od Monoid » 24.11.11 12:47 (Čt)
S Mediatekem nemam zkusenosti, pouzivam Sirf III.
U Sirf jde elevation mask nastavit, jde i nastavit z ktereho WAAS/EGNOS satelitu se budou brat korekce. Pro vlastni korekci je to snad jedno, informace by mely posilat stejne (si myslim :-) ).
U Sirf jde dokonce nastavit 'stacionarni mod', vnutite mu spravnou vysku a dopocitava pouze souradnice. Meli jsme o tom v jinem vlaknu tady na foru obsahlou diskusi s Path. Podle me by, pokud se GPS zada spravna vyska, melo byt urceni polohy presnejsi a jednotliva mereni by nemela tolik skakat. Je to vsak pouze ma hypoteza zalozena na matematickem nazoru (misto 4 neznamych mam pouze 3, takze pri stejnem poctu satelitu mam vice preurcenou soustavu). Nejaka testovaci data jsem v lete nameril a poslal je Path k analyze, ale zatim se k tomu nedostal. Vsichni mame plno prace. :-((
Co udela Mediatek, pokud ma k dispozici SBAS a RTCM nevim. Asi zvoli RTCM korekce, protoze by mely byt presnejsi (ale nemusi - pouzival jsem experimentalne korekce ze stanice v USA nebo Spanelsku, Italii). Aby se vyloucily dohady, co ma prednost, radsi bych vypnul SBAS.
Nepisete nic o externi antene. Ta by mohla dost pomoci. Profi anteny maji stineni proti odrazum od zeme a zastinuji i signal od nizkoleticich druzic. Podivejte se na choke ring antenu.
A jeste me napadlo, ze ruseni by mohlo teoreticky byt i od PC/noteboku, mobilu, zapnutych BT....
Proc vlastne chcete pouzivat RTCM? Pokud chcete skutecne presna mereni, tak to se da vytazenim raw dat z GPS a postprocessingem. S 'beznou' GPS na L1 pasmu se da docilit presnost pod metr, mozna i na decimetry.
Jeste k nastavovani GPS cipu. U Sirfu je to tak, ze ma dva komunikacni protokoly. Jeden NMEA a pak binarni. V binarnim toho jde nastavit mnohem vice. Zkuste kouknout, jestli to u Mediateku neni podobne.
EDIT:
Podival jsem se na ty NMEA prikazy. Mediateku musite rici, zda ma pouzivat SBAS nebo RTCM nebo nic.
Cip poskytuje i NMEA info o reziduech, pseudovzdalenostech a podobne. To by mozna mohlo byt zajimave.