Stejně jako pro každou komerční mapu musíte mít i pro Atlas 10R v6 nejprve odemykací klíč. Uživatelé, kteří mají zakoupenou mapu TOPO Czech mají nárok na instalaci také Atlas 10R (slovo
nárok berte s rezervou, kdykoli se to může změnit). Odemykací klíč k této mapě lze vygenerovat po zalogování na
http://www.garmin.cz/unlock.
Atlas 10R lze zatím stáhnout
zde a instalace je stejná jako u TOPO Czech. Do přístroje ji dostanete rovněž stejným způsobem: vybrat mapové dílce a odeslat do zařízení. Tady pozor, MapSource vždy odesílá mapy jako doplňkové (suplementární) do souboru gmapsupp.img, a tento soubor se
vždy přepisuje. Pokud tedy chcete mít v nuvi současně Altas 10R i TOPO Cech, musíte před odesláním označit obě mapy. Pokud byste odeslal pouze Atlas 10R, současná mapa TOPO Czech by byla přepsána. Ostatně, o tom jsem už psal.
A jestli má smysl Atlas 10R v6 instalovat, když máte CNEU 2008? Záleží na vás. Někdo stále jezdí podle mapy Atlas 10R, někdo zase podle
CNEU 2008 (někdo podle Topo Czech). Atlas 10R má mnohem více integrovaných POI než CNEU 2008. Data routingu jsou u každé mapy jiná a ani jedna mapa není dokonale přesná (a nikdy nebude). Atlas 10R má jedno kouzlo – je od českého výrobce. Pokud v mapě najdete chybu, můžete ji výrobci ohlásit, čímž se zvyšuje šance na její odstranění v novější verzi. U CNEU můžete chyb hlásit také, ale pouze v angličtině a nikdy nevíte, jak výrobce mapy zareaguje. Návod jak hlásit chyby pro Atlas 10R i Topo Czech je
zde.
Nutno podotknout, že pokud máte TOPO Czech v1.20, nemusíte Atlas 10R v6 nezbytně instalovat, protože TC má novější data routingu. Na druhou stranu Atlas 10R neobsahuje tolik dat jako TOPO Czech a displej je tak mnohem čitelnější. Opět záleží na požadavku uživatele. Osobně teď jezdím pouze podle CNEU 2008, protože mě zajímá, jaké má chyby či nepřesnosti, ale jinak se nechávám vést podle TOPO Czech.
Chystá se nová verze mapy Atlas 10R v7, která by měla obsahovat popisná čísla domů v celé ČR a to CNEU 2008 rozhodně nemá. Je to poměrně komplikovaný proces, tak uvidíme, jak se s tím tvůrci mapy vypořádají. Už teď jsem zvědavý. Daleko zajímavější však bude nová verze mapy TOPO Czech.
Časem připravím nějaké informace k obou českým mapám, ale jsem momentálně dost časově vytížený, takže neslibuji, kdy to bude.