Seznam nekomerčních map

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: Seznam nekomerčních map

Odeslatod Milan P. » 04.07.08 14:10 (Pá)

No dyk říkám, návod pro blbý :-( když kliknu na nekomerční mapy německa, nevím co dál - kterou stáhnout aby byla co nejpodrobnější a jak ji pak dostat do navi taky netuším. česko tam mám od výrobce a jinak nic. Co mi třeba poradit krok za krokem přes ICQ 388006907 nebo skypa: pelikovsky, nebude někdo od té dobroty?
Milan P.

Registrace: 03.07.08 17:12 (Čt)

Odeslatod Sirin » 11.07.08 21:04 (Pá)

Taky bych potřebovala poradit, dostali jsme nuvi 660 FM a chtěla bych do něj nainstalovat nekomerční mapu Nového Zélandu. mapu si stáhnu od tud http://gwprojects.orconhosting.net.nz/gps/ , nainstaluji ji do PC, ale nevím co dál, v PC se mi rozbalí 18 souborů, jak je dostanu do navigace, aby mi to fungovalo?
Sirin

Registrace: 11.07.08 20:53 (Pá)

Odeslatod Path » 12.07.08 7:43 (So)

Přečtěte si...

Mapy lze z PC do navigace instalovat pomocí k tomu určeným programů. Garmin k tomu využívá dva nezávislé nástroje (existuje i další software třetích stran). Nejběžnější je aplikace MapSource nebo aplikace MapInstall. MapSource umožňuje v PC s mapou podrobně včetně jejich exportu do navigace, kdežto MapInstall slouží pouze pro instalaci mapy do navigace - nic víc neumí.

MapSource se obvykle do PC instaluje s nějakou komerční mapou (např. právě s Topo Czech). Výrobci map aplikaci MapSource zpravidla zakomponují do instalačního souboru a uživatel se tak nemusí téměř o nic starat. Nekomerční mapy v naprosté většině případů nemají MapSource v instalaci zahrnutý, takže pokud jej ještě nemáte, musíte si jej nainstalovat sami. Jak instalovat MapSource bez mapy jsem popisoval zde.

Po instalaci MapSource, budete moci instalovanou mapu Nového Zélandu v této aplikaci zobrazit, označit a odeslat do zařízení tak, jak jsem to popisoval v tomto tématu.

Pokud se na aplikaci MapSource necítíte, můžete zkusit nainstalovat program MapInstall. Je velice jednoduchý a svůj účel plní dobře. Obvykle však doporučuji instalaci MapSource.

Shrnutí

1. V PC musíte mít nainstalovanou aplikaci MapSource nebo aplikaci MapInstall.
2. Instalovat jednu z výše uvedených aplikací stačí pouze jednou.
3. Vyvarujte se instalací aplikací označovaných jako BETA (jsou pomalé a mohou způsobovat potíže).
4. Po instalaci nekomerční mapy spustíte jednu z těchto aplikací, označíte části mapy, které chcete do zařízení instalovat (popsáno v prvním příspěvku).
5. Připojíte GPS přijímač k PC pomocí propojovacího kabelu.
6. Zahájíte přenos.

Poznámka: Je naprosto jedno, jestli nejprve instalujete mapu nebo aplikaci, která s touto mapou umí pracovat. NA pořadí nijak zvlášť nezáleží.

Upozornění: Mapy se do zařízení instalují do souboru gmapsupp.img. Pokud už máte nějakou mapu v tomto souboru instalovanou, tato mapa bude vždy přeinstalována nově instalovanou mapou.

Příklad: V zařízení máte nainstalovanou mapu Evropy v souboru gmapprom.img a mapu Topo Czech v souboru gmapsupp.img. Při instalaci mapy Nového Zélandu do zařízení bude nově vytvořen soubor gmapsupp.img, který přepíše původní soubor, tj. V zařízení bude mít po této instalaci mapu Evropy (gmapprom.img - tento soubor se nepřepisuje) a mapu Nového Zélandu (gmapsupp.img). Původně instalovaná mapa Topo Czech bude fuč :)

Chcete-li se této situace vyvarovat, můžete si soubory uspořádat tak, jak je to uvedeno na konci prvního příspěvku zde nebo z aplikace MapSource instalovat Nový Zéland a Topo mapu současně, tzn. před instalací vyberete obě mapy. Pokud máte licenci k mapě Topo Czech, můžete si její instalaci stáhnout ze stránek výrobce (odkaz v prvním příspěvku tohoto tématu). S instalací Topo Mapy (nebo mapy Atlas Czech) získáte automaticky do počítače aplikaci MapSource a tím odpadnou nutné postupy popisované výše.

Podrobný návod, jak instalovat mapu do zařízení je popsán zde
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod Sirin » 12.07.08 11:17 (So)

Moc děkuji za podrobný návod, pokusím se ho krok za krokem sledovat. A musím říct, že obdivuji trpělivost a ochotu Pathe, s jakou vysvětluje nám negramotným stále dokola, ty nejjednodušší věci ;o)
Sirin

Odeslatod Sirin » 12.07.08 19:47 (So)

Tak jsem to nezvládla, nedokážu v mapSource najít a otevřít soubor s mapou.

Nainstaluju si nekomerční mapu NZ do PC (rozbalí se mi těch 18 souborů), otevřu mapSource a nevím co dál ;o(
Sirin

Odeslatod Monoid » 12.07.08 22:09 (So)

A nestahla jste nahodou jen mapy bez instalatoru?

Z odkazu:
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/getfile.php?type=inst&prev=6479
stahnete instalator mapy.

Po spusteni exe souboru se mapa nainstaluje do Mapsource. (Pripadne muzete zvolit, kam se na disku nainstaluji) Mezi mapami se Mapsource prepina volbou "Zobrazit/Prepnout na produkt"

Zkousel jsem to a funguje to bez problemu.
Monoid

Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Odeslatod Sirin » 12.07.08 22:14 (So)

Tak to je velmi pravděpodobné. Dík za tip.
Sirin

Odeslatod Sirin » 13.07.08 0:25 (Ne)

Díky moc všem za pomoc ;o)
Sirin

Odeslatod Path » 13.07.08 0:52 (Ne)

Ještě jednu poznámku. Předpokládám, že se na Nový Zéland opravdu chystáte, takže si porovnejte uvedenou nekomerční mapu s komerčním produktem od Garmina. Zde si komerční verzi City Navigator® New Zealand pro porovnání můžete prohlédnout online. Není nic horšího, než když se vrátíte z dovolené frustrováni z nedostatečného mapového pokrytí a následně zjistíte, že existuje produkt, který je mnohem podrobnější...

Třeba zjistíte, že je komerční verze kvalitnější - může to být i naopak. 150 dolarů za kvalitnější mapu může daleko více zpříjemnit váš pobyt. Vždy je důležité produkty srovnávat. Minimálně bych sebou vozil papírovou verzi mapy - a to vždy!
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod Sirin » 13.07.08 9:45 (Ne)

Já vím, že existuje komerční mapa od garminu, jenže v Čechách stojí 12.000,- a to je na 3 týdny dovolené trochu hodně. Nemám tušení jestli z USA by mi komerční mapu poslali do ČR.
Sirin

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Mapy