Garmin VPM File Creator (MS Excel)

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Garmin VPM File Creator (MS Excel)

Odeslatod Path » 24.07.09 16:51 (Pá)

Program: Garmin VPM File Creator (starší VPM formát)

Popis: aplikace umožní definovat a vyrobit hlasový VPM soubor pro navigace Garmin. Jedná se o starší typ audio formátu, který je podporuje většina navigací Garmin. Ve stažení najdete předdefinovaný klasický český audio soubor.

Verze: 0.3 (27.7.2009)
Autor: Pavel Černák

Historie:

v0.3 (27.7.2009)
================
* exportovat VPM a přehrávat wav lze nyní z jakéhokoliv listu
* přidána definice pro Slovenčinu a British English

v0.2 (24.7.2009)
================
* přidán 8-bitový kontrolní součet (CRC8)
* odstraněny definované názvy v listě - převedeno na konstanty
(pro snadnější vytváření záložních kopií listů (sheets)
* drobná úprava kódu

v0.1 (24.7.2009)
================
* první verze

Garmin_VPM_File_Creator_v0.3.rar
Mirror: Garmin_VPM_File_Creator_v0.3.rar

Obrázek

Poznámka: aplikace obsahuje VBA skript, který zpracuje výsledný soubor VPM. Není zapotřebí žádné další aplikace. Původně jsem měl v úmyslu napsat tuto aplikaci v jiném jazyce (a už jsem ji měl i rozepsanou), ale nakonec jsem zvolil MS Excel, kde je nutné povolit makra. Kód je tedy k nekomerčnímu využití plně k dispozici.

Co je potřeba vědět:
  1. ID jazyka nezapisujte ručně. Jazyk zvolte ze stahovacího seznamu. Navigace Garmin detekují VPM soubor podle ID, které je ve firmware pevně definované. Z tohoto důvodu nelze vyrobit neexistující jazyk. Pokud nějaký jazyk vyrobíte, budete muset nahradit nějaký z existujících.
    POZOR, uvedené číslo není ID jazyka, ale číslo řádku, na kterém je ID jazyka definován.
  2. Verzi VPM uvádějte vždy ve formátu 000, tedy trojciferné číslo bez tečky.
  3. Den a měsíc výroby uvádějte bez nul, např. 9 (a ne 09). Rok je samozřejmě čtyřciferný.
  4. Počet frází volte velmi opatrně. Například pro češtinu (původní audio soubor) je jich definováno 194. Všechny fráze je možné přehrát v diagnostickém režimu (obvykle u nuvi).
  5. Cesta k audio souborům je rovněž cestou pro export.
  6. Audio soubory (wav) musí být pojmenovány vzestupně takto:

001.wav
    002.wav
    003.wav
    ...

POZOR, Číslování nepřeskakujte! První soubor musí být vždy 001.wav!
  7. Vstupní audio soubory by měly být v tomto formátu:

IMA ADPCM 8-bit U-LAW (nebo A-LAW) MONO

Pokud s tím bude mít někdo problém (praskání), zkuste např. formát PCM 22kHz 16 bit Mono. Probíralo se to i zde. viewtopic.php?f=20&t=26
  8. Měnit hodnoty můžete pouze ve sloupcích "wavs (xxx.wav)" a "description". Nic jiného neměňte! Pokud budete pro frázi definovat více jak jeden wav, oddělte je mezerou. např.: 025 088
  9. Každou frázi si můžete nechat přehrát po stisknutí CTRL+Q. Stačí umístit kurzor na daný řádek a pak stisknout klávesovou zkratku.
  10. Fráze s onačením VPM_CSTM_XX jsou pomocné fráze. Pro lepší pochopení můžete prostudovat definici českého audia.
  11. V češtině je soubor 088.wav pauza a soubor 004.wav ticho.
  12. pokud chcete z nějakého jazyka vypreparovat wav soubory včetně definice, můžete např. využít program od Rodzilla (http://dl.free.fr/getfile.pl?file=/mtVF ... editor.exe)

A teď si můžete snadno vyrobit vlastní definici audio...
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Naposledy editoval Path dne 25.03.11 0:03 (Pá). Počet editací: 7x.
Důvod: Nová verze
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Garmin VPM File Creator (MS Excel)

Odeslatod Path » 24.07.09 23:32 (Pá)

Ještě jsem si dal tu práci a zakomponoval výpočet kontrolního součtu CRC8, takže zkompilovaný audio soubor je plnokrevný. Rovněž jsem odstranil názvy některých buněk, takže lze list beztrestně kopírovat, například pro zálohu.

v0.2 (24.7.2009)
================
* přidán 8-bitový kontrolní součet (CRC8)
* odstraněny definované názvy v listě - převedeno na konstanty
(pro snadnější vytváření záložních kopií listů (sheets)
* drobná úprava kódu

Ke stažení v prvním příspěvku
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Path » 27.07.09 15:09 (Po)

Nová verze v03 je ke stažení v prvním příspěvku. Změny:

v0.3 (27.7.2009)
================
* exportovat VPM a přehrávat wav lze nyní z jakéhokoliv listu
* přidána definice pro Slovenčinu a British English
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Path » 03.08.09 21:19 (Po)

Na žádost uživatelů, jsem vytvořil testovacího Šmirdu i pro tento starý audio formát. Bohužel nedosahuje takových kvalit, jako Šmirda v novém formátu, ale tato definice může naznačit, že wav soubory lze pro Český audio soubor definovat úplně jinak.

V archivu nenajdete VMP soubor (Cesky__.vpm), ale kompletní zdrojové wav soubory. Zkompilovat si je můžete sami díky přiložené aplikaci:

1) z archivu rozbalte složku VPM do C:\
2) spusťte Garmin VPM File Creator v0.3 (Smirda).xls a na listě Šmirda klepněte na tlačítko Export.
3) zkompilovaný soubor Cesky__.vpm nakopírujte do Garmina (složka Voice)

Před stažením čtěte
:

* tohoto Šmirdu jsem nestačil otestovat za jízdy, ale pouze v simulačním režimu (nuvi 760). Pokud je tam nějaký kopanec, dejte vědět.

* protože se jedná o syntetizátor, bylo poměrně složité vytvořit fráze za 100 ..., za 200 ..., za 300 .... Celkové čtení tedy nepůsobí přirozeně.

* všechny wav soubory jsou ve formátu PCM, 16-bit, 22 kHz, mono, 352 kbps. Tím se výsledný vpm soubor může nafouknout. Správný formát všech wav souborů by měl být IMA ADPCM 8-bit U-LAW (nebo A-LAW) MONO. Kdo chce, může si s tím pohrát.

* pokud by chtěl někdo definovat Šmirdu pro jiný jazyk, musela by soubory wav přeskládat podle daného jazyka (slovosled, množná čísla aj.). Ideální může být Slovenčina, které je definovaná lépe než čeština (číslovky typu sta se neskládají - dvě stě, tři sta,...).

* hlas slouží pouze jako vodítko k vytvoření hlasu vlastního a proto žádám, aby žádný uživatel tento hlas nešířil na jiném serveru.

Download:
Garmin_VPM_File_Creator_v0.3_(Smirda).rar
Mirror: Garmin_VPM_File_Creator_v0.3__Smirda_.rar

Pozor, tento hlas nikde nešířit !
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod natalek » 05.08.09 14:29 (St)

No, mně se to zdá být nejméně stejně přirozené jako originál paní "Garminová" = notně oposlouchanáObrázek
Vyzkoušeno v reálu, bez závad. (Snad bych místo "zahni" použil pokynu "odboč" , ale to si možná už změním sámObrázek )

takže za "staré Garminy" ===> děkuji !
Garmin nüvi 670 FM, Atlas CZ 8NT, Topo CZ 3, Adresy CR v1, CNENT2010.10 Central & East
natalek

Registrace: 06.04.09 22:23 (Po)

Odeslatod Path » 05.08.09 14:39 (St)

Tak to rád slyším, byla docela fuška to osekat. Po zkušenosti s plnokrevným Šmirdou mi manévr zahni přišel vhodnější než manévr odboč. Nicméně přikládám wavy s povely odboč. Je nutné je v audio editoru otrimovat (osekat tiché partie).

odboc.rar
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod natalek » 06.08.09 17:37 (Čt)

jejda, tak znovu dík - za "odboč" - přemýšlel jsem, kde to seženu, aby to bylo stejným hlasem...Obrázek
Garmin nüvi 670 FM, Atlas CZ 8NT, Topo CZ 3, Adresy CR v1, CNENT2010.10 Central & East
natalek

Odeslatod Sally » 09.08.09 23:57 (Ne)

...dík za Šmirdu - příjemná změna oproti slečně. Testoval jsem ho celý víkend a spokojenost, jen při vyšších rychlostech na dálnici se mě zdálo že hůř reaguju na začátek povelu - jen musím poznamenat, že ho poslouchám v BT HF v přilbě. Ještě jednou dík Obrázek
Zumo 550, Oregon 300, Garmin Mobile PC, Garmi víago
Obrázek uživatele
Sally

Registrace: 19.03.08 14:06 (St)

Odeslatod Minski » 12.08.09 22:33 (St)

Nenasel by se nekdo, kdo by prevedl hlas Pavla Lisky na Garmina? Tady jsou snad vsechny hlasky co namluvil ve formatu mp3 je jich 198 o celkove velikosti 24MB

http://www.edisk.cz/stahni/78433/Liska.rar_23.9MB.html
Minski

Registrace: 12.08.09 22:18 (St)

Odeslatod natalek » 13.08.09 16:04 (Čt)

No, Liška by byl fajn, ale neumím si představit, kdo by se obětoval, jestli to vůbec lze...porovnej si wav soubory v tom excelu s těma "Liškovo"......tam jich půlka není......co ty číslovky? Musely by se ty wavy trhat-rozdělit na _sto, _stě, _sta, atd...atd...atd
A spousty pěknejch L. hlášek zase nebude k čemu u garmina přiřadit.......čili se v navi nikdy neozvou Obrázek
natalek

Další

Zpět na Garmin: Software