problém s trasou v GPX

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

problém s trasou v GPX

Odeslatod emdotix » 14.06.09 20:26 (Ne)

Mám problém s nekorektním zobrazovaním trasy z formátu GPX v Garmin Vista HCx (fw 3.00 / 2.80). V MapSource (6.15.6) jsem si vytvořil pět tras. Každá trasa má pod 250 bodů. Pokud tento "bundle" pošlu do přistroje je to v pořádku. Jakmile ale provedu export do formátu GPX a v zápětí tento soubor v MapSource otevřu a pošlu do přistoje, dojde k tomu, že se topologie tras poruší. "Zřídnou" body, vytvoří se slepé větve a některé části dokonce vedou jinudy. Jakoby došlo k promíchání waypointů tras...

Nevěděl by prosím někdo, jak tento problém vyřešit?

Proč jsem to vlastně dělal... Pokouším se změnit (zkrátit) příliš dlouhé názvy waypointů v přístoji. Iritují mě názvy typu "Neroutovatelná nezpěvněná cesta č.123" - přes jejich text není vidět cesta - obzvláště západovýchodní směr. V souboru GPX, což je de-facto formát XML, jsem se pokoušel změnit názvy na číselnou řadu typu: 1,2,3...

Pokud by někdo věděl, jak mohu editovat GDB soubor a v něm (ideálně hromadně) měnit názvy waypointů, byl bych vděčný. Zkoušel jsem program g7towin (A.00.201), ale ten při otevření zobrazil hlášku "Route Waypoint not in regular waypoint list." a poté skončil pádem.

Díky
emdotix
 
Příspěvků: 13
Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod Path » 15.06.09 13:22 (Po)

250 bodů v trase? Nemáte na mysli Stopu? Zkuste ve vlastnostech stopy mrknout do na Filtr a zkusit ho vypnout.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod emdotix » 15.06.09 14:00 (Po)

Domnívám se, že chápu rozdíl mezi trasou a stopou. Trasa se plánuje dopředu, stopa je záznam prošlého. Planovaj jsem si trasu, resp. pět tras v jednom souboru (gdb dokumentu). V MapSource se mi objevily v záložce "Trasy". Záložka "Stopy" zůstala prázdná...

Edit: Vista HCx podle návodu k obsluze a i podle zkušeností, zvládne trasu s maximálně 250 body.
Naposledy editoval Path dne 27.02.11 1:53 (Ne). Počet editací: 2x.
Důvod: odstraněna citace předchozího příspěvku
emdotix
 
Příspěvků: 13
Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod Jarous1 » 15.06.09 14:54 (Po)

Sice netuším proč by mělo vadit jestli tu trasu načtu z GPX nebo GDB, ale každopádně je do Visty potřeba poslat "stopu", ne trasu ! Protože v případě trasy se GPS bude snažit vypočítat novou trasu podle waypointů a samozřejmě i nastavení "Navigace"...
Podle stopy GPS navádí přesně tak jak je stopa zakreslená...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod emdotix » 15.06.09 15:10 (Po)

Tahle informace je pro mě nová. Nechci polemizovat - do teď jsem si myslel, že do přistroje pošlu trasu, která se skládá z bodů (waypointů). Takhle jsem to ke své spokojenosti dělal asi 20x... Měl jsem za to, že během přenosu nedochází k přepočtu, ale až v případě potřeby navigace podle vybrané trasy a to buď mimo silnice (napřímo) a nebo pomocí routingu - po silnicích. (btw: jedna se mi o navigaci v terénu, po neroutovatelných cestách, takže napřímo)

Pokud jsem trasu poslal z formátu GDB bylo to v pořádku. Pokud v GPX, byl to problém. Pokud jsem například v GPX souboru upravil názvy bodů tras na 1.1, 1.2, 1.3, ... u první trasy, 2.1, 2.2, 2.3, ... u druhé, atp. u dalších, pak jsem v listingu trasy v přístoji například viděl 1.1, 1.2, 3.4, 3.4, 1.2, 1.3, atd. Toto chování považuji za jádro problému...
Naposledy editoval Path dne 27.02.11 1:53 (Ne). Počet editací: 2x.
Důvod: Odstraněna citace předchozího příspěvku
emdotix
 
Příspěvků: 13
Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod Path » 15.06.09 20:20 (Po)

Přiznám se, že se v tom trochu ztrácím, šel bych spíš cestou tracklogu (stopy). Co se MapSource týká, tahle aplikace někdy dokáže upravit GPX až nelogicky. Možná zkuste použít jiný konvertor (GPSBabel aj.).
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod emdotix » 15.06.09 20:58 (Po)

Zkusím to říct jednou větou a trochu zjednodušeně. Když v MapSource vytvořím trasu a provedu export do GPX, v zápětí následný import a hned poté pošlu trasu do přístroje, pak se v přístroji poruší topologie naplánované trasy.

Pokud MapSource při exportu a nebo importu do/z GPX mrší formát, je to vysvětlení. Zvláštní ale je, že v MS trasy po exportu/importu vidím v PC v pořádku...

GPSBabel zkusím, díky za tip.

btw: pokud by Vista dokázala vypnout názvy bodů, neřešil bych to.
Naposledy editoval Path dne 27.02.11 1:53 (Ne). Počet editací: 2x.
Důvod: Odstraněna citace předchozího příspěvku
emdotix
 
Příspěvků: 13
Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod emdotix » 16.06.09 9:31 (Út)

emdotix napsal:GPSBabel zkusím, díky za tip.


GPSBabel není také žádná výhra. Při konverzi z GDB do GPX vytvoří mraky bodů (waypointů) a cesta (trasa) se na ně odkazuje. Při pěti dlouhých cestách se jich konverzí vytvořilo více než 1000, takže se to nevejde do přístroje.
emdotix
 
Příspěvků: 13
Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod emdotix » 18.06.09 10:33 (Čt)

Pro toho kdo by se chtěl přesvědčit, jak MapSource mrší GPX soubory, jsem připravil malou trasu o 10 bodech. Viz http://uloz.to/1961884/test.zip

Postup:
Rozbalit zip, spustit MapSource (MS), otevřít test.gdb, poslat do zařízení, přesvědčit se, že trasa v GPS vizuálně souhlasí s MS.

Zavřít MS, spustit MS, otevřít test.gpx, poslat do zařízení. Na mé Vistě HCx (FW 3.00) a MS (6.15.6) mi dojde ke zmršení cesty a při výpisu trasy v GPS vidím tyto názvy:
- Silnice s nezpěvněným p
- Neroutovatelna Cesta1
- Neroutovatelna Cesta1
- Neroutovatelna Cesta1
- Neroutovatelna Cesta4
- Neroutovatelna Cesta4
- Neroutovatelna Cesta5
- Neroutovatelna Cesta5
- Erovo Namesti (!!! - cesta je v lese)


Soubor test.gpx vzniknul jako export do GPX v MS. Myslel jsem si, že záleží, jakou mapu mám zapnutou v GPS/MS, ale je to stejné i při vypnuté mapě, jak na straně GPS, tak i v MS.

BTW: V nastavení MS mám zapnutu volbu "přímé trasování".

Usoudil jsem, že při posílání trasy do GPS buď MS a nebo GPS "optimalizuje" GPX soubory. Kdo a proč netuším.
emdotix
 
Příspěvků: 13
Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Re: problém s trasou v GPX

Odeslatod Jarous1 » 18.06.09 11:53 (Čt)

Asi Tě moc nepotěším, ale oboje mi funguje správně... Mám MapSource ještě starou 6.13.7 (novou odmítám používat...) a Oregona 300 s TOPO Czech 2Pro. Routování v GPS mám nastavené na "mimo silnice", bez výpočtu...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Další

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 2 návštevníci.