TIP: Geokódování v Excelu

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

TIP: Geokódování v Excelu

Odeslatod Path » 09.04.09 13:37 (Čt)

Určitě jste se už setkali s požadavkem, kdy potřebujete zjistit GPS souřadnice k nějaké poštovní adrese. Většina uživatelů jistě ví, že se této metodě říká geokódování a také, že například mapy google toto již dávno umožňují. Buďto si souřadnice GPS najdete přímo na stánkách google maps (http://maps.google.cz/) nebo si využijete jiný výstup, např. v xml:

Příklad: Potřebujeme zjistit GPS souřadnice adresy Březhradská 3, Hradec Králové.

Klasický výstup google maps vypadá takto: link
Případně URL odkaz pro výstup v XML formátu je:
Code: Vybrat vše
http://maps.google.cz/maps/geo?q=b%F8ezhradsk%E1+3%2Chradec+kr%E1lov%E9&gl=cs&hl=cs&output=xml

Poznámka: Výsledek obsahuje dva nálezy adresy Březhradská 3. Číslo 3 je nejen orientační, ale i číslo popisné.

Pokud potřebuje pracovat s geokódováním v excelu, narychlo jsem napsal jednoduchý skript, který by mohl napovědět, jak na to.

Ke stažení je zde:
Geocode_v_excelu.rar

Jak to celé funguje. Nutnou podmínkou je povolení maker a nalinkování objektu MSXML (vše jsem již uváděl zde). Kromě toho využijeme také objekt XMLHTTP, který nám umožní stáhnout xml data přímo do excelu. V editoru VBA najdete skript, který jsem se snažil dostatečně okomentovat.

Základní kroky skriptu:
1) zadání adresy a města uživatele
2) vytvoření URL odkazu
3) stažení obsahu xml (z URL odkazu)
4) parsování adres v XML pomocí objektu DOMDocument a vytvoření pole
5) pole je vypsáno do listu v excelu

Skript vrátí pole, které obsahuje obvykle tyto položky:

* Status
* Latitude
* Longitude
* Adresa
* Město
* Lokalita
* Oblast
* PSČ
* Země

Status:
-1 = ulice nenalezena,
1 = název ulice bez čísla neodpovídá přesnému zadání,
2 = název ulice se shoduje s výsledkem hledání,
3 = název ulice včetně čísla je shodě s výsledkem hledání.

Obrázek
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Zpět na Garmin: Software