Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod mpětka » 09.06.08 11:54 (Po)

V přístroji byla od výrobce nahraná mapa CN2008 a TOPO. Já jsem si chtěl ještě pořídit Atlas 7, ale vzhledem k tomu, že v přístroji bylo málo paměti, tak jsem se rozhodl ji nahrát na kartu. To jsem udělal, na kartě ve složce Garmin jsem si zkontroloval, že je tam položka gmapsupp.img o velikosti cca 35 MB, tož odpovídalo velikosti Atlasu 7 a tak jsem měl zato, že jsem všechno OK. Když jsem ale přístroj odpojil a pro jistotu provedl restart, tak jsem v položce mapy v přístroji našel jen CN2008 a TOPO. To mně zarazilo, protože jsem věděl jistě, že ten soubor gmapsupp.img na kartě je. Už jsem nevěděl co s tím a tak jsem se rozhodl tento soubor z karty smazat a nahrál jsem na kartu obě mapy (TOPO i Atlas ... velikost cca 110 MB). Pak opět odpojení od PC, restart a v položce Mapy v přístroji se už objevuje i Atlas. Jenže já jsem v přístroji TOPO už měl od výrobce, takže teď ho mám dvakrát ... v přístroji i na kartě ... je to tak ? A navíc ... i když jsem v tom dialogu po spuštění nedal souhlas s nainstalováním nových nalezených souborů, přesto se mi soubor gmapsupp.img v přístroji zvětšil o nějakých 35 MB, což odpovídá tomu Atlasu, jak říkáte. Tomu ale nějak nerozumím, to je záhada.

Ještě k tomu dialogu po spuštění ... to opravdu mám klepnout na ANO (nainstalovat) ? Mám obavu, že když dám ANO, tak se mi tam ty soubory automaticky nainstalují ne ? A to já nechci, mám na kartě kromě těch dvou map taky POI body a nechci si je tahat do přístroje.

A když už jsem v tom psaní, takže budu otravovat s jedním dotazem ohledně POI bodů ... když si z POI.cz stáhnu aktualizované body např. mobilní radary a přes POIloader se je přetáhnu na kartu, tak se mi ty původní soubory mobilní radary.gpx přepíšou těmi novými aktualizovanými, je to tak ? Já jsem to totiž tak udělal a když jsem si potom v kontroloval, jestli tam jsou ty nové aktuální body, tak tam nebyly Obrázek
mpětka
 
Příspěvků: 19
Registrace: 30.05.08 13:43 (Pá)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Path » 12.06.08 1:12 (Čt)

Nejlepší bude, když kartu zformátujete a mapu Atlas na ni nainstalujete znovu. Pokud je odemčená, není důvod, aby se nezobrazovala.

To, že máte TOPO na kartě i v přístroji nějak zásadně nevadí. Primárně bude načtena z přístroje.

mpětka napsal:A navíc ... i když jsem v tom dialogu po spuštění nedal souhlas s nainstalováním nových nalezených souborů, přesto se mi soubor gmapsupp.img v přístroji zvětšil o nějakých 35 MB, což odpovídá tomu Atlasu, jak říkáte. Tomu ale nějak nerozumím, to je záhada. ... to opravdu mám klepnout na ANO (nainstalovat) ? Mám obavu, že když dám ANO, tak se mi tam ty soubory automaticky nainstalují ne ?


Sám od sebe se tento soubor nezvětší. Možná jste omylem instaloval mapy do přístroje. Dotaz na instalaci SW z karty se rozhodně netýká map, ale doplňkového SW (POI, slovník aj.)

mpětka napsal:... to opravdu mám klepnout na ANO (nainstalovat) ? Mám obavu, že když dám ANO, tak se mi tam ty soubory automaticky nainstalují ne ?


Nenainstalují! Držte se postupu, který jsem vám radil a nic se do přístroje nenainstaluje. Pouze se zbavíte tohoto hlášení.

mpětka napsal:... když si z POI.cz stáhnu aktualizované body např. mobilní radary a přes POIloader se je přetáhnu na kartu, tak se mi ty původní soubory mobilní radary.gpx přepíšou těmi novými aktualizovanými, je to tak ? Já jsem to totiž tak udělal a když jsem si potom v kontroloval, jestli tam jsou ty nové aktuální body, tak tam nebyly


POI se přepisují vždy. Už to tady bylo probíráno tolikrát... Navíc toto téma není na POI zaměřeno. Mrkněte např.:

sem
sem
sem
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Zbynek1 » 28.06.08 21:28 (So)

Možná sem pochopil špatně, ale "normálním způsobem nemůžu nainstalovat TOPO mapu na interní paměť navigace Garmin 760 když už je prakticky plná a navíc dochází během instalace k přepsání mapy Atlas která tam již je. navíc jsem nedostal serial + odemykací klíč od již nainstalovaný základní mapy CityNavigator NT v2008.

Prodejci + Garmin nás má naháku a tím asi dává najevo že jsme si vlastně žádnou mapu CityNavigator NT v2008 nekoupili s přístrojem a jen je "dočasně vypůjčená" nebo se pletu ? Pokud někdo neudělá zálohu ( věřím tomu že 80% uživatelů navigací Garmin je neudělá) a dojde k nechtěné havárii, tak zůstanou oči pro pláč a navigace je k ničemu ! Je to jako by jste si koupili k PC operační systém ( Win XP, Visty a pod.) a nedostali serial číslo.


V interní paměti je nainstalováno: mapy Evropy CityNavigator NT v2008 + Atlas 7 NT - ČR. Součástí balení dále byla i registrace číslo mapy + odemykací kód TOPO mapy 1.2 .

Dostal jsem na přiloženým papíře :

1) registrace číslo mapy + odemykací kód TOPO mapy 1.2 .
2) registrace číslo mapy + odemykací kód Atlas Czech v 7 .
3) sériové číslo GPS

4) nedostal jsem ovšem nic od nainstalovaný mapy Evropy CityNavigator NT v2008 !!!
Zbynek1
 
Příspěvků: 22
Registrace: 28.06.08 0:27 (So)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Path » 29.06.08 0:30 (Ne)

Na konci tohoto příspěvku jsou vypsány možnosti, jak v nuvi 760 získat více místa. Před jakoukoli manipulací se soubory nejprve obsah nuvi zálohujte např. na DVD.

To že jste nedostal k CNEU 2008 žádný doklad je obchodní politika Garminu. Koupil jste zařízení s předinstalovanou mapou bez instalačního média - o to byla cena nižší. Instalační médium lze dodatečně zakoupit. Nejsem si teď úplně jist, jak je to s účtem na my.garmin.com, protože se to každé dva měsíce mění, ale pokud jste zařízení registroval, bylo v rámci účtu možné odemykací číslo mapy zobrazit. Také lze odemykací klíč k mapě získat například pomocí tohoto programu.

Při havárii přístroje máte samozřejmě nárok na reklamaci a mapu vám servisní středisko obnoví. Přidané mapy TOPO Czech a Atlas berte jako přidanou hodnotu. Vyrábí ji společnost Picodas Praha, ne Garmin. Proto jiná licenční politika.

Osobně mám v nuvi 760 nainstalované mapy CNEU 2008 NT, Atlas 7 NT, Topo Czech 1.20 a stále mám dost místa i pro další mapy. Napamatuji, že bych musel za osm měsíců intenzivního používání někdy CNEU instalovat nebo znovu do zařízení kopírovat z důvodu nějaké havárie.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Zbynek1 » 29.06.08 11:57 (Ne)

Děkuji za objasnění, a Vaše informace jsou velmi cenné. Každopádně jste mě uklidnil s tím chybějícím serial + odemykacím klíčem od mapy CityNavigator NT v2008.
Navigaci mám přibližně týden, ovšem kompletní zálohu jsem již udělal vykopírováním všech souborů na notebook + ext. HDD.
Dále dle vašich návodů prohlížel jak uvolnit další místo a taktéž jsem dle návodů a prográmku GarminGrabKey zjistil klíč od mapy
CityNavigator NT v2008 ( vlastně to našlo 2 odemykací klíče od týto mapy). Od mapy Atlas 7 NT jich našlo 1998 klíčů. Je to v pořádku ? Výsledky uložil.

Mohl bych jednoduše nainstalovat TOPO mapu na externí SD kartu ? Nebo je výhodnější umazat nepotřebné soubory dle Vašeho návodu z interní paměti a následovně instalovat Topo mapu na interní paměť ? Tam mám obavy právě s přepsáním během instalace nový TOPO mapy a následně nefunkčnost již instalovaný mapy Atlas 7 NT.
Zbynek1
 
Příspěvků: 22
Registrace: 28.06.08 0:27 (So)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Path » 29.06.08 23:26 (Ne)

Zbynek1 napsal:CityNavigator NT v2008 ( vlastně to našlo 2 odemykací klíče od týto mapy). Od mapy Atlas 7 NT jich našlo 1998 klíčů. Je to v pořádku ?


U CNEU je pouze jeden ten pravý. Co se týká těch 1998 klíčů u Atlasu... to jsou bundle klíče, tzn. při kompilaci mapy bylo uloženo více klíčů pro více zařízení. Vy však máte správný klíč uveden na přiloženém letáku.

Zbynek1 napsal:Mohl bych jednoduše nainstalovat TOPO mapu na externí SD kartu ? Nebo je výhodnější umazat nepotřebné soubory dle Vašeho návodu z interní paměti a následovně instalovat Topo mapu na interní paměť ? Tam mám obavy právě s přepsáním během instalace nový TOPO mapy a následně nefunkčnost již instalovaný mapy Atlas 7 NT.


Můžete instalovat i na kartu, záleží jen na vás, kde mapy chcete mít uloženy. Na rychlost překreslení mapy to nebude mít vliv. Topo i Atlas můžete nainstalovat najednou. Stávající mapa v souboru gmapsupp.img bude vždy přepsána - ve vašem případě se jedná o Atlas 7 NT. S TOPO tak současně instalujte i Atlas 7 NT. Zkuste si ve fóru vyhledat termín gmapsupp.img. Najdete mnoho odpovědí na vaše otázky.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Zbynek1 » 01.07.08 21:43 (Út)

Děkuji za objasnění. Pokud jsem to dobře pochopil a dohledal vše kolem gmapsupp.img , tak se vždy přepisuje při další instalaci na interní paměti. pod Tímto souborem mám podle kapacity uloženou právě mapu Atlas 7NT a došlo by k přepsání, tak raději žádnou TOPO mapu nebudu raději před dovolenýma instalovat. Za nějaký týden se pokusím nainstalovat tyto dvě mapy souběžně.
Chudák uživatel který si tohoto Garmina 760 a jiné koupí a nevědomky nainstaluje k mapě CNEU 2008 + Atlas 7NT (který tam již má na interní paměti) právě TOPO mapu kterou si přepíše právě asi nejvhodnější mapu pro ČR Atlas 7NT . Proč nám to dělají a nemůže se každá mapa nainstalovat pod jiným souborem ! Obrázek
Zbynek1
 
Příspěvků: 22
Registrace: 28.06.08 0:27 (So)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Vita » 01.07.08 23:53 (Út)

to Zbynek1 - já nevím, ale vše dobře popisuje první příspěvek tohoto vlákna - a to, jak mapu přejmenovat, abych tam nahrál tu druhou bez ztráty kytičky.
ad 2) klíč máte na papírku nebo v GPS a stáhnout z webu topo i Atlas včetně mapsource není problém a dostat to společně do GPS dle návodu na tomto webu pak už je brnkačka.
Vita
 
Příspěvků: 77
Registrace: 18.03.08 16:50 (Út)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod jurass1 » 21.08.08 13:58 (Čt)

Prosím o radu.Mám garmin C330 a jsou v něm mapy USA originál a pamět přistroje je již plná. Rozšířil jsem tedy o kartu 2.0Gb nainstaloval topo czech pro 2.0 Nahrál jsem mapu do garmin na vloženou kartu přes usb vše jede jak má být, mapa odemčená se nahraje a do této chvíle se jeví vše OK.Zapnu garmin navolím mapy topo ,dám kam vést ,dám třeba jídlo ,zobrazí se nabídka vyberu třeba hotel, zobrazí se navigovaní, výpočet trasy a pak to zamrzne nereaguje na nic a musím čekat až dojdou baterie a garmin zhasne.Po dobití a vyjmutí karty vše chodí na vnitřní mapu USA normálně a samozřejmě hlásí že nejsou silnice protože mapa USA v evropě nejede. Jakmile vložím kartu dám načíst mapu - zamrzne.Zkoušel jsem dostat mapy do karty i přes čtečku a výsledek je stejný.Instalace jsem zkoušel přes mapsource i přes mapinstall vše se nahraje ale zamrzne při volbě navigovat.15 pokusů a nic ví, někdo jak dál dík za pomoc. Jurass.
jurass1
 
Příspěvků: 4
Registrace: 22.07.08 18:12 (Út)

Re: Návod: Jak nainstalovat TOPO Czech do počítače a GPS

Odeslatod Jarous1 » 21.08.08 14:03 (Čt)

Nevím jak to je u autonavigací, sám mám jen turistické, ale předpokládám, že se tam mezi sebou "perou" ty mapy. Někde v nastavení by se měla navolit jen jediná aktivní mapa, ve které pak bude počítat trasu. Pokud jich je aktivních více, tak výpočet většinou kolabuje nebo může spočítat i nesmysly...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 750
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a žádný návštěvník.