nüvi 2xx (staro)nové firmware

Pouze informace o aktualizacích firmware pro jednotlivé typy přijímačů.
Pravidla fóra
Pouze pro příspěvky oznamující novou verzi firmware. Ostatní diskuze bude odstraněna.

nüvi 2xx (staro)nové firmware

Odeslatod nuvi_joe » 28.06.09 8:36 (Ne)

Po frmolu, který nastal kolem upgrade firmware pro nüvi vyšších řad, jsem kouknul skrz WebUpdarer, co Garmin nabízí pro moji 250W.
V okně jsou jen heslovité informace o "vylepšeních" v nové verzi:

Mám verzi fw 5.0, v té době (mínus 3 dny) byla nabízena 5.10 a 5.30. Neaktualizoval jsem, protože u nejnovější verze byla poznámka o GPS čipu MTK... za tím označením jsem tušil čertovinu.
Po několika dnech (sobota) už verzi 5.30 nenabízeli - díky tomu jsem se asi uchránil od katastrofy s příjmem satelitů.

Neznámo jak zachází WebUpdater se staženým souborem - nejdřív jej uloží do složky Documents and Settings/jméno_uživatele/Local Settings/Temp/Garmin Software Updates/Update.RGN
Potom jej překopíruje do navigace, kde se objeví ve složce Garmin pod názvem GUPDATE.GCD. Po restartu navigace se nějakou dobu "dějí věci" a nakonec to naběhne s novou verzí fw.
To vše bez možnosti zásahu uživatele a bez nabídky zálohovat původní verzi fw.

Stažený subor Update.RGN se automaticky nesmaže (světe div se). Objevil někdo, zda existuje udělátko nebo postup, jak po neúspěšném upgrade vnutit přístroji původní soubor s firmwarem (když už jej máme doma)?

P.S.
I Microsoft uznává možnost chyby během aktualizace systému a dovolí uživateli odinstalaci záplaty. Garmin je Velký, ten si věří... a používá šamanské metody.
nuvi_joe

Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Re: nüvi 2xx (staro)nové firmware

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 28.06.09 20:38 (Ne)

a divis se? par expertu, kteri tady uz solichali firmwary a cpali do 765 (ci 755) starsi firmwary, a dopracovaly to jen do bodu, ze jim navigace prestala prakticky chodit, uz tu bylo. rekl bych ze to dela garmin schvalne. jestli jsi si nevsiml, je to navigace. ne pocitac. cili prakticky blackbox, do kteryho by prakticky nikdo nemel hrabat.

PS: u te 200 jsi se niceho neusetril .. ty postizene updatem nebyly. navic, chyba v rada 7x5 nebyla zpusobena zadnym updatem, ale starsim, neupdatovanym firmwarem.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod nuvi_joe » 28.06.09 21:05 (Ne)

Dnešní doba, řízená marketingovými žvanily mě už nepřekvapí ničím. Na jednu stranu uznávám, že Garmin si hájí svůj píseček. Na druhou stranu ustupuje a laskavě dovolí upgradovat i úplnému polovzdělanci (bez pejorativu=běžnému uživateli). Když dovolí A, měl by dovolit i B, čili cestu zpět, pokud uživatel "narazí". Místo toho jej odkáže na servis - co je s tím spojeno za trable pro mimopražské majitele, to nikoho nezajímá.

Pikantní je, že právě v těchto týdnech spustil Garmin v Česku gigantickou mediální kampaň a kdejaký plátek zveřejnil jejich reklamy.

Podle ohlasů na fórech, týkal se problém hlavně přístrojů vyšších cenových kategorií, kteří už předtím upgradovali (na fw ver. 3.4) a takto dopadli a dnes mají opravu ve ver. 3.6.
Ale jak jsme psal - i pro 250W byla chvíli na webu vyšší verze fw, kterou potichu stáhli. Takže průser hrozil asi i zde, ale majitelé levnějších přístrojů nejsou tak aktivní a nestáhli si upgrade, takže díky tomu se jich to nedotklo...

To nakonec dokazuje i nulový ohlas od majitelů řady 2xx zde i na jiných fórech.
nuvi_joe

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 28.06.09 21:44 (Ne)

nuvi_joe napsal:Dnešní doba, řízená marketingovými žvanily mě už nepřekvapí ničím. Na jednu stranu uznávám, že Garmin si hájí svůj píseček. Na druhou stranu ustupuje a laskavě dovolí upgradovat i úplnému polovzdělanci (bez pejorativu=běžnému uživateli). Když dovolí A, měl by dovolit i B, čili cestu zpět, pokud uživatel "narazí". Místo toho jej odkáže na servis - co je s tím spojeno za trable pro mimopražské majitele, to nikoho nezajímá.

nelibi se vam to? nepouzivejte to... vzhledem k tomu, ze ani na tom vami drive zminovanem pc nemaete podporovany "downgrade" z visty na xp (atd). vymena firmware v te navigaci je spise analogicka ke zmene operacniho systemu, nez jen k jedne aktualizaci...

nuvi_joe napsal:Podle ohlasů na fórech, týkal se problém hlavně přístrojů vyšších cenových kategorií, kteří už předtím upgradovali (na fw ver. 3.4) a takto dopadli a dnes mají opravu ve ver. 3.6.

jo, jenze to je firmware stary ctvrt roku.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod nuvi_joe » 28.06.09 22:14 (Ne)

Podle vašeho tvrzení, že fw ver. 3.4 v navigacích 7xx, které bouchly minulý týden, je stará čtvrt roku? OK - musím to brát. Co mi zbývá, když Garminu nevidím do karet?
Tak proč to podivné "stažení" poslední verze fw pro 2xx koncem minulého týdne? Škoda, že jsem to nezachytil snímkem obrazovky.

P.S.
Přirovnání upgrade firmware v GPS navigaci (kde se obvykle změní pár řádků kódu) ke změně operačního systému Vista-XP jistě myslíte jen jako básnikovu hyperbolu.
Jsou výrobci, které řadím do kategorie "solidní" a "nesolidní". Ti druzí mají uživatele za blba...
Váš argument - "když se nelíbí: nepoužívat" je také z kategorie sci-fi. To by člověk musel mít nervy ze železa a pěněženku naditou, aby mohl in natura zkoušet jeden výrobek za druhým. A stejně by nakonec nevybral...
To je stejné, jako když se argumentuje "obraťte se na soud" (s každou volovinou).
Na obhajobu, proč jsem volil Garmin mohu uvést jen to, že má k dispozici krásné TOPO mapy, které u jiných výrobců nenajdu.
nuvi_joe

Odeslatod Path » 29.06.09 2:23 (Po)

Pro nuvi_joe: Pročetl jsem si několikrát váš první příspěvek a musím konstatovat, že naprosto nerozumím jeho podstatě. Uživatel neznalý věci by si po jeho přečtení asi řekl, že aktualizace zařízení je nejhorší počin, co může udělat. Z jakého důvodu zavádíte pochybnosti o jeho smyslu? Je pěkné, že jste rozebral princip stažení a přípravy fw pro WebUpdater, ale nechápu proč zmiňujete jakousi chystanou "čertovinu", zvláště u modelu, kterého se současné problémy netýkají.

Nad vaší větou "Stažený subor Update.RGN se automaticky nesmaže (světe div se)" jen kroutím hlavou. Co jste tím vůbec chtěl říct nebo naznačit? Jedná se klasický dočasný soubor v pracovním adresáři, která pro vás z uživatelského hlediska nemá vůbec žádný význam.

Také jsem nepochopil, co máte na mysli větou "To vše bez možnosti zásahu uživatele". Čím a vlastně z jakého důvodu by měl uživatel do aktualizace zasahovat? Snad každý uživatel je natolik gramotný, aby věděl, že připojil zařízení k PC, spustil WebUpdater, přečetl si změny a podmínky a proces zahájil proces aktualizace. Z uživatelského hlediska není jednodušší cesty než právě zmiňovaná aplikace WebUpdater.

Dále, vaše srovnání jednoúčelového zařízení s komplikovaným operačním systémem, také nechápu. Proč by měl výrobce řešit zajištění aktualizačních záplat, když to není v jeho zájmu. Je pro něho daleko snazší přehrát celé jádro než jej problematicky záplatovat, obzvláště když žádné třetí straně nenabízí možnost využití vlastního systému. Je-li v zájmu výrobce vrátit verzi firmware na starší vydání, umožní to. A v podstatě to i donedávna bylo možné. Nyní nejen, že downgrade standardní cestou neumožní, ale také důrazně nedoporučuje. Zařízení se tímto procesem může i poškodit. Že na fórech existují postupy, jak na zařízení provést downgrade je věc druhá. Ostatně, zde se to již také probíralo, stačí jen hledat.

Pokud jste s tímto zařízením nespokojen, nikdo vám to neupírá. Ani já nemám problém podívat se na tuto značku kritickým pohledem, ale nevypouštějte zde zavádějící informace, které jsou pro ostatní uživatele matoucí. Máte-li potřebu obecného sdělení, využijte této sekce.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod nuvi_joe » 29.06.09 8:06 (Po)

Ještě než na vaše doporučení opustím tento spolek, pokusím se o "uvedení věci na pravou míru":

1. děkuji všem, kteří věnují svůj cenný čas a reagují na mé dotazy
2. snažím se, seč mi síly stačí, o jasný popis problému - mám (mylný) dojem, že se mi to daří
3. podstatná část nedorozumnění je také na straně čtenáře - jaký "filtr" má nasazen, když čte můj text
4. narážím na to, že někteří na tomto fóru zastávají roli jakýchsi inkvizitorů
5. vyslovil jsem jen pouhé podezření, že "nová" verze firmware pro nuvi250W byla následně stažena, protože mohla mít podobné dopady jako u řady 7xx
6. a hned takový poprask - nechápu, koho jsem uvedl v omyl, zvláště mě překvapila reakce přispěvatele "Path"

P.S.
I nadále zůstávám čtenářem tohoto fóra a to i za cenu toho, že stojí spoustu času "vytěžit" užitečnou informaci ze spousty podivných textů. Je to jako rýžování zlata - na tunu hlušiny je zlata jen pár gramů. Ale mi i těch pár střípků pomohlo. Děkuji.
nuvi_joe

Odeslatod kmttrinity » 29.06.09 17:45 (Po)

No ja tu toho moc nenapisem skor len beriem rozumi ale k tomuto sa teda vyjadrim.
Ten přispěvatel "Path" je tu myslim ADMIN a vidim ze vsetko k comu sa vyjaduje ma hlavu aj petu .
Ale niektore vety co tu pises ty ju nemaju.
kmttrinity

Registrace: 07.02.08 23:57 (Čt)

Odeslatod Path » 29.06.09 19:00 (Po)

Pro nuvi_joe: Vaše reakce, jakožto i první příspěvek je zbytečně plná emocí. Zkuste si ještě jednou váš příspěvek přečíst, možná pak sám uznáte, že je zavádějící. Osobně nemám za to, že má reakce byla nepřiměřená.

Nemám ve zvyku uživatele „vyhazovat“ ani cenzurovat/odstraňovat jejich příspěvky či slepě potírat jejich názor. Edituji pouze příspěvky s citací, spamem nebo s odkazy či návodem na warez. Považujete-li to za „inkvizici“, prosím. Chcete-li někdo vést diskuzi na téma „co mě na Garminu trápí“, nikdo mu zde bránit nebude. Path.cz není komerční server a žádné společnosti či značce není zavázán, tedy ani značka Garmin zde není slepě vypichována do nebes. Diskuze však bude korektní, a pokud vidím, že nikam nevede nebo obsahuje zavádějící informace, vyhrazuji si právo do ní zasáhnout. To je z mé strany vše.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod octavka » 29.06.09 19:02 (Po)

Pred aktualizaci vyletovat eprom, zalohovat a mas klid kdyby neco
octavka

Registrace: 23.11.07 23:51 (Pá)

Další

Zpět na Garmin: Firmware