Problem s vypocitanou trasou

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod lukas.chlachula » 05.10.09 18:36 (Po)

Dobry den,
potreboval bych od Vas radu. Nejsem nijak sbehly, proto i dotaz bude mozna znit divne. Mam Nuvi 760T s mapami Adresy v CR, TOPOCzech 3 a City Navigator NT 2009. Ovsem pri prvnim "osahani" jsem byl, rekneme, zklaman ci spise nemile zaskocen. Jeste v prvni euforii jsem chtel vyzkouset jizdu s navigaci, ovsem hned ve vedlejsi vesnici (kterou mimochodem velice dobre znam) jsem byl navigaci zaveden do mist, kde cesta uz hezkych par desitek let nevede. Kdyby slo, rekneme, o hledani konkretni adresy, dokazal bych najit pochopeni. Ovsem jednalo se pouze o prujezd (na trase Opava-Olomouc). Vesnici vede jen jedna hlavni silnice, ktera je i v mape zaznacena zlutou barvou (tzn.podle me barvou pro komunikace "vyssiho" radu), oproti vedlejsim ulickam, ktere jsou sede. Proste mi nejde do hlavy, proc mi radila odbocit z hlavni cesty, ktera vedla rovne, tahnout se temer prijezdovyma cestama k domum a pak se na tu samou hlavni cestu po 500 metrech znovu napojit.
Je to tedy chyba mapy, navigace ci muze byt probelm nekde jinde?
Zni to mozna jako hloupy dotaz, ale investice do navigace neprisla zrovna nejlevneji a nerad bych se dostal do podobne situace az budu v mistech, ktera neznam.
Vsem predem dekuji za reakceObrázek
lukas.chlachula
 
Příspěvků: 6
Registrace: 24.08.09 23:45 (Po)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod Jarous1 » 06.10.09 0:12 (Út)

1. Zkontroluj si jestli z těch všech map máš aktivní vždy jen jednu. Na drtivé většině GPS od Garmina při výpočtu trasy více aktivních map zlobí...

2. Podívej se do nastavení routingu, jestli máš povolené "použít dálnice". Nějakým nedopatřením (ale už drahně let) to má Garmin popletené a jako "dálnice" bere normální silnice 1. třídy. Současně "placené" jsou ve skutečnosti právě ty dálnice...

3. Není to vysloveně nutné, ale zkus použít WebUpdater a případně jím do GPS nahrát nový firmware, pokud ho nabídne. Pokud nabídne i update GPS chipsetu, tak ho nainstaluj také.
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod nuvi_joe » 06.10.09 8:39 (Út)

Tazatel neuvádí, jakou mapu měl v daném čase zapnutou. Dovolím si tipovat, že to byl [strike]Atlas CZ[/strike] TOPO CZ...
Právě tyto mapy mají tuto krásnou "vlastnost": trasa je svedena bez zjevného důvodu z hlavní silnice na vedlejší a po chvíli se vrátí zpět.
Popisoval jsem tuto situaci a s obrazovou dokumentací poslal do Picodasu. Ani po několika měsících se nikdo neozval.
CityNavigator Europe tyto excesy nedělá (ale má zas jiné "myšky").

P.S.
Jakýmikoliv manipulacemi s fw nápravy nedosáhneme.

edit:
Omluva. Nějak jsem to přehlédnul s tím Atlas CZ - ono se to chová stejně i na TOPO CZ (obě mapy mají stejný základ).
Jen pro informaci: situace se dá vymodelovat i na MapSource - stejná chyba.
nuvi_joe
 
Příspěvků: 125
Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod lukas.chlachula » 06.10.09 16:42 (Út)

Ty mapy mam dle rad prodejce aktivni dve - a to CIty Navigator a Adresy CR. Update jsem prozatim nezkousel, musel bych prostudovat nejake clanky tady na foru.
Dnes jsem zkousel jeste jednu jinou trasu a opet ten samy problem. Do vesnice, ktera je "za kopcem" a da se do ni po ceste dojet objetim toho kopce, me to vede skrz polni a castecne i lesni cestou primo pres ten kopec, ktera je v navigaci zaznacena jako normalni. Priznavam, ze je to urcite o dorbou polovinu kratsi, ale.....Ve zkutecnosti je slova nezpevnena jeste dobre, lesnim traktorem bych se po ni bal.Obrázek
lukas.chlachula
 
Příspěvků: 6
Registrace: 24.08.09 23:45 (Po)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod nuvi_joe » 06.10.09 17:50 (Út)

Původní problém se nám nějak "rozpadá" ve dva problémy.
V prvním příspěvku byl dotaz na vybočení (bez zjevného důvodu) z hlavní silnice a návrat zpět na ni.
Ve druhém dotazu se dovídáme, že trasa je spočítána po nějakých pochybných vedlejších cestách.


Prvním případem jsem se zabýval ve své odpovědi výše.
Pro druhý případ by platilo doporučení od Jarous1, kde je třeba v nabídce Navigace-Objížďky obezřetně volit cesty, které mají být při sestavování trasy ignorovány.
Také je vhodné podívat se do nabídky Navigace-Nastavení tras, co je zde předdefinováno! Zvláště lákavá volba Kratší vede často na polní cesty...

Překlad nabídek není zcela "český" a uživatel je zmaten, co má vlastně zatrhnout.
nuvi_joe
 
Příspěvků: 125
Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod lukas.chlachula » 06.10.09 18:11 (Út)

Aha, ted jsem si uvedomil, ze oba "problemy" vlastne nejsou totozne. Za to se omlouvam, ale v zurivosti testovani mi ani nedoslo, ze tato chyba neni na stejnem principu. U toho druheho problemu (polni cesta pres kopec) mne napadlo asi to, ze to bude nejspise chybou mapy, ve ktere bude cesta uvedena jako radna, zpevnena, sjizdna.
A abych jeste dodal k prvnimu problemu (nesmyslne odboceni):
V obou pripadech jsem zkousel ruzne nastaveni pri vypoctu trasy, tzn.kratsi, rychlejsi, nepouzivat nezpevnene cesty, bohuzel v obou pripadech se na vysledku nic nezmenilo. Prekpokladal jsem, ze u toho nesmyslneho odboceni asi bude nejaka uspora vzdalenosti (ve zkutecnosti cca 40m) oproti jizde po te hlavni, proto jsem zkusil zvolit "rychlejsi". U ni jsem predpokladal, ze jizdu po hlavni bez odboceni to vyhodnoti jako lepsi. Bohuzel bez uspechu, vysledek naprosto stejny.
lukas.chlachula
 
Příspěvků: 6
Registrace: 24.08.09 23:45 (Po)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod nuvi_joe » 06.10.09 19:13 (Út)

Stále postrádám informaci, která mapa byla aktivní v případě, kdy vznikají nežádoucí odbočky z hlavní silnice...
Na mé navigaci i v MapSource to dělaly jen české mapy.

Protože manuál k navigacím Garmin je velestručný, tak nezbývá než systémem pokus-omyl dojít k optimálnímu nastavení. Mě původní manuál tak vytočil, že jsem dlouho zkoumal funkci různých tlačítek, prolézal fóra o navigacích, postupně si psal poznámky, ze kterých potom po řadě měsíců vzniknul můj vlastní manuál (nuvi250W).

Je třeba brát v úvahu, že navigace se chová odlišně když přijímá satelity a kdy je v simulačním režimu. Dokonce jiné chování má i v případě, zda máme či nemáme naplánovanu nějakou trasu a také zda se po ní opravdu fyzicky pohybujeme.

Z licenčního ujednání vyplývá, že Garmin "za nic neručí" a uvádí, že uživatel má navigaci použítat jen jako pomůcku! Tím je řečeno vše.
nuvi_joe
 
Příspěvků: 125
Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod lukas.chlachula » 06.10.09 19:24 (Út)

Ty aktivni mapy jsem psla vyse: pri zadavani trasy byly zasrktnute (aktivni) dve, tka jak mi poradil prodejce: Adresy CR a City Navigator 09.

Mohlo by se to i vyresit tim, ze bych si mapy aktualizoval? Podle prodejce mam 60 dni na aktualizaci zdarma. Napadlo mne, ze verze mohou byti "postarsi"...
lukas.chlachula
 
Příspěvků: 6
Registrace: 24.08.09 23:45 (Po)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod nuvi_joe » 06.10.09 20:06 (Út)

V současné době se každou chvíli čeká na CityNavigator 2010.2. S aktualizací bych tedy počkal (jistě tam nyní máte 2010.1). Doufám, že máte navigaci zaregistrovanou a máte svůj účet na webu Garmin. Začátek lhůty dvou měsíců pro aktualizaci CN zdarma začíná běžet okamžikem, kdy navigace poprvé uviděla oblohu, zachytila satelity a vůz se pohyboval několik minut nějakou minimální rychlostí.

Pro aktualizaci je třeba mít výkonný počítač (předpokládá se systém Windows) s dostatkem volného místa na disku (alespoň 10GB) a rychlé připojení k internetu (na př. 8Mb/s). I tak celý proces trvá několik hodin a po celou dobu musí vše perfektně fungovat. Pokud nejste "kovaný" počítačovec, bude aktualizace CN pro vás tvrdým oříškem...

Proslýchá se, že databáze adres by mohla být součástí nové verze CityNavigator. Takže ta současně dodávaná od Picodasu už by nebyla třeba.
nuvi_joe
 
Příspěvků: 125
Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Re: Problem s vypocitanou trasou

Odeslatod lukas.chlachula » 06.10.09 20:18 (Út)

Tak to jste me "potesil"Obrázek Prave ty adresy byly jeden z hlavnich duvodu k vyberu Nuvi. Ale co uz. Prodejce mi slibil, ze tuto aktualizaci provede zdarma.. Prvni spusteni probehlo 2.10., tudiz, pocitam-li spravne, do zacatku prosince mam cas.. To snad uz mapa bude..
lukas.chlachula
 
Příspěvků: 6
Registrace: 24.08.09 23:45 (Po)

Další

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot], Yandex [Bot] a 1 návštěvník.