POI do Etrex Legend

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod Path » 20.02.09 15:16 (Pá)

Napadá mě ještě jedna věc... Není to tak dlouho, co tady ve fóru popisoval Monoid, že si vytvořil transparentní mapu, kde měl definované výškové body. Tedy slepá mapa, která obsahovala pouze POI. Je to poměrně elegantní řešení a váš problém by to zřejmě mohlo řešit.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod Monoid » 21.02.09 22:45 (So)

Ano, presne tak. V pristrojich, ktere nepodporuji uzivatelske POI, lze vlastni POI dat do transparentni mapy a tu pak nahrat s ostatnimi mapami do pristroje.

Oproti uzivatelskym POI to ma jednu velkou vyhodu. Muzete si pri tvorbe mapy nadefinovat od jakeho meritka se POI maji zobrazovat a jde vypinat a zapinat zobrazeni danych POI jednoduse tim, ze aktivujete/deaktivujete prislusnou mapu.

Jen tak mimochodem zobrazovani POI ma skvele vyreseno iGO 8. U kazde kategorie si muzete nastavit, zda se ma nebo nema zobrazovat. Displej pak neni 'zaflakany' POI o ktere v dane chvili nestojim (treba kameny v TC 2Pro) a mapa je mnohem citelnejsi.

Reseni s POI v mape ma drobnou nevyhodu a to, ze free verze cGPSmapperu, pomoci ktereho se mapy kompiluji, neumoznuje tvorbu globalniho indexu. Tim padem nejde hledat pomoci 'Najdi POI', ale pouze 'Najdi POI v okoli'. Toto omezeni by slo vyresit pouzitim online verze cGPSmapperu, ktera podporuje i globalni index. Ja ovsem zatim zkousel jen tu free verzi.

Pro nadefinovani vstupniho souboru pro cGPSmapper pouzivam GPSMapEdit. Nekde na polskych webech se dala najit oficialne (zadny warez) temer plne funkcni developerska verze.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod teevee » 24.02.09 15:45 (Út)

Tak se mi podařilo vytvořit vlastní mapu s určenými poi. Zatím jsem ji testoval pouze v MapSource a vypada v poho. Mám ale malý problém se zobrazenýma symbolama - zřejmně i s typem poi pro vyhledání. V programu mapEdit, ve kterým mapu vytvářím si můžu ikonku tohoto bodu zvolit, ale tato ikonka neni jaksi kompatibilní s ikonkama v MapSource a předpokládám že tedy nebude ani s přístrojem. Typ poi jde zadávat číslem. Našel jsem nějaký seznam a zkoušel čísla zadávat podle něj, ale ani tak se mi nezobrazovalo to co bych chtěl (http://home.online.no/~sigurdhu/12MAP_symbols.htm). Je někde k mání seznam čísel k příslušným poi pro Garmina?
teevee
 
Příspěvků: 10
Registrace: 18.02.09 12:43 (St)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod Monoid » 24.02.09 19:19 (Út)

Napiste kdyztak vice podrobnosti. S jakym ID definujete POI v MapEditu, co se vam zobrazuje v Mapsource a co v pristroji a co chcete, aby se zobrazilo. Neco delate spatne, ale z popisu neni zrejme co.

Jinak existuje elegantnejsi metoda. Pomoci TYP souboru si muzete pro danou mapu vytvorit vlastni ikony POI, barvy ploch a liniovych prvku (silnice, vrstevnice, reky, ...). Jde to samozrejme i pro cizi mapy...

http://ati.land.cz/gps/typedit/

TYP soubor plati pouze pro danou mapu. Proto ve sve mape muzete pouzit napriklad kod pro vrchol a priradit mu treba ikonu radaru.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod teevee » 24.02.09 22:15 (Út)

Popíšu můj postup tvoření mapy:
Stáhl jsem si POI, pomocí GpsBabel jsem souboe s POI převedl na formát GPX. Spustil jsem MapEdit File-Add a vybral můj GPX soubor. Zobrazily se mi body ktere jsem označil, pravé tlačítko myši - Convert-To point a zvolil 0x6614 - Rock. Seznam POI byl totiž seznam skal. Potom samozřejmně vlastnosti mapy - id, popis, levels, transparent map. Mapu uložit, Export - Garmin IMG, Export POI only. Název souboru např 12233300.img.
MapsetToolkyt: select img, vyberu vytvořenou mapu, a s ID 790 ji nainstaluji do mapSource (jediný obsazený id mám 792).
Vše proběhne bez chyby a v MapSource svou mapu vidím. Body jsou zobrazeny jako malé čtverečky. Stejně jsou zobrazeny i v přístroji.
Zkusil jsem vytvořit TYP soubor na uvedeném odkazu. Ten mám ale už nevím co s ním a jak nakreslenou ikonu přiřadím určitému POI na mapě.
teevee
 
Příspěvků: 10
Registrace: 18.02.09 12:43 (St)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod Monoid » 25.02.09 20:05 (St)

Tak to delate dobre. Kdybyste zvolil jiny kod pro POI, tak by se v mapsource i pristroji zobrazilo neco jineho nez ctverecek.

K tomu TYP souboru. V danem editoru nadefinujete ikony pro typy POI ve vasi mape, t.j. napriklad pro "0x6614 - Rock". TYP soubor musi mit stejne ID jako je ID mapy, t.j. ve vasem pripade 790. Ikony nemusite definovat vsechny. Ty, co nebudou nadefinovane se zobrazi podle defaultu Mapsource a pristroje, jakoby tam TYP soubor vubec nebyl.

TYP soubor zaregistrujete do Mapsource soucasne s mapou napriklad pomoci vomi pouzivaneho MapsetToolkit.

Pripadne muzete TYP soubor pridat k jiz zaregistrovane mape upravou registru Windows. S rucnimi upravami registru ovsem opatrne.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod teevee » 25.02.09 22:49 (St)

Hlásím první úspěchy :) MapSource mi zobrazí body i s mojí ikonou - přístroj však nezobrazuje nic, ani čtvereček a ani popisný text. Zkoušel jsem různé rozměry ikony 32x3, 16x16 a 11x11 ale bez úspěchu. Ikony mají 2 barvy. Typ bodu jsem zvolil 0xfa00. Pokud zkouším v přístroji hledat body zájmu, tak mi to nic nenabídne, ale v tomto stavu to myslím bylo i před tím.
teevee
 
Příspěvků: 10
Registrace: 18.02.09 12:43 (St)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod Monoid » 26.02.09 14:21 (Čt)

Hmm, to nevim.

Jedine, co me napada, je toto. TYP soubor muze byt ve dvou formatech stary a NT. Nevim, co umi eTrex, ale chybu neudelate, kdyz TYP soubor udelate jako stary format, to by mela umet vetsina pristroju. Stary format ma mene kodu pro POI, takze dalsi problem muze spocivat ve zvolenem kodu, pokud jste tedy udelal TYP v NT formatu. Pokud jej nemate v NT formatu, tak by take teoreticky mohl byt problem v pouzitych barvach.

Ohledne vyhledavani v Mapsource a pristroji plati, co jsem psal pred nekolika dny. Free verze neumoznuje tvorbu globalniho indexu (pro vyhledavani). Melo by vsak fungovat vyhledavani "Najdi v okoli POI obsahujici... " V Mapsource je to na toolbaru dalekohled s krouzkem, v pristroji nevim.

Pro tvorbu mapy s plne funkcnim vyhledavanim POI je treba pouzit placena verze (mozna je k dispozici casove omezene plne funkcni demo) nebo pouzit online kompilator.

http://mapcenter.cgpsmapper.com/
nebo
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/

S temi ovsem nemam zadne zkusenosti. Jedinou mapu, co jsem kdy delal jsou Vrcholy CZ ve free verzi cGPSmappperu. Ted uz cekam na novou verzi TopoCzech ?Pro, kde by mely dle vyjadreni Picodasu vrcholy byt kompletne a ve vetsim rozsahu, nez se mi podarilo sehnat do me mapky, kterou pouzivam jako nouzove reseni situace, ze v 2Pro vrcholy krome tisicovek nejsou.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod teevee » 04.03.09 10:32 (St)

Výše popsané jsem zkoušel. TYP soubor ve starém formátu. Dle doporučení v TYP editoru jsem udělal pruhledne PNG. Ale pořád stejný problém - map source body zobrazí i s ikonou ale Garmin ne. Momentálně mi tam Garmin ukazuje černej čtvereček. Ještě jsem zkoušel posílat e-mail přímo výrobci, ale zatím neodpověděl a nejspíš ani tyto informace nezdělují.
Ještě bych se chtěl zeptat. V situaci kdy POI v mapě budou mít nějaký kód (např 0x1212) a já pro tento kód vytvořím ikonu. Ale Garmin bude již pro tento kód mít svou vlastní ikonu. Která se zobrazí? Ta mnou vytvořená, nebo ta v přístroji?
Ptám se proto, že momentálně se mi ukazuje jiná ikona v MapSource (moje ikona) a jiná ikona v Garminovi (černej čtvereček).
teevee
 
Příspěvků: 10
Registrace: 18.02.09 12:43 (St)

Re: POI do Etrex Legend

Odeslatod Monoid » 04.03.09 12:40 (St)

Melo by to fungovat tak, ze ikonu kterou nadefinujete zobrazi Mapsource i pristroj bez ohledu na to, zda je nebo neni ikona pro dany kod definovana.

Ucelem TYP souboru je zmenit defaultni nastaveni vykreslovani mapovych prvku v MS a pristroji pro danou mapu.

Jeste me napadlo, ze ikony lze definovat v ruznych velikostech, mozna si vas pristroj nedokaze poradit s danou velikosti, nebo barvami. Zkuste tu mensi velikost a pouze cernobilou ikonu.


Abychom se dobrali k zaveru, zda delate nejakou chybu v TYP souboru nebo to vas pristroj proste neumi. Zkuste nasledujici.

Predpokladam, ze mate i nejakou komercni mapu. Najdete nejakou, ktera pouziva TYP soubor. Tento TYP soubor otevrete ve webovem editoru TYP souboru a podivejte se, zda definuje ikonu pro nejaky POI. Pokud ano podivejte se, jak se dany POI zobrazuje v Mapsource a jak v pristroji. Melo by se to zobrazovat stejne. Pro jistotu to zkontrolujte na nekolika typech POI a pripadne i nekolika TYP souborech (mapovych produktech).

Pokud se to zobrazuje v pristroji i Mapsource stejne, pak to technicky jde a vy neco pri definici TYP souboru delate spatne. Pokud se to vzdy zobrazuje v pristroji jinak nez v Mapsource, pak asi pristroj neumi spravne nebo vubec pracovat s TYP soubory.

Ja definoval pouze jediny POI a to mi v GPSmap 60CSx fungovalo dobre. Vice zkusenosti nemam.
Monoid
 
Příspěvků: 215
Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 1 návštěvník.