TOPO Czech v2 (základní informace)

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Path » 20.08.08 8:23 (St)

Co se týká dat routingu, tak ta jsou poskytnuta společností CEDA. Může jim poslat návrh na opravu. Že jsou v mapách chyby je obecně známo a zatím jsem se nesetkal s mapou, která chyby nemá (a ani nesetkám). Že by se ale jednalo o "šmejd" (jak tvrdíte), s tím nemohu souhlasit.

V12 napsal:BTW, z viacerych vysokoodbornych zahranicnych for viem, ze unlock pre Garmin mapy sa da vygenerovat aj s urcitym datumom expiracie, preco to Picodas nevyuziva ? Na dva tyzdne pouzivania by som tych 200 CzK za tu mapu dal (ak by bola samozrejme OK), a takto by uvazovala fura dalsich ludi, mali by viac zakaznikov...


S takovouto variantou bych také souhlasil. Už se se o tom dříve zmiňoval zde. Problém je v licenční politice samotného Garminu, který prodej určitých segmentů map s časovým obdobím neschvaluje. Picodas, má tímto svázané ruce.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod V12 » 20.08.08 9:06 (St)

Ak idem raz za rok na 1 cestu do CZ, ktoru navigacia vdaka chybnej mape na x miestach zle naroutuje, je to smejd. Za tym si stojim. Keby som najazdil 10k km a zavaznych routovacich chyb by bolo 10, nepoviem ani slovo. No ked na 500 km najdem 10 chyb, tak je to na povazenie, kolko by ich bolo na tych 10k, ak pouzijem linearnu zavislost, vychadza to 200 (!!!) . Skratka s CZ Topo 2 Pro som hooodne sklamany, radsej mala perfektne routovat po TZT a nie cestach - na to je Atlas CR 10 R7, alebo CNE2008, ktory je v CZ na velmi dobrej urovni.
S cim uplne suhlasim je skutocnost, ze ziadna mapa nie je 100% a ani nikdy 100% nebude - jednoducho to je nemozne. Ale ked ma CNE nejaku cestu oznacenu ako Cesta pre vozidla a domaci produkt ako nezpevnena cesta, je niekde zavazna chyba - mapovaci si tento rozdielny usek nepresli. Vystizny priklad je v CNE2008NT na Slovensku medzi Racou a Mariankou, kde je naznacena cesta a pritom sa jedna o lesny priesek pre vedenie VN, kde by sa dalo prejst akurat tak trucktrialovym specialom 8x8.

Na temu kvality map a fotodokumentacia nezmyslov je obsiahla diskusia na http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,890.0.html
Prajem dobru zabavu :)
V12
 
Příspěvků: 175
Registrace: 14.11.07 21:11 (St)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Petr » 20.08.08 9:42 (St)

Já jsem s Topo Czech 2 Pro spokojený a nelituji peníze, které jsem za ní dal. Tuto mapu používám hodně v terénu a tam funguje na velmi dobré úrovni. To, že umí i routing po silnicích beru jako bonus navíc.
Jestli o nějaké chybě v mapě víte, můžete toto zjištění zaslat výrobci map a doufat, že tato chyba bude v další verzi odstraněna.
Asi Vám tedy nezbývá nic jiného, než použít při Vaší cestě jednou za rok do CZ nějaký jiný dokonalý produkt....Obrázek
Petr
 
Příspěvků: 9
Registrace: 12.08.08 6:24 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Monoid » 20.08.08 9:55 (St)

V12 napsal: Skratka s CZ Topo 2 Pro som hooodne sklamany, radsej mala perfektne routovat po TZT a nie cestach - na to je Atlas CR 10 R7, alebo CNE2008, ktory je v CZ na velmi dobrej urovni.


Take bych dal prednost kdyby TC 2 routovala po turistickych cestach a pripadne take po cyklostezkach.

Pro autonavigaci je v ni prilis detailu a to nemluvim o tom, ze ve mestech neni fialova trasa na ruzovem pozadi temer videt... Pro autonavigaci je z tohoto duvodu lepsi Atlas nebo CNEU 2008. (Jinak myslim, ze TC 2 a Atlas maji shodna routovaci data, takze pak uz vubec nedava smysl routovat podle TC 2)

Ja byl z TC 2Pro nejdrive nadseny, po podrobnejsim prozkoumani VELMI zklamany (detailem prokresleni stezi odpovida 50k papirovym mapam) a nakonec akceptuji, ze jde o nejaky kompromis dany technickymi moznostmi slabsich pristroju (treba GPSmap 60Cx) a mozna i financnimi okolnostmi a mozna i marketingem (Kdyby byla ihned perfektni, tak by nebylo, co zlepsovat a malokdo by si koupil dalsi upgrade).

Uvital bych, kdyby v mape byly nazvy vsech kopcu a ne jen tisicovek (a to jeste ne vsech), pripadne dalsi mistni nazvy. Dale bych uvital, kdyby byly zakresleny i budovy (to maji napriklad francouzske komercni mapy a spanelske komercni i nekomercni) a vrstevnice husteji nez stavajicich 10 m, klidne proc ne po 2 m, jak je to v 10k mapach, z kterych vychazeli.

Jinak, kdyz se podivam, jak v TC 2 vypadaji turisticke cesty (znaceni), tak se nedivim, ze na nich Picodas neudelal routovani. Cesty jsou prerusovane, nenavazuji na sebe a to se pak routuje dost spatne. :-((
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Path » 20.08.08 10:24 (St)

Doporučuji všem přečíst si rozhovor s výrobcem mapy na serveru navigovat.cz.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Monoid » 20.08.08 12:07 (St)

Dobre se zakresem domu se to vysvetlilo, je to dalsi vrstva, vyzadovalo by to finance na zakoupeni a zpracovani. Ja si myslel, ze hlavni problem byl v nepresnosti dat teto vrstvy, ze budovami nekdy prochazely silnice, ktere jsou z jineho datoveho zdraje.

Nicmene, routovani po turistickych znackach Picodas udelat mohl. To vubec nesouvisi s aktualnosti dat lesnich pesin, pruseku a polnich cest. Souvisi to pouze s aktualnosti znaceni turistickych cest. Nikdo nikdy po Picodasu nechtel routovani po vsech cestach, ale pouze po znacenych turistickych. To, ze nekde znaceni neodpovida bych pak prirovnal k uzavirce nejake silnice....

U vrstevnic tusim, ze argumentovali omezenim poctem moznych vrstev. Ty ma TC 2Pro myslim 4, pricemz mapova technologie pro Garminy umoznuje mit az 10! Alespon tedy podle dokumentace k cGPSmapper... Takze technologicky nic nebrani tomu, aby se ve velkem meritku zacaly zobrazovat vrstevnice po 2 m. Mapa by hodne 'nakynula', ale to neni zas takovy problem... Pripadne by to slo resit, jako samostatnou pruhlednou mapou, nebo vrstvou v mape, ktera by se bud nahrala, nebo ne, tak jako byly vrstevnice resene v Czech Topo....

Nechci vypadat, jako nejaky kverulant. Kdyby se mi TC 2Pro opravdu nelibila, tak bych si nekoupil jeji upgrade. Jsem rad, ze Picodas neustale zlepsuje svou topomapu. Ten posun v kvalite a podrobnosti je za poslednich nekolik let opravdu markantni. Pouze si stojim za svym nazorem, ze prokreslenim detailu neodpovida ani 50k mape, natoz pak 10k mape (Chapu, ze vrstevnice v TC 2Pro jsou prokresleny s presnosti polohy odpovidajici 10k mape, coz samozrejme v 50k mape byt nemohou...). Staci si vzit papirovou mapu a srovnat si to. (Samozrejme nemluvim ted o mestech, kde je TC 2 samozrejme podrobnejsi nez 50k mapy...). Mnohe nekomercni mapy, pokryvajici uzemi o rozloze srovnatelne s CR, pripadne i vetsi, jsou v nekterych aspektech (hustota vrstevnic, zakres pudorysu budov) podrobnejsi, nez TC 2Pro. Coz ovsem nijak nesnizuje relativne vysokou kvalitu TC 2Pro.

Clanek nicmene nevysvetluje proc v mape nejsou pojmenovani vrchu (krome tech tisicovek). Mohli udelat to same, co ja. Stahnout si vrcholy z POI.cz (museli by nejak vyresit licencni zalezitosti, ale to by snad nemel byt problem.), data zkontrolovat (nebo snad i ne, lepsi neco nez nic...) a dat je do mapy.

V priloze je transparentni mapa s vrcholy CR. Pouzil jsem tisicovky a vrcholy z POI.CZ, odstranil duplicity v spojenem souboru dat a zkontroloval (a pripadne upravil) pozici vsech tisicovek. Data nejsou uplne idealni, obcas je vrchol posunuty o 100-150m, ale zaplat pambuh za to! Lepsi neco, nez nic.
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Jarous1 » 20.08.08 12:44 (St)

Monoid napsal:
Uvital bych, kdyby v mape byly nazvy vsech kopcu a ne jen tisicovek (a to jeste ne vsech)


Ony tam ale jsou, jen je mapa nezobrazuje Obrázek Ani v GPS a ani v MapSource... Když se ale dá nějaký známý vrchol vyhledat, tak už se zobrazí, alespoň co některé znám, tak mi je to našlo...
A aby to nebylo tak jednoduché, tak vyhledání v MS mi konkrétní vrchol nenajde, GPS ale ano...

Dále v GPS nejsou vidět značky letišť... Jejich vyhledávání funguje, pak to totiž zobrazí i jejich ikonu. V MS vidět sice jsou, ale asi je tam chyba, protože mi při pokusu o zobrazení informací o nich drtivá většina z nich shazuje MS...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 706
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod V12 » 20.08.08 14:03 (St)

Petr napsal:Já jsem s Topo Czech 2 Pro spokojený a nelituji peníze, které jsem za ní dal. Tuto mapu používám hodně v terénu a tam funguje na velmi dobré úrovni. To, že umí i routing po silnicích beru jako bonus navíc.
Jestli o nějaké chybě v mapě víte, můžete toto zjištění zaslat výrobci map a doufat, že tato chyba bude v další verzi odstraněna.
Asi Vám tedy nezbývá nic jiného, než použít při Vaší cestě jednou za rok do CZ nějaký jiný dokonalý produkt....Obrázek


Isteze aj pouzijem, no mapa Picodasu to urcite nebude :)
V12
 
Příspěvků: 175
Registrace: 14.11.07 21:11 (St)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Monoid » 20.08.08 14:13 (St)

[quote="Jarous1]
Ony tam ale jsou, jen je mapa nezobrazuje Obrázek Ani v GPS a ani v MapSource... Když se ale dá nějaký známý vrchol vyhledat, tak už se zobrazí, alespoň co některé znám, tak mi je to našlo...
A aby to nebylo tak jednoduché, tak vyhledání v MS mi konkrétní vrchol nenajde, GPS ale ano... [/quote]

No ja tedy nevim. Ted jsem zkousel v pristroji (GPSmap 60CSx) vyhledat Rip, coz neni nejaky nevyznamny kopecek a naslo mi to jen 3 restaurace tohoto jmena, kopec ani nahodou.

Jake vrcholy s vyskou pod 1000 m vam to treba najde?

EDIT
Tak jsem experimentoval dale a rozumim tomu cim dal tim mene.

Kdyz dam ve vsech POI hledat Snezka, tak se nic nenajde. Kdyz dam ve vsech POI hledat nejblizsi obsahujici Snezka, tak to Snezku najde! A popisek zacina Snezka, takze by jej melo najit uz prvni hledani...

Kdyz vsak zadam hledani Snezka v POI geografickych mist, tak to Snezku najde.

Rip se mi nakonec podarilo najit v geografickych POI Najit nejblizsi obsahujici Rip. Takze tam opravdu nejak zakuklene jsou a vyhledavani funguje trochu sloziteji.

To je svym zpusobem dobra zprava, protoze by mohlo byt mozne aktivovat zobrazeni jmen vrcholu upravou typu pro TC 2Pro. Jen by to chtelo zjistit, pod kodem ktereho objektu vrcholy v mape jsou...
Naposledy editoval Monoid dne 20.08.08 14:34 (St). Počet editací: 1x.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Jarous1 » 20.08.08 14:24 (St)

Docela zajímavé, mně to Oregon najde... Ale mám mapu 2Pro, tak jestli to není i tím...

Večer do něj zkusím strčit kartu s verzí 2 (bez Pro) a napíši jak to vypadá s ní...

Zkuste např. Vysoký Les, výška 503m. Je to kousek za Prahou, souřadnice jsou N49 57.573 E14 43.983
Ona tam sice výšková kóta je, ale bez názvu vrcholu. Vyhledáním v POI ale mapa ukáže další značku bodu a s názvem...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 706
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Mapy

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: Bingbot [Bot], CommonCrawl [Bot], Yahoo [Bot] a žádný návštěvník.