Plánování trasy v navigaci?

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Plánování trasy v navigaci?

Odeslatod vozbrouk » 25.12.08 17:13 (Čt)

Ahoj lidi,
zajímalo by mě, jak plánujete trasy a zda jste spokojeni,
já mám Garmin 760 a někdy se mi trasa, kterou navigace naplánovala nelíbí.

Například to vede nesmyslně přes nejhorší silnice, co jsou II a III tříd.
Rád bych ji přikázal, aby mě vedla po I. třídách, jenže ji nemohu donutit.

Vyhýbat se mám jen u kolonky nezpevněné silnice, jinak dálnice, placené silnice má povolené.
Zkoušel jsem to u rychlejšího času, tak i u kratší vzdálenosti.

Funkční možnost je, že mezi přidám průjezdní bod a trasa se odkloní.

Jenže musím kliknout na mapu, nalést tu silnici, kde má být průjezdní bod, uložit ho do
oblíbených a pak ho přiřadit.
Pokud bych přiřadil nějaké město, tím, že ho vypíšu, tak mě to pak naviguje do centra města.

Máte s tím také podobnou zkušenost? Pokud zadáte, že chcete třeba projet okolo Hradec Králové a zadáte
tohle město, tak Vás to žene do centra.

Další věc, co bych rád zjistil, je, jak přesouváte body poi do navigace,
pokud by jste chtěl, aby 100 bodů vás neinformovalo a 5 bodů informovalo zvukem,
např policejní hlídky, radary.

Jediná možnost mě napadá, některé poi body dát na kartu a ty co mají zvukově upozorňovat dát do přístroje.

Jak to děláte vy?
Garmin Nüvi 760 + SanDisk-ultra II SDHC 8.0 GB, SW version 3.00, GPS verze 3.00
Mapy : City Navigator Europe NT 2009 + Atlas Czech 7 NT + TOPO Czech 2 Pro + Polsko Gmap 5.0 + Slovakia TOPOv2 + Slovakia Roads v5
Obrázek uživatele
vozbrouk

Registrace: 17.06.08 16:57 (Út)

Re: Plánování trasy v navigaci?

Odeslatod Sally » 25.12.08 19:09 (Čt)

...pro plánování používám Mapsource, což mě příjde poněkud pohodlnější Obrázek
...POI přesuneš do navigace pomocí POIloaderu. Pokud chceš mít některé POI ozvučené, například radary, tak musíš mít i stejně pojmenovaný zvukový soubor

radary.gpx
radary.mp3

ostatní soubory gpx které nemají přiřazené mp3 ti budou mlčet
Zumo 550, Oregon 300, Garmin Mobile PC, Garmi víago
Obrázek uživatele
Sally

Registrace: 19.03.08 14:06 (St)

Odeslatod Path » 31.12.08 1:23 (St)

Každé město či obec v mapě je vymezeno souřadnicemi a obvykle se uvádí centrum či geografický střed dané lokality. Při plánování trasy chápe navigace po zadání obce průjezd těmito souřadnicemi. Je tedy vhodnější zadat přímo adresu nebo alespoň ulici případně komunikaci. Pro plánování trasy s více průjezdnými body je vhodnější použít program MapSource nebo vybírat lokalitu přímo v mapě (ručně v přístroji).
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod jerpath » 15.01.09 13:27 (Čt)

Zdravím,
chtěl bych se zeptat plánovačů tras v MS. Pokud si naplánuji trasu v MS a přenesu ji do navigace, tak v navigaci se mi opět celá trasa přepočítává. Dá se tomu zabránit? Mám pocit, že se ta v počítači vypočítaná trasa do navigace nedostane. Jenom body na trase, které si navigace opět sama spojí podle svých algoritmů ... Pak je ale zbytečné v MS něco plánovat ...

Díky
Jarda
jerpath

Registrace: 28.07.08 17:43 (Po)

Odeslatod Monoid » 15.01.09 15:08 (Čt)

Myslim, ze zalezi na typu navigace. Starsi modely prevzaly cestu naplanovanou v Mapsource (a treba i upozornily, ze mapovy podklad v GPS neodpovida mape podle ktere se planovalo v Mapsource). Novejsi modely si vezmou pouze start, cil a prujezdni body.

I tak ma cenu planovat v Mapsource. Pokud vidim, ze me to v MS cpe nekam, kam nechci, pridam si prujezdni body, abych si vynutil trasu mnou preferovanou silnici...

Z me prakticke zkusenosti se vetsinou trasa spocitana v Mapsource a pristoji nelisi, ale samozrejme zalezi na tom, jak ma clovek nastavene routovani v MS a jak v pristroji. Teoreticky se trasy lisit mohou i pri 'stejnem' nastaveni. Myslim, ze je prakticky nemozne mit MS a pristroj nastavene zcela identicky. A navic v MS mohou byt jine algoritmy vypoctu, nez v pristroji...
Monoid

Registrace: 15.04.08 9:25 (Út)

Zpět na Garmin: Software