Česká republika a Slovensko - nové mapy volně ke stažení

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Re: Česká republika a Slovensko - nové mapy volně ke stažení

Odeslatod petulinka1 » 24.06.13 12:36 (Po)

Tak jsem si vcera s nadeji, ze si upravim typky, stahla z garmin.openstreetmap.nl instalcku pro MS i s typkem mapniku. A dneska do toho cucim jak puk, protoze pri ty kompilaci tam maj zrejme nejaky renonci ve styles, tudiz veskery chodniky (kam auta nemuzou, clovek projde) treba v Praze to bere jak zpevnenou cestu :D Takze to vidim tak, ze se to bud naucim kompilovat sama (to bude porod) nebo budu upravovat typky z tvoji mapy, Dave. Pricemz ta druha varianta bude pro me asi nejschudnejsi :D Doufam, ze u tebe nic takovyho nenajdu (Praha u tebe vypada uz normalne a mezi barakama tam jsou stezky a ne ty zpevneny cesty). Kdybych se ale do ty Prahy nepodivala, tak na to asi nikdy neprijdu (nebo prijdu pozde). Kdybych nasla nejakou ptakovinu, zacnu kricet :) Vim, ze Garmin jaksi nebere toliko moznosti, jako OSM, stejne tak v OSM nektery veci proste neudelas (treba oznacit jistou plochu jako mestskou skladku :D). Kazdopadne diky za Tvoji praci :) Snad to bude uzitecnejsi, nez nizozemska verze :)
petulinka1

Registrace: 10.08.09 12:00 (Po)

Odeslatod Dave Luv » 24.06.13 13:35 (Po)

petulinka1: Neboj, v mých mapách takovýhle nesrovnalosti mezi stylem a TYPem nenajdeš, protože obojí si vytvářím sám. Většinou takovýhle problémy vznikají, pokud se snažíš u zkompilované mapy jen vyměnit TYP, bez přístupu ke stylům. ID mnohých prvků nejsou u Garminů jednoznačně dány, u méně používaných prvků jim každý autor skriptu přidělí jiná ID, pod kterými ale při použití TYPu od jiného tvůrce může být úplně jiný prvek.

Většina nových tvůrců map používá Default styl, který je přiložen k Mkgmapu - a ve kterém toho moc není. Pokud použiješ mapu někoho, kdo ji kompiloval jen s Default stylem a přihodíš k ní můj TYP, tak se ti většina prvků viditelných v mé mapě buď nezobrazí, nebo budou s divnou grafikou - právě proto, že si nebudou odpovídat ID stylu a TYPu. Takže není nad to vytvořit si svůj kompilační skript, styly i TYP a mít mapu přesně podle svého vkusu :) Označit plochu jako městskou skládku a zobrazovat ji v mapě není problém, pokud je vhodně otagovaná v datech.

Dave
-----
mapygarmin.wz.cz - volně stažitelné mapy ČR a SR pro navigace Garmin
Obrázek uživatele
Dave Luv

Registrace: 23.11.11 23:52 (St)

Odeslatod petulinka1 » 24.06.13 14:00 (Po)

No, prozatim si vystacim s upravenim tvejch typku :) (uz ted celkem trpej :D)
Nejak se mi totiz nedari najit navod, kterej bych pochpila a zaroven mi fungoval (bud je to jedno, nebo druhy, oboji bohuzel ne). Treba se to casem podda :)

PS: o ty skladce to vim, ez to jde tagem, ted jeste, kdyby to bylo poznat v mape :) Musim tu mapu tady trochu srovnat, je tam par ptakovin, ktery me celkem pobavily (treba hriste oznaceny jako skola nebo schody pro auto) :)

PPS: bylo by mozny nejak odlisit vlakovy a autobusovy nadrazi? Momentalne se to na mape jevi oboji stejne :(
petulinka1

Odeslatod thomas007 » 24.06.13 16:02 (Po)

Nedavno jsem resil pro mne zatim zcela neznamou vec. Jde u jiz hotoveho IMG pro pristroj nejak vymenit TYP? Tys v tomto smeru vzdelany. Nevis, zdali to nejak jde?
Obrázek uživatele
thomas007

Registrace: 26.10.12 9:26 (Pá)

Odeslatod Dave Luv » 24.06.13 17:24 (Po)

thomas007: Např. přes GmapTool, pomocí kterého můžeš IMG rozebrat na komponenty (přes volbu Split) a pak např. instálnout do Mapsource a udělat výměnu TYPu. Více detailů nebudu psát, aby to někdo nepoužil jako návod ke kuchání placených map.

petulinka1: Na jakou mapu vlastně ty TYPka ohýbáš? Počítám, že si jen hraješ - nepovoluji je používat v komerčních projektech ;o).

OSM je takovej dost uživatelsky nepřívětivej projekt, kde si na dost věcí musíš přijít experimentováním. Dokumentace na webu je hodně zastaralá (kompilátory) či prakticky žádná (složitější styly, indexy). Na tvorbu TYPů existuje hodně nástrojů, sám používám francouzský TypViewer, ve kterém se mi dobře kreslí.

Vlakový/autobusový nádraží, obecně velké stanice - ikonku pro objekt 0x2f08 v TYPu vůbec nemám definovanou, jen ho generuji stylem - takže výsledná ikonka se použije přímo z firmware přístroje či daného programu (takto to dělám u prvků, jejichž výchozí podoba je vcelku použitelná). Sice bych mohl graficky odlišit, jestli jde o vlak či bus, ale to bych musel nakreslit hned 2 ikonky a člověk je línej tvor ;o). Pro malé zastávky (MHD) stylem generuji objekt 0x2f1f a tomu definuji v TYPu ikonku podle českých zvyklostí.

Pokud chceš mít skládku v mapě, tak musíš do stylu přidat řádek, který ti podle atributů tohoto bodu či polygonu vytvoří objekt v požadované úrovni přiblížení (musíš hlavně vhodně definovat ID, aby sis nepřepsala už existující prvky) a jemu pak jen nastavíš grafiku v TYPu.
Dave
-----
Obrázek uživatele
Dave Luv

Odeslatod petulinka1 » 24.06.13 17:53 (Po)

No, ohybam to na tu tvoji mapu :) Uz na zacatku jsem prisla na to, ze ac zdrojem je vzdycky OSM, tak typek ne vzdycky funguje (prave diky tomu, ze si kazdej muze ve styles delat, co chce). A neboj, pro komercni ucely to fakt neni :)

Co se tyce kodu nejakejch WP, ploch a car, tak ty zjistit zvladam (puvodne to vypadalo desive, pak jsem prisla na trik s silenym typkem :D), jen me prekvapilo, ze jsem si nahodila ikonku pro busak a ona byla i u vlakace :oops: Jo a ikonky mi problem fakt nedelaj - vetsinou je kuchnu z typku pro Topo mapy (uz upravenyho nekoym jinym) - co bych se namahala, ze :D

Programek pouzivam stejnej. Puvodne jsem jela na webovym ati, ale ten se jaksi stal nevyhovujicim 8o. Pak jsem vyzkousela neco malo vygooglenyho a byla to hruza, pak jsem dosla k tomuhle (a umi to cesky :D).

No, mozna se nekdy k ty kompilaci dostanu :D Zatim jsem pridala nejaky ty ikonky, premalovala a pridala sem tam nejakou caru, plochu... Jsem zvedava, co z toho vyleze :) Abych nezapomnela - taky jsem prepsala popisky tak, aby mely na zacatku velky pismeno (jsem trochu magor :D). Ale prisaham, ze jinak jsem tomu typku vubec nic neudelala!
petulinka1

Odeslatod Dave Luv » 24.06.13 18:29 (Po)

petulinka1: Už to začínám chápat, ty netvoříš nový mapy, ale u stávajících map se šťouráš v TYPech.

Vlaková a autobusová stanice mají stejnou ikonu určenou právě stylem - protože pro objekt 0x2f08, který sis dokreslila v TYPu, přiřazuju stylem prvky mající některý z těchto atributů v OSM datech:
railway=station | railway=halt
public_transport=station | amenity=bus_station

Aby se vlak a autobus vykreslil různou ikonou, musel by ve stylu první zmíněný řádek (vlak) být přiřazen např. k objektu 0x2f08 a druhý řádek k jinému objektu - pro nějž by se muselo najít buď už vhodné používané ID v některém z Garminů, nebo by se muselo použít jiné volné ID, nejlépe ze skupiny 0x2f. A právě toto hledání IDček, když chci do map přidat nové prvky, je to nejhorší, protože Garmin nemá žádnou dokumentaci mapových prvků a jejich ID.
-----
Obrázek uživatele
Dave Luv

Odeslatod petulinka1 » 24.06.13 19:54 (Po)

Bohuzel vim, cim to vsechno je, jenze tomu (tvorbe) tak nejak rozumim jako koza petrzeli :D Ale dobre, smirim se s tim, ze bude busak i vlakac se stejnou ikonkou (ale tu garminackou tam nepustim ani nahodou!) :)

Jak tak koukam, ze garmin a OSM v tomhle budou na stejny lodi - dokumentace je k nicemu :( Ze ja se vzdycky musim nacpat k necemu bez dokumentace, achjo :D
petulinka1

Odeslatod thomas007 » 25.06.13 15:45 (Út)

Dave díky za radu. Já sice uvažoval jestli jde přímo v img nějak nahradit ale tahle cesta mě nenapadla. To udělám, tam vím jak na to. Dík ;)

Jinak pro TypViewer jsem dělal jednu z prvních verzí ČJ která se snad nakonec ani nepoužila. Nebo možná autor něco použil, dal jsem mu to k dispozici.
Obrázek uživatele
thomas007

Registrace: 26.10.12 9:26 (Pá)

Odeslatod petulinka1 » 25.06.13 19:17 (Út)

Hlavni je, ze uz to umi cesky, anglictina je pro me obcas spanelska vesnice (my mame pro danou vec jeden vyraz a oni padesat, pak se v tom ma clovek vyznat) :D To samy s JOSM - kdyby to nebylo v cestine, tak ted cpu do OSM uplny ptakoviny. Tagy nejsou problem, tam tomu z kontextu porozumim, ale nekdy to je docela silenost, vybrat sparvne z eng seznamu.

Dave, nechce se ti udelat srozumitelnej ceskej navod na to, jak si udelat vlastni OSM pro Garmina i MS? Vsechno, co jsem zatim nasla, je nechutne napsany a jeste to nefunguje :D
petulinka1

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Mapy