Garmin Lifetime

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: Garmin Lifetime

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 10.08.09 13:45 (Po)

ano. je to marketingovy tahak. ale velmi dobry.

1) to je nesmysl.
2) format garminu je dost "priohnutelny". kvuli cemu by musel nejak zasadne prekopavat format? to uz udelal. prave v NT formatu. cim brani stavajici format konkurenceschopnosti?
3) to vedi vsichni - neni na tom nic tajneho, je to proste podminka sluzby
4) jste uplne mimo. silnice se meni dost casto a zrovna v pristich letech budou rychle a pravidelne aktualizace celkem prospesne - okruh kolem prahy, komplex blanka .. a to jen v praze

cely vas text mi prijde jak "pokus" konkurence, ktekra neni toto schopna pro sve zakazniky zajistit, ocernit garmin.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod Monoid » 10.08.09 14:33 (Po)

Ja bych rekl, ze pravda je tak nejak uprostred.

Mne osobne se nelibi politika Garminu licencovani map. Nevytykam Garminu, ze jsou mapy svazane s GPS, to je spravna a korektni ochrana proti neopravnenemu kopirovani map. Co vsak vytykam je nemoznost prevest licenci na jiny pristroj (to by se dalo resit zmenou ID u pristrojr na ktery je mapa licencovana, pak by pro nej prestaly fungovat). A to zejmena u map koupenych navic, samostatne. U map predehranych do pristroje bych povazoval nemoznost licenci prevest na jiny pristroj za akceptovatelne, kolikrat stoji pristroj i s mapou temer stejne jako samotna mapa, ale u map koupenych samostatne mi to pripada opravdu neprijatelne.

Dale bych vytykal, ze neni mozne koupit casove omezenou licenci (treba na 14 dnu po dobu dovolene), prestoze to technologie odemykacich klicu dovoluje.

No a co se tyka nutnosti aktualizovat automapy. Je fajn mit aktualni mapu, no ale pokud neni, tak mozna v neznamem miste nepojedu uplne idealne, ale k cili se nakonec dostanu. :-) A sebeaktualnejsi mapa stejne neni dostatecne aktualni. Zrovna pred tydnem jsem na asi 10 km trase v Praze narazil na 2 uzavirky, ktere v mape samozrejme nebyly. No tak jsem si trochu zajel a nakonec do cile dorazil. Nepohybujeme se prece v pustine. Na silnicich jsou smerovky a informacni tabule a vetsina lidi jezdi bez GPS a dojede. GPS je jen pomucka navic, cim presnejsi mapa, tim lepe, ale jak zminil Garminbreak tu nekolik let tahnouci se fatalni chybu na Slovensku (prusek elektrickeho vedeni VVN, jako routovatelna silnice ;-)) ), mnohem dujezitejsi, nez aby v mape byly nejnovejsi silnice mi pripada, aby tam nebyly fatalni chyby, t.j. aby me navigace nevedla polnimi cestami pripadne zcela imaginarnimi cestami, ktere nikdy neexistovaly a existovat nebudou. V horskem terenu to muze znamenat zajizdku treba 100km.

No a odstraneni fatalnich chyb by melo byt zdarma. ;-)
Monoid

Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Odeslatod garminbreak » 10.08.09 18:05 (Po)

Monoid :

Ochrana map samozrejme musi byt, o tom niet pochyb. Co ma ale rozculuje najviac je fakt, ze si kupujem UNLOCK pre prave jedno GPS a z toho vyplyvajuce nasledky - neprenositelnost map atd. Ale aj toto maju ostatni konkurenti, takze je to vsade rovnake.

Tragedie_v_JZD :
Co riesi format NT ? Nic, iba mensi datovy subor, ktory je absolutne zastaralej struktury, co uspesne znemoznuje vyrobit nieco podobne, ako je MapShare od TomTom-a. Dalej nie je normalne, aby vo vekrorovej reprezentacii mapy existovalo niekolko roznych ZOOM levelov - takto sa predsa riesi zoom v rastrovych mapach. V dnesnej ere vykonnych CPU nie je problem mapu filtrovat databazu vektorov v realnom case, vdaka comu sa podstatne zvysi rychlost zobrazovania - staci sa pozriet na take iGO8 - s full 3D terenom a full 3D reprezentaciou ciest frci na 25 snimkov za sekundu. A Garmin ? Pomaly, lenivy, vykreslenie odzoomovanej mapy s dlhou trasou trva nenormalne dlho. Apropo - ked uz pisete, ze cely vas text mi prijde jak "pokus" konkurence, ktekra neni toto schopna pro sve zakazniky zajistit, ocernit garmin. - kedy bude mat full 3D teren a 3D cesty Garmin ? Podla mna az potom, ked prekopu IMG, iba tak sa ich navigacie daju podstatne urychlit. A to bude trvat este hooodne dlho. IMG je totalne skostnately a nie priohybatelny, jeho vnutorna struktura jednoducho neumoznuje rychle vyhladavanie dat, dostat sa k akemukolvek udaju nadmerne zatazuje filesystem ci SD karty, alebo "flashdisku" GPS. V dobach, ked boli ceny pamati astronomicke, a vykon CPU mizerny, mal tento model obrovsku vyhodu - do GPS som nepotreboval natlacit celu mapu, ale iba potrebne segmenty, kedze vysledny mapovy kompilat bol maly, vyhladavanie v subore slo rychlo, takisto nebolo treba filtrovat obrovsku databazu vektorov, vsetko bolo predpripravene. Toto nemal nikto. No dnes je to prezitok doby dinosaurov, ktory spomaluje pracu s mapou. Pristupova doba nahodneho vyhladavania dat na SD ci interneho flashdiku je stale este pridlha. Dalsia zaujimavost - updatovat mapu v IMG segmentoch je docela fuska - nestaci totiz prekompilovat (na co kompilacia, ked mapa moze byt ulozena ako databaza ?) iba segment mapy, v ktorom je uprava, ale kompletne pregenerovat vsetky indexy, co je stale este zdlhave. Pritom treba v kazdom segmente udrziavat tzv. externe routovacie uzly, ktore musia mat v jednotlivych segmentoch totozne suradnice, inak routing jednoducho nefunguje. Alebo obmedzenie Garminieho routovacieho algoritmu spocivajuceho v obmedzeni poctu krizovatiek vramci jednej trasy, kde sa meni routovacia priorita cesty o viac ako 2. Konkurencia tento problem nema. Rok a pol som jazdil s GMXT, pouzival som aj Nuvi 350, 750 aj 760, no vsetky tieto modely strci do vrecka krabicka vyrobcu z ryzoveho pola postavena na iGO8 za tretinovu cenu. Ako moze v dnesnej dobe ponukat seriozny vyrobca navigacii zariadenie, ktore neumoznuje naplanovat a ulozit trasu cez viacero prejazdnych bodov v cene toho ryzoveho bojovnika s madarskym softom ? Nie, dakujem, Garminu stacilo.

PS
Nie som predajca ani dovozca konkurencnych vyrobkov, som iba uzivatel, ktory pre Garmin uz co to vyprodukoval a pri kompilovani mapy si trhal vlasy nad jeho vsetkymi technologickymi obmedzeniami. V tomto ma ale Garmin oproti konkurencii navrch - su dostupne nastroje na relativne jednoduchu tvorbu uzivatelskych map. To ini nemaju (na stastie pre Garmin), taka topo mapa pre iGO8 s full 3D terenom - to by bola vec - pokus o 3D teren v Colorade a Oregone je komicky.
garminbreak

Registrace: 07.08.09 20:24 (Pá)

Odeslatod Romstar » 10.08.09 18:13 (Po)

Já osobně moc nerozumím o co tady jde. Toto je Fórum pro Garmiňáky a nějaké Igo 8 tady nikoho moc nezajímá. Navíc mi tohle fórum připadá hodně na úrovni a ti co sem chodí mají Garmin a o Garminu vědí skoro vše i s jeho nedostatky. Obrázek
Obrázek uživatele
Romstar

Registrace: 30.08.08 15:54 (So)

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 10.08.09 18:21 (Po)

No .. je videt , ze o garminech toho moc nevite. 3D teren uz garmin ma. a uz ho i zobrazuje.

ten vas IGO s 25snimky za sekundu .. to myslite vazne? prosim, nevymyslejste si tu nesmysly.

rychlost - ja vam nevim, ale ryclost "pevnych" navigaci od garmina (cili ne mobilu) je rychla vice, nez dostatecne. odezvy bleskove, vcetne vyhledavani tras, bodu apod. cili formatem to urcite nebude.

No, a ke konci clanku se nema ani smysl vyjadrovat - dalo by se mu verit, pokud by jste psal, ze jste porovnaval pouze s gmxt, ktery zrovna moc povedeny neni :(, nicmene je videt, ze zbyle navigace jste drzel v ruce mozna v obchode, aniz by jste je zapnul. a cenova politikua garminu .. je divna, ale ja pro ni mam pochopeni. igo je pekny soft, ale az prilis slozity. a nekomu za stejnou cenu vyhovuje i osekana navigace, za takovou cenu. protoze narozdil o plastikovy krabicky z ryzoveho pole ma zajisteny celkem kvalitnni support. znate ono porekadlo, ze nejlevnejsi vec je vzdy opravdu nejlevnejsi.

no, a k tomu hloupemu napadu s "ukladanim mapy do databaze" se opravdu nema smysl vyjadrovat. to opravdu neni vhodny format pro ukladani mapy.

zoomlevely - nikdo vas prece nenuti delat milion zoomlevelu. nema to vubec souvislost s tim, jestli je mapa vektorova nebo ne. je to jen o predikovatelne volne toho, pri jake urovni priblizeni se zobrazi/nezobrazi ten ktery element mapy. a je fajn, kdyz ma vyrobce moznost toto ovlivnit (zobraz to od urciteho zoomu), nez kdyz navigace nepredikovatelne nahodne rozhoduje, co kdy zobrazi.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod garminbreak » 10.08.09 20:00 (Po)

Tragedie :
Ano, support Garminu je naprosto skvely, to musim uznat, vyrobcovia neznackovych krabiciek typu DreimGO ci inych nan nemaju. No na druhu stranu pokusit sa updatovat firmware GPS bez vedomia uzivatela a to hlavne vtedy, ak ho najviac potrebuje je tazky pruser, ktory skoncil smrtou mnoho tisic Garminov :) Viem, moze sa stat, ale znackovemu vyrobcovi rozhodne nie.
Taktiez silne nesuhlasim s Vasim vyrokom gmxt, ktery zrovna moc povedeny neni . Ja si naopak myslim, ze je podarenejsi, nez cokolvek ostatne od Garminu a to aj napriek tomu, ze som nevidel GMXT s funkcnym TMC ci jeho alternativou. Ktory z Garminov ma rezim TIR ? Stara rada 3x0 a 6x0. A samozrejme GMXT a QUE. V ktorom Garmine je mozne obmedzit pouzitie typov ciest inych okrem Platene, Nezpevnene ? Zasa iba v GMXT (a pochopitelne QUE) - viem zakazat zvlast hlavne, bezne a vedlajsie. Hlavne zakazat vedlajsie je na Slovensku nevyhnutne, aby sa s CNE2010.10 dalo bezpecne jazdit aj v rezime kratsia trasa. A co odosielanie polohy znamemu ? Zasa iba nepovedeny GMXT. Aby som bol objektivny, GMXT ma svoje chyby a nemalo - na WM platforme pada castejsie, nez je zdrave, je pomalejsi nez najpomalsie Nuvi, zobrazuje primalo informacii na navigacnej obrazovke a system "sprievodcov" v jednotlivych krokoch pre ktorukolvek operaciu je oproti konkurencii nedomysleny. Podla mna je ale v kazdom pripade lepsi, nez ktorekolvek Nuvi.
Par slov ku QUE - ma najlepsi routovaci algoritmus, s akym som sa v navigacii stretol. Bohuzial uz je v pase, pretoze nepodporuje NT a TYP Obrázek

No nechcem tu vyvolat vojnu, takze diskutujme konstruktivne.

Inak na http://forum.garmin.sk/prispevok5238.ht ... body#p5238 je zmienka o aktualizacii CNE2010.20 vo 4. stvrtroku 2009. Nevie o tom niekto nieco viac ?
garminbreak

Odeslatod Romstar » 10.08.09 20:22 (Po)

Údajně v září má vyjít 2010.20
Obrázek uživatele
Romstar

Odeslatod garminbreak » 10.08.09 21:28 (Po)

romstar :
Vdaka za info. Zaujimalo by ma, ako stihnu tie dalsie 2 planovane aktualizacie do 31.12.2009.
garminbreak

Odeslatod Romstar » 10.08.09 21:37 (Po)

Nikde se nepíše, že budou 4 aktualizace, píše se, že mohou být až 4
Obrázek uživatele
Romstar

Odeslatod garminbreak » 11.08.09 7:37 (Út)

romstar :
Ano, mate pravdu, nemusia byt 4, ale mozu. No z hlucnej reklamy to clovek moze pochopit aj trochu inak.

tragedie :
Preveril som si urcite veci ohladom spracovania mapovych diel. Vsetci velki hraci na tomto poli pouzivaju soft postaveny na ESRI. Aj MPC je postaveny na istej forme databazy. A vsetky tieto softy ukladaju mapove prvky do databazy Koniec koncov, staci urobit export z GPSMapEdit do ESRI a ajhla - zrazu vidiet nejake DBF subory. A DBF je neodskriepitelne databaza, to dufam uznas. A ako programator viem, ze lietat po 2GB nedatabazovom subore a hladat udaje je daleko pomalsie, nez hladat tie iste data v plne zindexovanej databaze s jasne definovanou dlzkou vety.

Ad ZOOM levely - o akom nepredikovatelnom nahodnom zobrazovani pisete ? Staci stanovit jednoduche filtrovacie pravidla a je to. Napr. ZOOM
do 1000 metrov - z vektorov sa vyberaju vsetky body, vsetky cesty
1000 az 2000 - vyber krajnych bodov, routovacich uzlov, inak kazdy druhy bo geometrie, bez vedlajsich ciest
2000 az 5000 - krajne body, routovacie uzle a kazdy treti bod geometrie, bez beznych ciest
.
.
.
300 km a viac - krajne body, iba dialnice.
garminbreak

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Mapy