Jak zjistit v tištěné mapě souřadnice pro zadání do GPS

Komerční a nekomerční mapové produkty pro přijímače GPS Garmin.

Jak zjistit v tištěné mapě souřadnice pro zadání do GPS

Odeslatod ivan_g » 07.09.11 13:21 (St)

Problém nebo dotaz nesouvísí přímo s tímto fórem za co se omlouvám, ale nevím kde jinde bych mohl najít pomoc.
Prohledal jsem internet, ale nenašel jsem odpověď na to co mě zajímá. Používám turistickou navigaci Garmin GPSMap a řeším (zatím jsem to nepotřeboval, ale zajímá mě to) jak odečíst z klasické turistické mapy GPS souřadnice tak abych je mohl zadat do navigace. Např. turistická mapa Hrubého Jeseníku obsahuje tento popis … naše mapy používají čtvercovou kilometrovou síť pravoúhlých rovinných souřadnic UTM/UPS souřadnicového systému WGS84… hodnoty souřadnic jsou vytištěny v rámu map po 1km… V levém dolním rohu mapy jsou souřadnice 49°5’N a 17°05’E a teď dejme tomu, že chci zjistit GPS polohu bodu, který je průsečniku modře tištěných čar (asi se jedná o ty 1km souřadnice) 33 (severně) a 46 východně. Jak z toho dostat hodnoty, které jde zapsat do navigace? Můj dotaz je možná nesrozumitelný, ale stačí kouknout do jakékoli turistické mapy a pochopíte oč mi jde. Najde se někdo ochotný poradit? Moc díky.
ivan_g

Registrace: 15.09.10 18:30 (St)

Re: Jak zjistit v tištěné mapě souřadnice pro zadání do GPS

Odeslatod Path » 08.09.11 0:00 (Čt)

Mapy v geodetickém systému WGS 84 a kartografickém zobrazení UTM jsou na odečítání souřadnic velmi vhodné. Možná ještě lepší je hlásný systém MGRS, ale ten se využívá převážně ve vojenských mapách.

Za ideální považujeme stav, kdy nastavení GPS přijímače odpovídá formátu souřadnic papírové mapy. Pokud GPS přijímač souřadný systém papírové mapy nepodporuje, je uživatel nucen provést konverzi souřadnic do známého formátu (přepočet), který bývá v terénu poměrně obtížný. Nicméně outdoorové navigace Garmin kartografické zobrazení UTM i MGRS zvládají. Sice neuvádíte jaký typ přijímače GPS máte, ale předpokládám, že tady problém nebude. V nastavení tedy zvolte geodetický systém WGS 84 a kartografické zobrazení UTM.

Garmin využívá pro UTM zápis v tomto formátu:

ČP V EEEEEEE NNNNNN

ČP ...číslo pásu, např. 33
V ...označení vrstvy, např. U
EEEEEEE ...východní délka, např. 659614
NNNNNNN ...severní šířka, např. 5550246

Jako příklad si můžeme uvést souřadnice Pradědu (situační obrázek na konci příspěvku):

UTM: 33 U 659614 5550246
MGRS: 33UXR5961450245
desetinný zápis: N50.083026 E17.231103

Než se pustíme do odečtu souřadnic z mapy, musíte nejprve znát její měřítko, které jste také neuvedl. Tedy pro úplnost:

1:10000 (1 cm v mapě = 10000 cm skutečných = 100 m; 1 mm v mapě = 10 m ve skutečnosti)
1:25000 (1 cm v mapě = 25000 cm skutečných = 250 m; 1 mm v mapě = 25 m ve skutečnosti)
1:50000 (1 cm v mapě = 50000 cm skutečných = 500 m; 1 mm v mapě = 50 m ve skutečnosti)

Budete-li souřadnice odečítat pomocí pravítka, pak podle oka odhadnete i půl milimetru, ale v měřítku 1:50000 je to už 25 metrů, takže se na uvažovaný bod úplně přesně netrefíte. Když si k tomu přičteme nepřesný zákres v mapě + chybu měření polohy v GPS, tak odečtenou souřadnici nemůžeme brát jako dogma.

A teď, jak se odečítají souřadnice z mapy v kartografickém zobrazení UTM. Mapa vždy obsahuje údaj s označením čísla pásu a označení vrstvy. V našich končinách je to obvykle 33 U (34 U na Moravě) a první část zápisu tedy bude:

33 U...

V rámu mapy jsou u některé ze svislých kilometrových čar uvedeny menším písmem stovky kilometrů, které si opíšete jako první. Začněte tedy ve spodní části mapy (zeměpisná délka). Nemám stejnou mapu jako vy, takže uvedu příklad k Pradědu, který jsem vyčetl ze souřadnic mapy na serveru izgard.cenia.cz: Hodnota je 6 a zapíšu:

33 U 6

Hned za toto číslo opíšete hodnotu svislé kilometrové čáry (větší písmo), v našem případě je to hodnota 59:

33 U 659

Následuje měření pomocí pravítka. Od svislé kilometrové čáry zakreslíme čáru zleva doprava a změříme. V mém případě jsem naměřil vzdálenost k bodu 61,4 mm a mám-li měřítko mapy 1:10000 jedná se ve skutečnosti o 614 metrů. Zapíšeme:

33 U 659614

Následuje druhá část souřadnice (zeměpisná šířka). Na levé svislé části rámu mapy opište uvedené tisíce a stovky kilometrů (menší písmo). V tomto případě to bude číslo 55. Zapíšeme:

33 U 659614 55

Hned za toto číslo opíšete hodnotu vodorovné kilometrové čáry (větší písmo). Mám tam 50, zapíšu 50:

33 U 659614 5550

Následuje druhé měření, tj. vzdálenost od vodorovné kilometrové čáry k požadovanému bodu. Měříme odspoda nahoru. Změřil jsem 24,6 mm, takže v reálu to máme 246 metrů. Zapíšeme:

33 U 659614 5550246

A máme hotovo. Tento formát souřadnic můžete zapsat do vašeho GPS přijímače.

Zde je ilustrační obrázek (zdroj: http://izgard.cenia.cz)
Obrázek

Pozor na skenované a dodatečně tištěné mapy. Měřítko bude v naprosté většině případů zkreslené. V takovém případě si musíte měřítko dodatečně dopočítat - vychází se z předpokladu, že zakreslená síť je kilometrová, tj. 1x1 km.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Jak zjistit v tištěné mapě souřadnice pro zadání do GPS

Odeslatod ivan_g » 11.10.11 13:24 (Út)

Chci poděkovat sice opožděně za podrobný návod fakt moc moc díky. :)
ivan_g

Registrace: 15.09.10 18:30 (St)

Zpět na Garmin: Mapy