Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Re: Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Odeslatod Anonymous » 21.07.08 22:53 (Po)

Moja skusenosť so 760-kou, mal som zvolenu cestu s prejzdnými bodmi z domu do Viedne, ale nastupil som na ňu v praci. Opytala sa ma či chcem Domov ako nový ciel cesty, alebo prejazdny bod. Dal som prejazdný bod, ale zvolil som inu cestu, priamejšiu do Viedne. No a on ma hnal stále domov ešte z Hainburgu ma otáčal domov. Musel som navigaciu vypnuť a zapnúť, a potom pokračoval správne do Viedne mimo hlavých ciest a mimo dialnice, preto som tam mal definovane tie prejazdné body. Keby som ich tam nemal a dal obmedzenie, že nechcem ist po dialnici tak ma na ňu teda tú dialnicu stále ženie. Dúfam, že získaš nejaké skúsenosti z ktorých sa poučím
Anonymous
 

Re: Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Odeslatod Path » 22.07.08 1:45 (Út)

Už si taky přesně nepamatuji, jak to bylo u 760 s průjezdnými body (po každé jezdím s jiným modelem), ale mám za to, že při přiblížení k průjezdnímu bodu (úmyslně jsem jej přejel oklikou) navigace sama přepočítala a vedla mě na další. Chvíli sice 760 kecala do řízení a chtěla se vrátit zpět, ale po pár kilometrech si nakonec dala říct. Ale jak říkám, nepamatuji si to zcela přesně. Přepočet nikdy nebyl na dotaz, ale automatický. Trasu však lze kdykoliv ručně přepočítat v menu.

Trochu odbočím od tématu:

Co se týká Špičáku u ŽR, tak si pamatuji, že s TOPO Czech 1.20 mě za Klatovy svedla z hlavního tahu (E53, 27) na takové klikaté kotáre přes Nýrsko (191). V létě by mi tahle trasa nevadila, ale protože to bylo zrovna ve sněhové kalamitě, skřípal jsem zuby (preference rychlejší čas). Jindy jsem zadal pouze ŽR, a už vedla krásně po E53. Možná to bude s mapou Atlas 7 jinak.

Na Šumavě jsem si díky nuvi 760 v zimě vůbec užíval a kdybych jel tenkrát s kamionem nevím nevím, jak bych dojel. Například z Bavorova na Železnou Rudu mě vedla přes Benešovu Horu - sice "možná" rychlejší, ale zato v zimě velmi krkolomnou cestou, kterou znám (do té doby jsem ji tedy neznal :)) Jediné co mi na autě chybělo byla radlice, infra kamera do velmi husté mlhy a bombóny na vyrovnávání tlaku (nahoru, dolu, nahoru, dolu,..).

Preference stav vozovky a režim kalamita je další věc, co mi u Garmina chybí Obrázek

Na Šumavě jsem toho projezdil celkem dost a žádné problémy s nuvi 760 se nevyskytly (doporučuji jezdit s TOPO ve 2D). A jižněji v Německu? S mapou CNEU 2008 paráda.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Odeslatod xpetrp » 23.07.08 0:00 (St)

Zdravím.
Popíši zkušenosti z mojí první cesty s navigací Garmin Nuvi 760.
Měl jsem aktivní mapu Atlas Czech v 7 NT.

1.
Vždykdyž jsem někam jel, vytiskl jsem si několik map z mapy.cz, hlavněprůjezdy městy atd. Vždy jsem někde zastavil a kouknul jak mámpokračovat.

2.
Cesta z Prahy do města Bozkov (cca 15km od Železného Brodu).
Zapnul jsem v Praze navigaci a jel prostě podle pokynů. Poprvé bez mapy a poprvé bez vytištěných průjezdních map městy. Naprosto žádný problém.Nekoukal jsem jakými městy projíždím, nekoukal na směrové tabule -prostě jsem se plně "odevzdal" Garminu a udělal dobře. Super. Navedlmě přímo před parkoviště v Bozkově.
Prostě mě to překvapilo, jak je to přesné a funkční. Je dobré, že sirové Satel a Navig se potkali a stvořili satelitní navigaci :-))).

3.
Z Bozkova na Ještěd (bez žádného průjezdního bodu).
Navigacemě jednou chtěla navést do jednosměrky, ale za to může mapa. Už nevímale kde to bylo. Takže jsem jel dál a navigace během pár sekundpřepočítala novou trasu.
Naprosto bez problému mě dovedla až k sjezdu v Liberci ze silnice 35 do ulice České Mládeže.
...

A tady začal snad 40 minutový horor !!!

Sjezda zmíněná ulice v okolí sjezdu byly rozkopané ! Jel jsem dál a navigacepřepočítala trasu a já jel podle pokynů. Jezdil jsem asi 25 minut poLiberci - tam a zase zpět, ale na zmíněnou ulici jsem se nedostal.Většinou mě navigace "rvala" na ten rozkopanej sjezd.
Jednou mě řekla ať po 20 metrech odbočím do prava, kde byly betonové bloky!

Tady jsem navigaci vypnul a jel jsem sám.
No ... jezdil jsem 20 minut a klel jako stará Kelišová! Značení na Ještěd jeza pět pane Liberec! 2x mě to navedlo zpět na Prahu a ceduli Ještědjsem už neviděl ... ale to jsem odbočil od tématu...

Je to asi moje chyba, protože jsem nepoužil tlačítko Objížďka. Možná by se to vyřešilo hned. To se budu muset asi ještě doučit.

4.
Ještěd - Praha.
Žádnýproblém. Jen v MapSource v mapě mě nechtěla dovolit najet z ČeskéMládeže v levo na nájezd na Prahu. Tuto "cestu" k nájezdu bere jakojednosměrnou. V reálu jsem samo bez problémů tudy projel jako ostatní.Tedy zjevná chyba mapy.

Takže závěr z ujetých 320 Km?
Navigace je super věc. Hezky si kecáte se spolujezdkyní, posloucháte Alanis Morissette a sledujete pouze dopravní značení a jinak NIC. Vše za Vás "odře" navigace.
Prostě Paráda s velkým [SIZE=150]P.[/SIZE]

Ovšem jen do té doby než přijedete ke komunikaci, která je v širokém rozsahu totálně zdevastovaná bagry.
Ale tady možná "zafunguje" tlačítko Objižďka ne?

Omlouvám se za délku příspěvku a odbíhání od tématu, ale mám z té navigace radost jako malý Jarda.

P.S.
Zítrajedu na tu Šumavu, tak se uvidí. Tak pojedu přes Nýrsko (190) a zpětdruhý den spodem (27). Zkusím obě mapy - jak Topo tak i Atlas. Díky zainfo o Šumavě.

xpetrp
xpetrp
 
Příspěvků: 3
Registrace: 21.07.08 21:19 (Po)

Re: Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Odeslatod Path » 23.07.08 5:37 (St)

xpetrp napsal:A tady začal snad 40 minutový horor !!!


Těch si ještě s navigací užijete :) Kdybych měl vyprávět, kde všude mě všechny ty malé odporné krabičky protáhly... Než přišla na trh první gépéeska, tak jsem si myslel, jak dobře znám naši republiku...

Uživatelé spoléhají na dvě věci: mapu a algoritmus optimalizace trasy. Věřte, že nikdy nebude dokonalé ani jedno. Když si tohle uvědomíte, nebudete mít problém, pokud se spolehnete hlavně na selský rozum.

Uzavírky by měla řešit služba RDS-TMC (dopravní info), která však zatím moc nefunguje.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Odeslatod Vita » 23.07.08 21:05 (St)

trochu se nám tema zvrhlo - ale o kouzla se rád podělím.
Dnes jsem 760 zapnul až za jízdy v ne moc přehledném terénu. Takže chvíli hledala, pak ukázala zeleně že signál by už byl, 2x se otočilo autíčko na mapě dokola a pak chytilo správnou pozici na mapě, ale mapa zobrazovala "dozadu", tedy autíčko na mapě couvalo a vydrželo to skoro kilometr - pak se mapa otočila a zase se jelo dopředu.
Vita
 
Příspěvků: 77
Registrace: 18.03.08 16:50 (Út)

Re: Jak dostat mapu z Garmina do MapSource

Odeslatod xpetrp » 26.07.08 17:48 (So)

Zdravím.

Tak jsem se vrátil z té Šumavy a tak zase pár postřehů:

Silnice:
Z Prahy byla cesta bez problémů. Navigace navigovala těsně před hotel. Cestou zpět jsem na benzince za Plzní přenastavoval cílový bod a 2x mě to honilo okamžitě z dálnice pryč. Garmin se nějakým záhadným způsobem přepnul do režimu „Chodec“.
Jinak Praha-Šumava-Praha - s navigací je to opravdu pohoda a je možné se na ní na 99% spolehnout. Jestli naviguje zpět do bodu, kterým se neprojelo to jsem zatím nezjistil.

Jedinou výtku bych měl k měřítku. Nastavím si měřítko na 80m a jedu asi 60 Km a měřítko mapy se neměnilo. Přiblížím se k nájezdu na dálnici, kde jsou těsně vedle sebe 2 nájezdy (každý jinam) a koukám navigace je najednou v měřítku 200m. Navigace sice říká „… se držte v levo“, ale při 200m měřítku se oba nájezdy slily v jeden. Řešil jsem to pak tak, že když jsem se blížil k nějakému nájezdu či sjezdu, zmenšil jsem měřítko na 80m či méně a bylo vše OK.
Ovšem "kruháky" řeší navigace na 100%.


Turistika:
Tady jsem byl opravdu překvapen. Lanovkou na Špičák a ze Špičáku k Černému jezeru (ufff ten krpál dolů a zpět nahoru), pak k Čertovu jezeru a po červené a modré do Železné Rudy. Opravdu smekám a říkám, že tato navigace se dá na turistiku použít. Jdete po rovné cestě a ukazatel směru ukazuje rovně. Když se otočíte o 180 stupňů a uděláte 2 kroky, navigace okamžitě správně nastaví ukazatel směru. Nemusíte v žádném případě běhat jako s jinými navigacemi.
Ale samo, že jsem běhal, ale jen jsem testoval rychlost mého běhu... :-)


Mapy:
Měl jsem v Garminu Topo 1.2 a byl jsem spokojený. Dneska jsem si nahrál verzi Topo 2. Tato mapa je podrobnější s cestami, které na Topo 1.2 nejsou. Například u Černého jezera je žlutá trasa a na Topo 1.2 prostě není. Takže Topo 2 je na turistiku jasná volba.

Ale té chvály už bylo dost, tak také nějakou kritiku. Nahrál jsem si Topo 2 do MapSource a nestačil se divit.
Topo 1.2 má města v odstínu světle šedé a trasy má standardně fialové – tedy krásně přehledné a trasa je v té šedivé výrazná.
Topo 2 má města v odstínu růžové a tam se fialová cesta trošku ztrácí. Ale na turistiku je Topo 2 100% lepší (Přesnost zakreslených cest je lepší i o 100m).

Omlouvám se, že téma se opravdu zvrtlo – jak píše Vita, ale snad to nikomu nevadí. Původní dotaz položím jinak formulovaný jinde.

xpetrp
xpetrp
 
Příspěvků: 3
Registrace: 21.07.08 21:19 (Po)

Předchozí

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 1 návštěvník.