Topomapy Katalanie 1:5000

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Monoid » 26.07.08 11:16 (So)

Objevil jsem, ze jsou k dispozici prepracovane nekomercni mapy Katalanie v meritku 1:5000.

http://personales.ya.com/manel957/index.html

Vrstevnice jsou po 5ti metrech. Zakreslene jsou jednotlive domy, atd... I vizualni provedeni mapy je pekne. Oproti novejsim komercnim mapam nema DEM, ale jinak klobouk dolu!

Kam se na tuto nekomercni mapu hrabe treba nase nova, komercni Topo Czech 2Pro, ktera je sice velkym zlepsenim oproti 1.2, ale v mnoha ohledech svym detailem nedosahuje ani meritka 1:100k (Napriklad tam nejsou jednotlive budovy, nebo alespon osamele domy.).

No, je to pekna vyzva pro vyrobce komercnich map.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Path » 27.07.08 1:52 (Ne)

Zkoušel jsem stáhnout Catalunya Central a v MapSource se mi nic nechce vykreslit. Pouze v okně MiniMap je vidět mapu, ale to je vše, jinak úplně prázdná plocha.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Path » 27.07.08 2:03 (Ne)

Hm, tak problém bude u mě. Mám něco v MS nakopnutého.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Path » 27.07.08 2:21 (Ne)

Tak už jsem na můj problém přišel, vše jede jak má. Mapa opravdu vypadá dost dobře, jen většina vrstevnic není cejchovaná. Prohlížel jsem si zákresy objektů a připadá mi to, že jsou řešeny vektorizací z rastru. Jinak opravdu moc pěkné. Do seznamu ji přidávat nebudu, už je tam celkem dlouho. Zamakali na ní.

Není to tak dlouho, co jsem se na objekty v TOPO Czech autora ptal, ale objasnil mi to velice rychle. Mnoho objektů se kryje s vrstvou pozemních komunikací od CEDY a opravdu by nevypadalo dobře, kdyby uprostřed silnice stál dům.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Monoid » 27.07.08 12:36 (Ne)

Path napsal:Prohlížel jsem si zákresy objektů a připadá mi to, že jsou řešeny vektorizací z rastru.


Nejsem si jisty (spanelsky neumim a rozumim pouze zhruba), ale pripada mi, ze jsou mapy delane z volne dostupnych vektorovych dat. Treba pekna Gran Canaria vychazejici tusim z dat 1:25k ma zakreslene i mustky pres potoky!!! To by jednak na rastrovych mapach nebylo, nebo by to vypadalo jinak.

Ovsem puvod vektorovych dat bude asi v puvodnich rastrovych mapach, treba katastralnich.

Od minule verze se zakres budov a vodnich ploch zpresnil.

Path napsal:Mapa opravdu vypadá dost dobře, jen většina vrstevnic není cejchovaná.

Cejchovane jsou po 25ti metrech, takze jen petina. Porad je to velke zlepseni oproti minule verzi, kde nebyly cejchovane zadne.
Path napsal:Není to tak dlouho, co jsem se na objekty v TOPO Czech autora ptal, ale objasnil mi to velice rychle. Mnoho objektů se kryje s vrstvou pozemních komunikací od CEDY a opravdu by nevypadalo dobře, kdyby uprostřed silnice stál dům.
Tak už jsem na můj problém přišel, vše jede jak má. Mapa opravdu vypadá dost dobře, jen většina vrstevnic není cejchovaná. Prohlížel jsem si zákresy objektů a připadá mi to, že jsou řešeny vektorizací z rastru. Jinak opravdu moc pěkné. Do seznamu ji přidávat nebudu, už je tam celkem dlouho. Zamakali na ní.

Není to tak dlouho, co jsem se na objekty v TOPO Czech autora ptal, ale objasnil mi to velice rychle. Mnoho objektů se kryje s vrstvou pozemních komunikací od CEDY a opravdu by nevypadalo dobře, kdyby uprostřed silnice stál dům.

To by slo resit. Bud ten dum automaticky kousek posunout, nebo ho vynechat. Samozrejme v idealnim pripade si kolize dohledat na ortofoto a spravit to rucne.

Rikal autor, jake procento dat ma tyto kolize? Ja vim, ze podkladova data nemusi byt vzdy idealni. Kdyz se porovna katastralni mapa a ortomapa, tak pres nas dum jde podle mapy silnice... Kazdopadne TOPO Czech mohli dat alespon osamele domy jako POI, tak jako to maji ve slovenske mape. Je dost divne, kdyz je v mape kdejaky balvan a domy tam nejsou. To, podle meho nazoru, cosi vypovida o profesionalite zpracovani. Jo a kdyz uz jsme u toho zpracovani TOPO Czech, tak nejak neuhlidali DEM model na hladinach vodnich ploch. Moc jsem to nezkoumal, ale hladiny vodnich ploch se evidentne 'vlni' a rozdil hladiny muze klidne na 100m vzdalenosti udelat i 6m.... Asi jsem hnidopich, ale urcite by to byvalo slo nejak zprumerovat a vyhladit...

Zaplatpambuh za TOPO Czech 2Pro, kazde zlepseni je fajn, ale neni mozne tvrdit, ze jde o nejpresnejsi mapu pro Garminy (Tou bude zrejme prave Katalanie 5k v3). Nejde ani tvrdit, ze jde o nejpresnejsi komercni mapu pro Garminy, protoze treba spanelske nebo francouzske komercni topomapy sice vychazeji z meritek 1:25k a vrstevnice maji jen po 20 respektive 40 m, ale zakres cest je velmi detailni a jsou zakreslene i jednotlive budovy. Ve francouzske mape jsou zakresleny i jednotlive sloupy vedeni vvn.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Path » 27.07.08 22:11 (Ne)

Problém pozemních komunikací, je v tom, že s každou aktualizací dat od CEDY mohou být (a dost jich i je) opět o něco posunuté vzhledem k zpřesnění a opravám. Tedy každou novou verzi by bylo nutné prověřovat a dolaďovat. O jaké procento by se jednalo neřeknu, protože to nevím, ale určitě by nebylo malé.

Co se týká TOPO Czech, data vycházejí ze Zabagedu a vrstevnice by měly být ručně zaměřené, což asi Katalánie mít nebude. DEM zatím vychází stále z digitálního modelu území. Objekty typu zástavby jsou další vrstvou, která by se musela zakoupit a vysoká cena by se výrazně projevila na ceně samotné mapy.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Topomapy Katalanie 1:5000

Odeslatod Monoid » 28.07.08 16:54 (Po)

Path napsal: Objekty typu zástavby jsou další vrstvou, která by se musela zakoupit a vysoká cena by se výrazně projevila na ceně samotné mapy.


Ja bych ten hlavni duvod videl spise v te cene, nez tim ze nektere komunikace prochazeji budovami.

Napriklad u vrstvy 'zriceniny budov' (nebo tak nejak se to jmenovalo) jsem na jednom miste narazil na turistickou trasu prochazejici budovami. Nekdo tady ve foru si uz posteskl, ze ma doma hrbitov a na zahrade autokemp. Muj nazor je, ze by bylo lepsi mit mapu se zakresem budov i za cenu toho, ze by cast byla umistena nespravne. Navic kolizi domu a komunikace jde spocitat. Jak ji vyresit je otazka. Nejjednodussi je kolidujici dum z mapy odstranit. Pri zmene datove vrstvy silnicni site by se kolize otestovaly znovu a zmeny v kolizich by se doresily rucne podle ortomapy. Za den by se dalo rucne zpracovat cca 500 objektu, mozna i vice. I kdyby vzniklo nekolik tisic kolizi, tak to predstavuje cca jeden clovekotyden.

Dneska jsem si porovnaval cetnost pojmenovani vrcholu kopcu u Topo Czech a volne databaze vrcholu na POI.cz a hrubym odhadem bych to videl na ctyrnasobnou hustotu dat POI.cz. :-((( Zatim jsem si tedy vrcholy a osamele domy nainstaloval jako POI. Pokud to zvladnu, tak z toho zkusim udelat i transparentni mapu.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)


Zpět na Garmin: Mapy

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 1 návštěvník.