Garmin Mobile PC (GMPC) je obdobou softwarového produktu Garmin Mobile XT, který je určen pro PDA a Smart telefony. GMPC je naopak primárně určen pro přenosné počítače - notebooky - nebo všechna zařízení, která běží na Win OS. Nemám představu, jaké procento lidí využívá notebooky k navigaci, ale já jsem z tohoto produktu nadšený. Zdá se, že GMPC se postará o poslední cestu starého dobráka nRoute do věčných lovišť. Graficky i ovládáním se velmi podobá aplikaci Que, resp. Garmin Mobile XT. Píšu podobá, ale ona to aplikace Que je.
GMTL spolupracuje s GPS připojenou přes Bluetoot, USB nebo RS232 (COM). Jestli se mi podaří připojit některou z mých GPS budu informovat případně až v dalším příspěvku. Celá aplikace se ovládá myší nebo klávesami. Ovládání je intuitivní a prostředí graficky přívětivé. To už ovšem neplatí u zobrazení mapy, kde jsou některé popisky rozpité a téměř nečitelné. Do budoucna zkusím zjistit, zdali se to nedá stínování písma v nastavení napravit.
GMTL nabízí dnes už běžné funkce: 2D a 3D pohled mapy, funkce Kam vést, Kde jsem, plánování trasy s definicí průjezdních bodů, tak jak to známe u nuvi 760, záznam track logu s možností jeho zobrazení v mapě + nastavení intervalu záznamu, přepínání map, Oblíbené položky, správa vlastních dat s propojením na kontakty uložené v PC, ale také nastavení objížďky pro 1, 2, 3, 5, 10, 20 km nebo objížďka k plánovanému manévru, plná podpora POI. Dále online informace typu počasí, ceny za ubytování, ceny paliv, radary a jiné vymoženosti, které si v našich končinách zatím moc neužijeme.
Instalátor mi za žádnou cenu nechtěl nabídnout instalaci do mnou zvolené složky ani disku. Natvrdo se nainstaloval na můj přenosný disk U:\GarminMobilePC. V registrech jsem žádnou novou hodnotu nenašel, tak jsem složku přemístil takto: d:\Garmin\GarminMobilePC. Spuštění z jiného umístění nevyvolalo žádnou chybu, fajn.
Znovu připomínám, že jsem netestovat plnou verzi, kterou prozatím nemá ani český distributor. Na disku tento sw zabere zhruba 50 MB, ale jedná se o hodnotu bez instalovaných map. Čekal jsem, že si GMPC nadetekuje mapy, které jsem instaloval v rámci aplikace MapSource, ale nic takového se nekoná. Musel jsem mu mapy naservírovat přímo do cílové složky. Klasika: gmapbmap.img, gmapsupp.img.
V cílovém adresáři jsou čtyři složky: Help, Text, Vehicle a Voice několik knihoven que*.dll a samozřejmě que.exe, který se aplikace spouští. Po spuštění vždy GMTL vyzývá k zadání Product Key, který samozřejmě nemám, takže klikám na tlačítko Start a free trial now. Je ale jasné, že registrace včetně získání odemykacího kódu probíhá online, tak jak už to známe u aktualizace mapy City Navigator Europe 2008. Spuštění aplikace trpí nepříjemnou patnáctisekundovou detekcí disků. Mojí disketovou mechaniku z toho brzy asi raní mrtvice.
GMPC lze spustit v okně nebo maximalizovat na celou obrazovku. Minimální rozměry okna však jsou 800x455 a na menší rozměr nás už GMPC nepustí. Tažením za ouško v pravém dolním rohu můžeme okno zvětšovat.
Nastavení aplikace je intuitivní, našel jsem dokonce i podporu českého textu, který je ale přeložen zhruba z poloviny. Absenci českého hlasu jsem napravil zkopírováním souboru Cesky__.vpm z nuvi do složky Voice.
Nasimuloval jsem si několik tras, a musím uznat, že se do okna v PC kouká daleko příjemněji než na malou obrazovku GPS přijímače. Animace trasy neprošla žádnou změnou, stále je to klasické Garminní cuk cuk cuk cuk. Stále chybí možnost konfigurace vlastních tlačítek, ale informace na mapové stránce jsou dostatečné. Na stránce s mapou lze vyčíst: Příští manévr včetně vzdálenosti a piktogramu, směr jízdy (SV, SZ, JZ atp.) rychlost jízdy, čas do příštího manévru, čas příjezdu do cílové destinace. Kdyby nuvi umělo zobrazit všechny tyto informace, jsem spokojen.
Lze definovat zakázané úseky včetně komunikací, bohatý formát souřadnic a na souřadnice také navigovat. A podpora pro nákladní vozidla? Zapomeňte! Auto, chodec, kolo. Zklamaný jsem také tím, že nejsou podporovány GML značky u popisu POI.
Konec řečí, tady jsou obrázky: