TOPO Czech v2 (základní informace)

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Anonymous » 06.08.08 0:05 (St)

Hippo napsal:Dnes jsem měl možnost si mapu prohlédnout a hned na první pohled mě zamrazilo v zádech:
1) mám hřbitov v ložnici N49 46.447 E13 37.777
2) mám před domem kemp N49 46.365 E13 37.630 jež je i zde N49 46.527 E13 37.303 , a který je ve skutečnosti již cca 50 let zde N49 47.183 E13 38.634, teprve dnes jsem pochopil (a to myslím vážně!) proč mi před domem zastavují turisté z NL a hledají kemp
3) Hvězdárna se nám naklonovala z N49 45.116 E13 36.193 také na N49 44.992 E13 36.036
4).......
velice mne mrzí že nedostatky z V1.2 jsou i ve V2 PRO
__________
Hippo

Hmm, tak to je blbé. Co je to proti máým triviálním problémům - třeba že u nás Ostravou údajně neprotéká řeka Ostravice. Na hranici města někam mizí v kanálu a za městem se zase objevuje - teda aspoň podle garmin.cz
Domníval jsem se, že tyto chyby bezplatně opraví, ale to jsem byl asi dost naivní !
Anonymous
 

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Anonymous » 06.08.08 2:45 (St)

Ve verzi 2 je to opravene, ale ne bezplatne. :-((

Ve verzi 1.2 bylo tech problemu s vodnimi plochami mnohem vice. Nikdy jsem to podrobne nezkoumal, ale pripadalo mi, ze v mape chybejici vodni plochy nadefinovane jsou, akorat jsou zakryty nejakou jinou vrstvou. Mozna by to slo resit zmenou priority vykreslovani ploch. ..

Vyzkousel jsem upravit TYP soubor (zmena poradi vykreslovani reky z 3 na 6) a cela Ostravice se v Ostrave objevila. Je ovsem mozne, ze se zase zkazilo neco jineho nekde jinde. :-(((

Kazdopadne ta 2, ci 2Pro je znatelne lepsi, nez 1.2. Upgrade za ty penize stoji.
Anonymous
 

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Path » 06.08.08 8:40 (St)

Bude tento typ soubor k dispozici?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Monoid » 06.08.08 12:29 (St)

No, ja nevim, jak je to s autorskymi pravy a tak. A take nevim, jastli to nedela neplechy nekde jinde. (Treba zmizi nejake ostrovy v rece, nebo tak...). Nezda se mi totiz, ze kdyby bylo reseni tak jednoduche, ze by to Picodas ten TYP neopravil. Takze bych tipoval, ze nekde se vodni plochy objevi a jinde zase neco zmizi... Atlas treba ma tu Ostravici v Ostrave uz dobre.

Nejakou dobu uz masivneji predelavam TYP pro Topo Czech 2 a chtel bych ho dat k dispozici, ale protoze modifikuji puvodni TYP od Picodasu a nevytvarim vlastni, tak bych pro zverejneni mel mit svoleni od Picodasu. Az budu mit nejakou slusnou verzi, tak pozadam o svoleni dat to volne k dispozici.

Pokud ma nekdo navrhy, co zmenit v puvodnim TYPu, tak dejte vedet. Ja zmenil hlavne elektricke vedeni, nektere tloustky car, trasy pro cyklisty... Tech zmen zas tak moc neni. Mozna by stalo za to, zmenit tu ruzovou barvu mesta. Na to si hodne lidi stezuje...

Co se tyce upravy typu pro TC 1.2, tak to si muze udelat kazdy sam na strankach
http://ati.land.cz/gps/typedit/

Zadate zdrojovy TYP soubor, ktery chcete upravit. V tomto pripade i000031b.TYP, ktery je v adresari spolecne s mapami typicky C:\Garmin\FAM_795 (muze se lisit, podle toho, kam jste mapu instalovali). Pak je treba zmenit poradi vykreslovani reky z 3 na 6 (mozna staci i 5, to jsem nezkousel, 4 bylo malo). Totez by asi chtelo udelat i pro ostatni vodni plochy (mala, velka, stredni, .. jezera). Nakonec TYP ulozit. (Defaultove se ulozi jako M000031b.TYP) . Puvodni si zazalohovat a ten modifikovany prejmenovat na I000031b.TYP (nebo v registrech zmenit jmeno TYPu).

Je to vlastne trivialni zalezitost. Cele to zabere tak 2 minuty casu...

Chtel jsem alespon vlozit obrazek mapy s modifikovanym TYPem, ale nevim jak. :-(((

Edit.
Jeste jsem chtel dodat, ze jsem dal do kupy vrcholy kopcu CR. Ty jsou v TC 2 (podle me) reseny nedostatecne. Jsou tam jen kopce nad 1000 m. Vzal jsem POI z http://www.POI.cz, upravil (zkratil) nazvy, zkontroloval duplicity a vizuelne i polohu (u tisicovek). Zatim to mam jako gpx soubor, takze z toho jdou udelat uzivatelske POI. Nejlepsi by asi bylo z toho udelat pruhlednou mapu, pak by to slo vypnout. Nekdy v budoucnu to dam k dispozici...

Jeste se chci zeptat, jestli nekdo nevite, kde by se daly sehnat 'mistni nazvy' se souradnicemi. To mi TC 2 take chybi. Z ruznych duvodu muze byt zajimave, jak se danemu mistu rika. V papirovych mapach 1:10 000 i 1:50 0000 to je.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Path » 06.08.08 20:25 (St)

Ještě k tomu TYP souboru. Právě jsem mluvil s autorem mapy, jak je to s autorskými právy na zásah do TYP a jednoznačně vyplývá, že se jedná o porušení těchto práv. Po objasnění situace ale nemá nic proti tomu, když TYP modifikujete a pošlete mu jej ke schválení. Domluvili jsme se, že vám na něj dám přímý kontakt. Pošlu ho tedy přes SZ.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Monoid » 06.08.08 22:27 (St)

Dekuji. Tak nejak jsem to i planoval (ze upraveny TYP zaslu Picodasu k odsouhlaseni)...

K tem autorskym pravum. Samotna modifikace podle me neni porusenim autorskych prav (i kdyby bylo napsane v licencnich podminkach, ze to porusenim je.) Je to analogie s prekladem clanku. Pro svou potrebu si mohu prekladat a modifikovat co chci. K tomu souhlas autora nepotrebuji. (Navic pokud tou modifikaci odstranuji vadu, jako u TC 1.2, tak neni co resit.)

Porusenim AZ je az sireni meho autorskeho dila (modifikovaneho/prelozeneho dila puvodniho autora) na verejnosti bez pisemneho souhlasu puvodniho autora.

Ted se samozrejme muzeme prit o to, zda TYP soubor ma znaky autorskeho dila nebo ne. Je to nekde na hranici. Treba ikony POI by mohly byt autorskym dilem, modra cara pro modrou turistickou znacku asi ne.

Kazdopadne, vzdy je lepsi domluvit se s tim, kdo do neceho vlozil svou praci, zda souhlasi s tim, aby se sirila jeho modifikovana prace. Neni dulezite, zda je to pravne nezbytne.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Path » 06.08.08 22:33 (St)

Ok, možná jsem se špatně vyjádřil. Jedná se o porušení licenčních podmínek. V těchto jednoznačně stojí, co lze a nelze s tímto dílem dělat.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod lukowicz » 07.08.08 8:56 (Čt)

Jak upgradovat z Topo 2 na Pro verzi,je prosím vás nějaký postup. Děkuji
navi do auta: Eten X500 s IGO 8
navi do terénu: Garmin Oregon 300
maximální spokojenost!!!
lukowicz
 
Příspěvků: 11
Registrace: 28.07.08 19:16 (Po)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod Path » 07.08.08 10:44 (Čt)

Zde najdete přesné informace.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: TOPO Czech v2 (základní informace)

Odeslatod V12 » 20.08.08 6:52 (St)

Aj ja som sa s CZ Topo v2 Pro hral, na prvy pohlad je paradna, na druhy neprehladna a na treti a detailny obsahuje spustu chyb ako v routovani, tak v kategorizacii ciest. Napriklad cesta po lavom brehu VN Pastviny od osady Pastviny po priehradny mur je znacena ako nespevnena (pritom v CNE2008 je OK), no je urcite lepsia (sirsia, kvalitnejsia), nez c.428 z Velehradu na Prostejov. Tato je znacena ako Bezna cesta, no 2 osobaky sa na nej vyhnu len s odretymi zrkadlami a miestami su take kopce, ze treba pouzit aj dvojku. A zakruty su tam take, ze som si videl zadne cislo auta :) A to by bezna cesta mat nemala. Mapa ma problem aj s routovanim - viackrat sa mi stalo, ze trasa odbocovala z hlavnej cesty na vedlajsiu, no hlasovy pokyn nikde. Odbocku som samozrejme presvihol a cudoval sa aj usami, ked mi Anicka (GMXT) zahlasila, ze prepocitava... Nasledne som tento usek skusal vo viacerych navigaciach, ci to nie je nejaky problem GMXT, no Nuvi200, 750 sa chovalo rovnako. Vysledny efekt je taky, ze tento smejd na moje dovolenkove vypady do CZ raz, dvakrat do roka uuurcite nekupim, vystacim si s CNE2008 a na turistiku OZI + printscreen mapy z http://www.amapy.cz. Takze veeelmi rychlo uvolnila 200 mega karty rastrom.

PS
Vobec nemam vycitky svedomia, ze som ju skusal bez zakupenia, usetril som 4 ceske tisicky, co nie je zanedbatelne. Aspon mam na buducorocnu dovolenku Obrázek

BTW, z viacerych vysokoodbornych zahranicnych for viem, ze unlock pre Garmin mapy sa da vygenerovat aj s urcitym datumom expiracie, preco to Picodas nevyuziva ? Na dva tyzdne pouzivania by som tych 200 CzK za tu mapu dal (ak by bola samozrejme OK), a takto by uvazovala fura dalsich ludi, mali by viac zakaznikov...
V12
 
Příspěvků: 175
Registrace: 14.11.07 21:11 (St)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Mapy

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 3 návštevníci.