vyhladavania dat na SD ci interneho flashdiku je stale este pridlha. Dalsia zaujimavost - updatovat mapu v IMG segmentoch je docela fuska - nestaci totiz prekompilovat (na co kompilacia, ked mapa moze byt ulozena ako databaza ?) iba segment mapy, v ktorom je uprava, ale kompletne pregenerovat vsetky indexy, co je stale este zdlhave. Pritom treba v kazdom segmente udrziavat tzv. externe routovacie uzly, ktore musia mat v jednotlivych segmentoch totozne suradnice, inak routing jednoducho nefunguje. Alebo obmedzenie Garminieho routovacieho algoritmu spocivajuceho v obmedzeni poctu krizovatiek vramci jednej trasy, kde sa meni routovacia priorita cesty o viac ako 2. Konkurencia tento problem nema. Rok a pol som jazdil s GMXT, pouzival som aj Nuvi 350, 750 aj 760, no vsetky tieto modely strci do vrecka krabicka vyrobcu z ryzoveho pola postavena na iGO8 za tretinovu cenu. Ako moze v dnesnej dobe ponukat seriozny vyrobca navigacii zariadenie, ktore neumoznuje naplanovat a ulozit trasu cez viacero prejazdnych bodov v cene toho ryzoveho bojovnika s madarskym softom ? Nie, dakujem, Garminu stacilo.
PS
Nie som predajca ani dovozca konkurencnych vyrobkov, som iba uzivatel, ktory pre Garmin uz co to vyprodukoval a pri kompilovani mapy si trhal vlasy nad jeho vsetkymi technologickymi obmedzeniami. V tomto ma ale Garmin oproti konkurencii navrch - su dostupne nastroje na relativne jednoduchu tvorbu uzivatelskych map. To ini nemaju (na stastie pre Garmin), taka topo mapa pre iGO8 s full 3D terenom - to by bola vec - pokus o 3D teren v Colorade a Oregone je komicky.