Česká republika a Slovensko - nové mapy volně ke stažení

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: Česká republika a Slovensko - nové mapy volně ke stažení

Odeslatod Dave Luv » 26.06.13 14:14 (St)

thomas007: Jde to i rychleji, existuje myslím i přímo nástroj na výměnu TYPu v .img, ale já kromě mkgmapu moc dalších nástrojů nepoužívám, obzvláště ne těch umísťovaných na podezřelých fórech. Ale jelikož struktura bloků v .img formátu je známá (a lze vyčíst např. ze zdrojáků mkgmapu), nebylo jistě složité takový nástroj napsat.

petulinka1: Měl jsem dříve na stránkách sekci pro hračičky, která byla určená maperům, ale prakticky to nikdo nečetl, neopravoval nalezené chyby v mapách atd., takže jsem tu sekci zrušil. S českým návodem na tvorbu map by to bylo podobné - našlo by se jen pár jedinců, kteří by si ho přečetli, a možná by ani s ním nedokázali mapu sestavit.

Při sestavování map je kromě angličtiny dobré znát i základy programování. Většina příkladů, co najdeš na netu, jsou psané pro Linux - co jsem tak zkoumal, tak jsem jeden z mála nadšenců, co OSM mapy sestavuje na Windows. Při tvorbě map pracuji s několika programy, žádný z nich nemá uživatelské rozhraní - všechny jsou volané z příkazové řádky pomocí skriptů. Takže musíš mít nejen sestavený styl (i u něj už se předpokládají jisté znalosti programování - používají se tam např. logické operátory), ale musíš umět volat různé programy a předávat jim parametry z příkazového řádku.

A kromě toho musíš pochopit některé věci, které vůbec nejsou v návodech zmíněné - jako proč se před mkgmapem musí použít splitter, v jakém souboru jsou uložené výchozí parametry, které si mkgmap načítá, na co slouží family ID a jak ho vhodně nastavit, jak přesně musí být nastavené různé parametry mapy, aby Mapsource nespadl při použití vyhledávání... Řadu z toho objevíš po měsících experimentování, u mých map vzniklo za 3 měsíce několik set verzí stylů a skriptů s parametry, než byly mapy natolik vychytané, že jsem je mohl pustit mezi lidi. Tvorba TYPu oproti tomu byla snadná věc.
-----
mapygarmin.wz.cz - volně stažitelné mapy ČR a SR pro navigace Garmin
Obrázek uživatele
Dave Luv

Registrace: 23.11.11 23:52 (St)

Odeslatod petulinka1 » 26.06.13 17:03 (St)

Coz o to, problem s tim programovanim by nebyl (nezdam se), problem mam spis ten, ze temer vzdycky skoncim hlaskou Out of memory a to mu dovolim pouzit cely 2giga ktery mam :( Holt mam asi slabej stroj. (splitter pouzivam)

Z navodu jsem uz pochopila celkem dost veci, dokonce i dokumentaci mkgmapu jsem prelouskala, ale s mym PC si to proste neorzumi. Nebo je nekde nejaka pitoma PIBSAC chyba :D A pod linuxem jsem lina to zkouset (ac je to jenom otazkou prebootovani a nainstalovani par hracicek). Takze fakt zustanu u toho, ze si vyledim typek k dokonalosti a budu pouzivat tvy mapy (ktery jsou jako jedny z mala pouzitelny). Jeste jednou diky :)
petulinka1

Registrace: 10.08.09 12:00 (Po)

Odeslatod Dave Luv » 26.06.13 18:19 (St)

petulinka1: Co používáš za verzi splitteru a mkgmapu? Problémy s pamětí jsem měl tak u rok staré verze splitteru a potom taky, když jsem používal starej osmosis. Mám jen 1 GB RAM a splitter při zpracování ČR sebere tak 600 MB, kompilátor ještě méně.

Pokud spouštíš Javu s vyhrazením 2 GB a přitom máš fyzicky 2 GB, tak to bych chápal, že to padne na hubu. Na compu s 2 GB jsem vyhrazoval 1,5 GB přes -Xmx1500m .

Dave
-----
Obrázek uživatele
Dave Luv

Odeslatod petulinka1 » 26.06.13 20:08 (St)

Ne, ted uz zadnou :D Vzdala jsem to. Ale stahovala jsem ty posledni, co byly dostupny (bety a podobny vetsinou ignoruju). Bylo uplne jedno, jeslti jsem mu dala dve giga, jedno... proste nikdy s emu to nelibilo... Uz to nebudu resit, takhle to je taky dobry (navic se nemusim patla se stylama :D)
petulinka1

Registrace: 10.08.09 12:00 (Po)

Odeslatod garminbreak » 21.07.13 10:35 (Ne)

Da sa uz v OSM mapach pre Garminu vyhladavat podla adresy ?
garminbreak

Registrace: 07.08.09 20:24 (Pá)

Odeslatod Dave Luv » 21.07.13 12:26 (Ne)

garminbreak napsal:Da sa uz v OSM mapach pre Garminu vyhladavat podla adresy ?

Od letošního jara už je částečně podporováno vyhledávání až do úrovně čísla domu - ovšem dle mých zkušeností to najde jen pár čísel popisných či orientačních v ulici.

Zrovna přecházím na novou verzi kompilátoru, které má lépe umět práci s čísly domů, musím na to upravit skripty a večer vydám mapy.

Dave
-----
Obrázek uživatele
Dave Luv

Odeslatod garminbreak » 21.07.13 20:18 (Ne)

Kedysi som sa dost vazne zaoberal tvorbou map pre Garminy (vrcholne dielo bola mapa GPSForum Topo SK v1 a v2, v oboch bolo implementovane tienovanie terenu bez pouzitia DEM suboru). Prave indexovanie bol kamen urazu mkgmap - v mape poskladanej z viacerych segmentov nebol schopny vygenerovat globalny index pre vyhladavanie ako adries, tak POI.
garminbreak

Odeslatod Dave Luv » 21.07.13 22:51 (Ne)

S indexováním je to pořád stejná bída. A ani r. 2659 nepřinesla žádné změny ve vyhledávání čísel domů - v jedné ulici najde všechny, v druhé některé, v třetí žádný - přestože jsou všechny ulice i body s adresou stejně tagované.
Navíc pořád není možnost použít pro indexování jiné názvy ulic než to, co jim ve skriptu nastavím jako name - pro vyhledávání nepoužitelné. Sice se dá nově skriptem nastavit název ulice pro stále nefunkční párování s čísly domů, ale už se nepromítne do indexu.
-----
Obrázek uživatele
Dave Luv

Odeslatod garminbreak » 22.07.13 20:25 (Po)

To je skoda. Ako je to s vyhladavanim POI v mape zlozenej z viacerych segmentov ? To tiez nefungovalo tak, ako treba.
garminbreak

Odeslatod Dave Luv » 24.07.13 21:36 (St)

garminbreak napsal:To je skoda. Ako je to s vyhladavanim POI v mape zlozenej z viacerych segmentov ? To tiez nefungovalo tak, ako treba.

To nemůžu posoudit, mapy kompiluju jednoprůchodově a nedělám skládání. Překryvné vrstvy dávám jako samostatné soubory, takže s vyhledáváním POI nemám problém.
-----
Obrázek uživatele
Dave Luv

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Mapy