Garmin Mobile PC - první dotek

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Garmin Mobile PC - první dotek

Odeslatod Path » 18.04.08 18:25 (Pá)

Na softwarový produkt Garmin Mobile PC jsem se dlouho těšil a konečně jsem jej měl možnost poprvé osahat. Vzhledem k časovému vytížení se jedné pouze o první doteky, navíc mám ho mám ve verzi Trial. V praxi jsem ho ještě nezkoušel - zmohl jsem se tak maximálně na režim simulace. Připravil jsem několik obrázků, které napoví co produkt nabídne.

Garmin Mobile PC (GMPC) je obdobou softwarového produktu Garmin Mobile XT, který je určen pro PDA a Smart telefony. GMPC je naopak primárně určen pro přenosné počítače - notebooky - nebo všechna zařízení, která běží na Win OS. Nemám představu, jaké procento lidí využívá notebooky k navigaci, ale já jsem z tohoto produktu nadšený. Zdá se, že GMPC se postará o poslední cestu starého dobráka nRoute do věčných lovišť. Graficky i ovládáním se velmi podobá aplikaci Que, resp. Garmin Mobile XT. Píšu podobá, ale ona to aplikace Que je.

GMTL spolupracuje s GPS připojenou přes Bluetoot, USB nebo RS232 (COM). Jestli se mi podaří připojit některou z mých GPS budu informovat případně až v dalším příspěvku. Celá aplikace se ovládá myší nebo klávesami. Ovládání je intuitivní a prostředí graficky přívětivé. To už ovšem neplatí u zobrazení mapy, kde jsou některé popisky rozpité a téměř nečitelné. Do budoucna zkusím zjistit, zdali se to nedá stínování písma v nastavení napravit.

GMTL nabízí dnes už běžné funkce: 2D a 3D pohled mapy, funkce Kam vést, Kde jsem, plánování trasy s definicí průjezdních bodů, tak jak to známe u nuvi 760, záznam track logu s možností jeho zobrazení v mapě + nastavení intervalu záznamu, přepínání map, Oblíbené položky, správa vlastních dat s propojením na kontakty uložené v PC, ale také nastavení objížďky pro 1, 2, 3, 5, 10, 20 km nebo objížďka k plánovanému manévru, plná podpora POI. Dále online informace typu počasí, ceny za ubytování, ceny paliv, radary a jiné vymoženosti, které si v našich končinách zatím moc neužijeme.

Instalátor mi za žádnou cenu nechtěl nabídnout instalaci do mnou zvolené složky ani disku. Natvrdo se nainstaloval na můj přenosný disk U:\GarminMobilePC. V registrech jsem žádnou novou hodnotu nenašel, tak jsem složku přemístil takto: d:\Garmin\GarminMobilePC. Spuštění z jiného umístění nevyvolalo žádnou chybu, fajn.

Znovu připomínám, že jsem netestovat plnou verzi, kterou prozatím nemá ani český distributor. Na disku tento sw zabere zhruba 50 MB, ale jedná se o hodnotu bez instalovaných map. Čekal jsem, že si GMPC nadetekuje mapy, které jsem instaloval v rámci aplikace MapSource, ale nic takového se nekoná. Musel jsem mu mapy naservírovat přímo do cílové složky. Klasika: gmapbmap.img, gmapsupp.img.

V cílovém adresáři jsou čtyři složky: Help, Text, Vehicle a Voice několik knihoven que*.dll a samozřejmě que.exe, který se aplikace spouští. Po spuštění vždy GMTL vyzývá k zadání Product Key, který samozřejmě nemám, takže klikám na tlačítko Start a free trial now. Je ale jasné, že registrace včetně získání odemykacího kódu probíhá online, tak jak už to známe u aktualizace mapy City Navigator Europe 2008. Spuštění aplikace trpí nepříjemnou patnáctisekundovou detekcí disků. Mojí disketovou mechaniku z toho brzy asi raní mrtvice.

GMPC lze spustit v okně nebo maximalizovat na celou obrazovku. Minimální rozměry okna však jsou 800x455 a na menší rozměr nás už GMPC nepustí. Tažením za ouško v pravém dolním rohu můžeme okno zvětšovat.

Nastavení aplikace je intuitivní, našel jsem dokonce i podporu českého textu, který je ale přeložen zhruba z poloviny. Absenci českého hlasu jsem napravil zkopírováním souboru Cesky__.vpm z nuvi do složky Voice.

Nasimuloval jsem si několik tras, a musím uznat, že se do okna v PC kouká daleko příjemněji než na malou obrazovku GPS přijímače. Animace trasy neprošla žádnou změnou, stále je to klasické Garminní cuk cuk cuk cuk. Stále chybí možnost konfigurace vlastních tlačítek, ale informace na mapové stránce jsou dostatečné. Na stránce s mapou lze vyčíst: Příští manévr včetně vzdálenosti a piktogramu, směr jízdy (SV, SZ, JZ atp.) rychlost jízdy, čas do příštího manévru, čas příjezdu do cílové destinace. Kdyby nuvi umělo zobrazit všechny tyto informace, jsem spokojen.

Lze definovat zakázané úseky včetně komunikací, bohatý formát souřadnic a na souřadnice také navigovat. A podpora pro nákladní vozidla? Zapomeňte! Auto, chodec, kolo. Zklamaný jsem také tím, že nejsou podporovány GML značky u popisu POI.

Konec řečí, tady jsou obrázky:

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Garmin Mobile PC - první dotek

Odeslatod Path » 20.04.08 8:30 (Ne)

Spolupráce Garmin Mobile PC s BT modulem Qstarz BT-Q1200 naprosto bez problému. Překvapivě nebylo nutné nastavovat ani číslo portu, vše si GMPC detekoval sám. Žádné problémy se nevyskytly ani po přechodu do 5Hz módu. Zatím jsem ale neměl možnost testování za volantem (auto v servisu).
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 02.05.08 9:58 (Pá)

Path napsal:Spolupráce Garmin Mobile PC s BT modulem Qstarz BT-Q1200 naprosto bez problému. Překvapivě nebylo nutné nastavovat ani číslo portu, vše si GMPC detekoval sám. Žádné problémy se nevyskytly ani po přechodu do 5Hz módu. Zatím jsem ale neměl možnost testování za volantem (auto v servisu).

Ahoj, už jsi měl možnost s tím modulem opravdu jet? Přemýšlím co do kamionu pořídit, zda pc navigator 7 nebo tohle od garmina, koukám ale že program není plně v češtině, navigace je s českým hlasem? A v případě modulů je jedno jestli je to SIRF3 nebo ony moduly s 5HZ?
Anonymous

Odeslatod Path » 02.05.08 13:59 (Pá)

Bohužel jsem se ještě k testování za volantem nedostal a v nejbližší době ani nedostanu. Český hlas zatím implicitně chybí, ale lze jej dodatečně dohrát, to jsem už uváděl v prvním příspěvku.

Kompletní definice českého textu chybí také, ale není problém si aplikaci "počeštit" k obrazu svému. Stačí ze složky <x>:\GarminMobilePC\Text\ vytvořit kopii souboru např. British_English.gtt, přejmenovat jej na Czech.gtt a obsah souboru upravit dle libosti (například v poznámkovém bloku). Pro podporu diakritiky je vhodné soubor uložit v kódování UTF-8. Záhlaví souboru by mělo vypadat následovně:

Code: Vybrat vše
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<gtt xmlns="http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminTextTranslation/v1" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminTextTranslation/v1 http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminTextTranslationv1.xsd" >
<hdr>
   <lang>Czech</lang>
   <desc>Česky</desc>
   <type>Primary</type>
   <sort>0</sort>
   <cpage>1252</cpage>
   <pnum>006-D1115-00</pnum>
   <ver>1.00</ver>
</hdr>
...

Co se týká připojených GPS přijímačů, tak je jedno, který použijete. Aplikace umí komunikovat s GPS přijímačem připojeným přes BlueTooth, USB nebo RS232.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 05.05.08 19:25 (Po)

Zkusil jsem si stahnout trial verzi na vyzkoušení, zatím bez GPS. Podle toho návodu čeština šlape, což tak trochu nechápu kdy díky změně dvou řádku to mluví česky. Jenže laboruju nad tím jak jsi počeštil texty přímo třena Menu atd... (např. Back.......)
Anonymous

Odeslatod Path » 05.05.08 20:08 (Po)

Úprava hlavička je pouze pro akceptování české lokalizace v nastavení. Konkrétně "Back" lze v czech.gtt přeložit takto:

<str>
   <tag>TXT_Back_STR</tag>
   <txt>Back</txt>
</str>

změnit na:

<str>
   <tag>TXT_Back_STR</tag>
   <txt>Zpět</txt>
</str>
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Path » 06.05.08 8:34 (Út)

Částečně jsem lokalizoval Garmin Mobile PC do češtiny. Více informací a stažení souboru Czech.gtt pro GMPC najdete zde. Více jsem toho nepřeložil, protože mě tlačí čas na jinou práci a toto bylo pouze menší rozptýlení.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod jogobelo » 17.06.08 22:59 (Út)

Ahoj,včera som sa hral s notebookom a GPS bluethoot ant. a samozrejme s GMPC ,dokazal som unlock,nahrať mapu EU 08 ,jazyk som neskúšal,skúsim neskôr.
Ale problém som mal,že nechcel zobraziť mapu,stále písal ,že vykresluje.. !
A ešte jedna vec,volal som na Sk zastúpenie a informoval sa o GMPC či to má za cenu 2490,- aj eu 08 a sk hlas navigáciu,bolo mi povedané ,že ÁNO !!

http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=254

ale v notebooku som nenašiel SK ! Skúsim ešte inštalovať do PC a stiahnem upgrade z SK webu,ak pôjde :-) a dám vedieť!

???

THX Obrázek
jogobelo

Registrace: 02.10.07 20:35 (Út)

Odeslatod Path » 19.06.08 0:02 (Čt)

Hlasovou navigaci stačí překopírovat z nuvi - bude fungovat. Co se týká trvalého vykreslování, tak to vypadá, že aplikace "zamrzla". Doporučuji odinstalaci a nainstalovat znovu.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod jogobelo » 22.06.08 13:02 (Ne)

Path napsal:Hlasovou navigaci stačí překopírovat z nuvi - bude fungovat. Co se týká trvalého vykreslování, tak to vypadá, že aplikace "zamrzla". Doporučuji odinstalaci a nainstalovat znovu.

Ahoj Funguje Sk aj CZ ,len treba nakopítovať aj TEXT ! Akurát to skúšam na PC ,len sa mi to **********!!
jogobelo

Registrace: 02.10.07 20:35 (Út)

Další

Zpět na Garmin: Software