Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 18.01.09 19:41 (Ne)

nektera z uploadnutych map nepodporuje autorouting...

a taky, nemate mapy zaregistrovane se spravnim unitid vasi navigace.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod trodas » 25.06.09 14:55 (Čt)

Po vycisteni vsech neceskych textu a hlasu je stale potreba na tu TOPO 3 PRO mapu v Garminu Nuvi 255W cirka 200MB mista navic. Co zabira nejvic mista je soubor gmapprom.img, jenz ma skoro 2G (1,7) ...
Predpokladam ze proto, ze obsahuje mapy cele Evropy a ne jen CR ... kdyz mnohem lepsi a jeste podrobna TOPO mapa ma 340MB... tak to dava smysl. Ne?

Lze z nej nejak pri zachovani funkcnosti vyhledavani odstranit vsechny zbytecne mapy, aby se zmensil a TOPO mapa se vesla do pristroje bez rozsirovani SD kartou?
Reseni s odmazanim zbytecnych map z gmapprom.img se mi zamlouvalo nejvice, nicmene navod na to je docela slozity:
http://www.gpsforum.sk/index.php?topic=584.0%3Bwap2
a hlavne v nem rikaji, ze vyhledavani podle adresy prestane fungovat, coz je tak nejak pak na 2 veci...

Co se exportu TOPO map do gmapsupp.img tyce, tak to by me take zajimalo. Ocekaval jsem, ze MapSource 6.15.4 mi umozni takovy soubor vytvorit na harddisku, nicmene nemuzu najit kde by se to tak dalo udelat. Netusi nekdo?

Ukladani je jen do Databaze v3 ci v2 (.gps), nebo do nejakeho .mps souboru (?!) ci txt ... V odeslani do zarizeni neni mozno odeslat do souboru, nabizi jen pripojebny Nuvi 255W ci dalsi vymenne disky ... Obrázek
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
...just keep folding, just keep folding... :)
Obrázek uživatele
trodas

Registrace: 25.06.09 14:21 (Čt)

Odeslatod nuvi_joe » 25.06.09 17:19 (Čt)

Je třeba přiznat, že registrace majitele, map Garminu, českých map a instalace do přístrojů není zdaleka tak jednoduchá, jak se zde na fóru traduje. Klik sem, klik tam nefunguje. A metoda "na jeden klik" už vůbec ne.

1. pomocný kód pro registraci českých map je nalepen na vnitřní straně krabice s navigací
2. tento kód se odešle na web na štítku uvedený
3. obratem obdržíte odemykací kódy pro všechny tři mapy, dodané gratis k navigaci
4. mapy a aplikaci MapSource nainstalujeme z přiloženého CD. Vše bude ve složce C:\Garmin
5. odemčení map lze provést ve Windows přes START-Programy-Garmin-UnlockWizard
6. odpovíme na všechyny dotazy a vložíme 25-ti místné kódy
7. alternativní cesta k odemčení vede přes MapSource-Pomůcky-Odemčení map-karta Regiony
8. odemčené mapy vybíráme z levé roletky v MapSource, nastavíme si měřítko tak, aby mapa byla na obrazovce celá viditelná
9. z lišty vybereme nástroj Mapa
10. při stisknutém levém tlačítku myši obkroužíme kurzorem celou mapu, která se zbarví do růžova
11. z roletky vybereme další mapu a stejně jako předešlou ji označíme
12. tak postupujeme pro všechny tři mapy Czech - viz bod 8 a další.
13. v levém okně Mapsource roste seznam map, které jsou připraveny k exportu, je uveden celkový objem v MB
14. pomocí ikony Odeslat do zařízení se mapy exportují do souboru gmapsupp.img
15. přitom musíte zvolit zařízení (přístroj Garmin, karta SD) kde se mají mapy exportovat

Když máte v přístroji jen 2GB prostor, který je využitý z větší části pro CityNavigator, musíte vše nasměrovat na SD kartu v přístroji nebo ve čtečce karet v počítači! Uložení na hdd MapSource neumožňuje (existuje cracknutá verze, která to umí).

16. Omezit velikost CityNavigatoru lze, ale musíte mít jeho instalační sadu na DVD nebo staženou z webu Garmin.
17. Tyto mapy nainstalujete do MapSource, odemknete a potom vyberete z celé Evropy státy, které chcete mít v navigaci.
18. soubor gmapprom.img, kde je tato mapa v navigaci si zálohujte, po jeho smazání bude potom místo na omezený CityNavigator a snad i na české mapy od Picodasu... samozřejmě vše exportované najednou.

Překopávat originální CityNavigator v souboru gmapprom.img je práce pro dobrodruhy. Instalační sadu CityNavigatoru získáte během aktualizace zdarma (je-li dostupná), nebo za mírný poplatek v Picodasu. Předpokladem je, že máte účet na webu Garmin a tím i oprávnění k aktualizaci a odemykací kód. Pozor! Tyto věci nejsou součásti dodávky, ale máte možnost zdarma aktualizovat Evropu do dvou měsíců od aktivace přístroje.

Manipulaci se staženým souborem (3,1GB!) jsem popsal v příspěvku ze dne 1.6.2009 na:
http://forum.navigovat.mobilmania.cz/vi ... 9&start=15

P.S.
Vše je popsáno v manuálech, které jsou na CD dodaném s navigací. Takže jediné "dobro" je v tom, že se člověk pocvičí v psaní a oživí v paměti všechny ty komedie kolem nové navigace.
nuvi_joe

Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 25.06.09 19:20 (Čt)

trodas napsal:
Lze z nej nejak pri zachovani funkcnosti vyhledavani odstranit vsechny zbytecne mapy, aby se zmensil a TOPO mapa se vesla do pristroje bez rozsirovani SD kartou?
Reseni s odmazanim zbytecnych map z gmapprom.img se mi zamlouvalo nejvice, nicmene navod na to je docela slozity:
http://www.gpsforum.sk/index.php?topic=584.0%3Bwap2
a hlavne v nem rikaji, ze vyhledavani podle adresy prestane fungovat, coz je tak nejak pak na 2 veci...

vykaslete se na odmazavani map. jen si to tim zbytecne rozbijete. reseni pres sd kartu (jsou dnes opravdu velmi levne :) je v tuto chvili asi jedine pouzitelne. pokud vam nezbyl dostatek mista ani po vymazani hlasu, tak uz to misto neziskate. resp. mate nejaky duvod, proc se te sd karte tak branite?
Tragedie_v_JZD

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 25.06.09 19:24 (Čt)

trodas napsal:Co se exportu TOPO map do gmapsupp.img tyce, tak to by me take zajimalo. Ocekaval jsem, ze MapSource 6.15.4 mi umozni takovy soubor vytvorit na harddisku, nicmene nemuzu najit kde by se to tak dalo udelat. Netusi nekdo?

Ukladani je jen do Databaze v3 ci v2 (.gps), nebo do nejakeho .mps souboru (?!) ci txt ... V odeslani do zarizeni neni mozno odeslat do souboru, nabizi jen pripojebny Nuvi 255W ci dalsi vymenne disky ...

na disk to nejde. jde to bud do navigace, a nebo primo na kartu - pokud mate v pocitacu ctecku karet (nebo ji mate k pc priipojenou). kliknete na ikonku "do navigace", a ve vyberovem policku vyberete, kam chcete mapu poslat.

a nezapomente na to, ze poslani nove mapy prepiste i ty stare. cili pokud neco dodatecne posilate do navigace, musite s tim poslat vse, co tam chcete.

PS: to s tim premazanim mapy ale neplati pro city navigator, predehrany od vyrobce.
Tragedie_v_JZD

Odeslatod trodas » 25.06.09 21:40 (Čt)

Hmmmm, tak jsem to zkusil odeslat na H jednotku, coz je 2G SD karta v me ctecte, jenz jsem zformatoval a vytvoril na ni adresar "Garmin" a opravdu - objevil se v nem 329MB fajl "gmapsupp.img" - to vypada dobre! Ted jestli mi to Nuvi "sezere"...

Zatr. Pri startu to pise, ze mapu nelze odemknout. Asi jsem zadal neco spatne...
Jedina dostupna mapa v nastaveni je CN Europe NT 2010.10 Obrázek

PS. Ahaaaa! K te mape do toho adresare "Garmin" se jeste musi pridat GMAPSUPP.UNL soubor obsahujici device unlock kod! Aha! Obrázek
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
...just keep folding, just keep folding... :)
Obrázek uživatele
trodas

Registrace: 25.06.09 14:21 (Čt)

Odeslatod nuvi_joe » 25.06.09 23:15 (Čt)

Pokud je mapa v MapSource odemčená, zmizí z pravého dolního rohu zobrazené mapy nápis Mapa zamčena. Takové mapy, importované do přístroje fungují v navigaci normálně. Jediná neodemčená mapa zabrání ve funkci ostatním, které jsou ve stejném souboru.
Do složek v navigaci ani na SD kartě se žádné systémové soubory "ručně" nekopírují.
Např. si můžete na kartě vytvořit složku JPEG a nakopírovat si do ní své obrázky k prohlížení na displeji navigace...

Nevím, nevím zda děláte dobře všechny úkony - bavíme se o mapách získaných gratis k navigaci a s legálním odemykacím kódem?
Ale šachování se soubory si mohou dovolit jen ti, co v tom oboru dělají delší dobu. Soudíc podle stylu vašich příspěvků, odhaduji, že jste prošel nějaká fóra o navigacích a zkoušíte "co to dá".

Velký Garmin vám pomáhej!
nuvi_joe

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 26.06.09 0:21 (Pá)

a tak zrovna pridani UNL souboru na kartu/do navigace neni zadny zasadni systemovy ukon. je to normalni postup.
Tragedie_v_JZD

Odeslatod nuvi_joe » 26.06.09 8:32 (Pá)

Tragedie_v_JZD napsal:a tak zrovna pridani UNL souboru na kartu/do navigace neni zadny zasadni systemovy ukon. je to normalni postup.

Normální jak pro koho - při instalaci (legálních) map nemusí uživatel nic takového "přidávat". Soubory s extenzí *.unl na kartě nejsou běžně používány.

P.S.
Že se vždy najde nějaký šťoura, který to nevydrží a musí tvrdit "B", když někdo řekne "A"...
nuvi_joe

Odeslatod Miroslav Pragl » 26.06.09 9:12 (Pá)

trodas napsal:Hmmmm, tak jsem to zkusil odeslat na H jednotku, coz je 2G SD karta v me ctecte, jenz jsem zformatoval a vytvoril na ni adresar "Garmin" a opravdu - objevil se v nem 329MB fajl "gmapsupp.img" - to vypada dobre!

Bohuzel s NT mapami mi tento postup nefungoval.

MP
Miroslav Pragl

Registrace: 13.08.08 11:45 (St)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Software