Garmin GPSMAP 276Cx Pro

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Garmin GPSMAP 276Cx Pro

Odeslatod Krysar79 » 29.04.17 14:35 (So)

Přátelé, žádám Vás tímto o radu ohledně přípravy podkladů pro navi Garmin GPSMAP 276Cx.

Nejdříve proč GPSMAP 276:
Jezdím Adventure s moto, do dnes jsem si vystačil s mapu a Roadbookem, případně s kolegy vlastnící navi O:-) , ale přišla doba na pořízení vlastní a taky jsem s věkem začal lenivět, primárně s psaním Roadbooku :-)
Vzhledem k požadavkům, které mám na navi bohužel běžné motonavigace v podobě Zumo a Rider nevyhovují kritériím a tak na základě konzultace s kolegy používající starší model GPSMAP 276/278 pořídil tuto novinku.
Je sic "složitější", ale na druhou stranu jsme lidi a mnoho se toho dokážeme naučit.

K navi jsem od prodejce dostal i školení, problém je však v tom, že toto školení bude až 10.5. a já 12.5. odjíždím na první cestu v tomto roce a tak bych se potřeboval trochu připravit v podobě naplánování 3týdenních tras v celkovém počtu 5-6tis Km, což za jeden den nebudu schopen zvládnout :oops:

Tak a teď k dotazu:
Jsem v tomto nováček, ač mám v GPSMAP nainstalované TOPO PRO + City Navigator NT, potřeboval bych tam dostat i mapy jiných zemí a to nejlépe vektorové, včetně naplánovaných tras z PC.
Můžete mi poradit, které programy jsou v tomto optimální?

Na trasu jsem zkoušel:
1) BaseCamp - zde je jen základní mapa, ač mou navi rozezná, nedokáže zobrazit vložené TOPO Pro + City Navigator NT a nedokážu tam vložit ani jiné mapy :(
2) TYRE, ale tam mám problém při převodu *.gpx a krom toho, program TYRE nedokáže rozeznat mou navi. Což by tak nevadilo, kdyby navi přijmula vytvořený soubor s trasou.

Na mapové podklady jsem zkoušel:
1) OSM - zde se přiznám, že je to pro mě "španělská vesnice" a vůbec netuším jak na to a to i přes to, že jsem vyhledal "návod". Vždy když dám exportovat vybranou mapu, stránky hlásí problém.
2) stažení různých mapových podkladů z free stránek, většinou se jedná o *.map, ale tento soubor nerozezná má navi, pracuje s *.img. Pokud *.map rozezná, tak netuším, jak ji k tomu přimět.

Mockrát díky za rady k dotazům.
Krysar79

Registrace: 29.04.17 14:31 (So)

Re: Garmin GPSMAP 276Cx Pro

Odeslatod Rubic » 29.04.17 16:52 (So)

Zdar, ze Tvého spěchu jde strach, že z takto nákladného zařízení brzo uděláš kus hmoty na zatloukání hřebíků. Návod na používání se nedá přeskočit, to se musí nastudovat. Nic tam nenahrávej, mapu Evropy tam máš nainstalovanou. Jak se dostane do BC pomocí GE, musíš nastudovat. V každém případě si nejdříve musíš založit svůj účet na my.garmin a teprve potom dělat další kroky.
https://www.garmin.cz/produkty/outdoor/ ... x-pro.html
Garmin Nuvi 765T, Luxe 50, GE v7.15.0.0
Rubic

Registrace: 05.07.09 14:36 (Ne)

Odeslatod Krysar79 » 30.04.17 10:39 (Ne)

Rubic napsal:Zdar, ze Tvého spěchu jde strach, že z takto nákladného zařízení brzo uděláš kus hmoty na zatloukání hřebíků. Návod na používání se nedá přeskočit, to se musí nastudovat. Nic tam nenahrávej, mapu Evropy tam máš nainstalovanou. Jak se dostane do BC pomocí GE, musíš nastudovat. V každém případě si nejdříve musíš založit svůj účet na my.garmin a teprve potom dělat další kroky.
https://www.garmin.cz/produkty/outdoor/ ... x-pro.html

Díky za reakci.
Návod jsem už celý prošel s navi v ruce, ne pouze jednou, ale tak, abych si zapamatoval kde se co nastavuje. Musím tedy říct, že menu a ostatní podmenu jsou udělaná poměrně dost přehledně a řekl bych, že i uživatelsky/intuitivně příjemně.
Je tam sic pár věcí, které moc nechápu k čemu jsou, ale to nechám až na školení.
Bohužel ale není v návodu, jak dostat trasu *.gps, případně jiného/jakého formátu do navigace. :frown: Vytvořil jsem tedy trasu v TYRE, uložil ji jako *.gps a přes MapSource ji nechal uložit do navi. Uložení prý bylo v pořádku, ale v navigaci nikde není :ohmy:

S tou nainstalovanou mapou mám drobný problém.
Teď se Vám zkušeným budou křížit prsty u nohou, ale tato mapa v destinaci kam jedeme se hodně podobá google mapám a TYRE mapám, ale ty se v těchto místech liší od seznamu. Cesty, kterými tam pojedeme buď nejsou zakresleny a nebo jsou zakresleny diametrálně jinak. Neb jsem tam už byl, vím, že cesty jsou dle seznamu - asi je to o tom, že každý používá jiné podklady.
Přemýšlel jsem, že buď nahraji mapu a povolím "překreslování" a nebo nebudu mapu nahrávat, vytvořím trasu jak potřebuji a jel bych dle ní, neb nepotřebuji aby mi říkala odbočky, potřebuji jen směr a vzhledem k přesnosti navigace se nemusím zas tak moc obávat, že bych netrefil přesnou cestu, i když povede "lesem". Pochopitelně bych v rámci tohoto vypnul funkci "zamkout na silnici".

Jinak na my.garmin jsem již registrovaný, toto bylo defacto uděláno za mě při oživení a nastavení navi prodejcem, já jsem si profil my.garmin jen donastavil. Stáhnul jsem BaseCamp, Garmin Express a MapSource (víc co bych měl nainstalovat do PC jsem nenašel).

Vytvořil jsem si i waypoint/"trasové body" dle začátků cest mimo on-road, abych mohl jednoduše zadat trasu z místa kde jsem, do místa, kde bude trasa začínat.
Zvažoval jsem, že bych v rámci trasy zadal i waypoint/"trasové body" cest a z nich pak vytvořil trasu, ale toto mi přijde poměrně "krkolomné", než vytvořit trasu v PC a tu do navi exportovat a pak ji jen vyvolat.
Krom toho by waypointů muselo být poměrně hodně - cca. 500m každý = 12tis :ohmy:

Vím, že je to bohužel poměrně dost narychlo, proto mám taky k této cestě vytvořený RoadBook + tištěná mapa, ale rád bych navi za cesty použil a více se s ní seznámil, ale jak jsem psal, školení bude 10.5. a já 12.5. ve 4h ráno odjíždím, pochybuji, že za 24h budu schopen dle školení vytvořit takový objem tras :frown:

Určitě bych z toho nerad udělal nepoužitelný kus plastové hmoty a proto se ptám fundovanějších :)
Krysar79

Odeslatod Rubic » 30.04.17 12:52 (Ne)

Nazdar, zcela detailně Ti poradit neumím- to vidíš z mojeho podpisu, používám velmi staou navigaci Garmin.
Pro odesílání a tvorbu trasy je dnes doporučován BaseCamp (dříve MapSource). I u mojí stařičké Nuvi 765 není přijatý soubor viditelný na první pohled, musím zadat- "Načíst trasu ze souboru" a pak se přijatá trasa teprve zobrazí ve "Vlastních trasách". Takovou funkci u Tvojí nové navigace však nepředpokládám. Proto jsem zdůrazňoval, že se návody k použití musí číst pozorně.
I trasa vytvořená v Tyre se musí najít v BaseCampu a odsud odeslat.
Garminova trasa se často musí upravit vložením Průjezdního bodu, Mapy Seznamu volí trasu lépe.
Rubic

Odeslatod Krysar79 » 30.04.17 13:55 (Ne)

Nevím, jestli je to správný postup, ale...

Vytvořím si trasu na seznam mapy (neb google a tyre ty cesty prostě neznají). Trasu exportuji do *.gpx.
Tuto exportovanou *.gpx trasu otevřu v MapSource (neb BaseCamp ji neumí otevřít a hlásí mi, že na "této základní mapě" nelze plánovat trasy). V MapSource vymažu waipointy (neb tyto waipointy se mi také ukládájí jako "trasové body", tedy klasické waipointy do navi) a zůstane mi holá trasa s "body na trase". Tuto očesanou trasu pošlu do připojené navigace, kde se uloží ve složce GPX jako "prošlá trasa".

V navigaci si tyto uložené prošlé trasy najdu a dle všeho - jsem zkoušel na několika vytvořených trasách v okolí a šlo to - jde tyto prošlé trasy opět použít k navigování.

Takto vytvořená trasa je v navi s poměrně hodně "body na trase" a dalo by se říci, že v rámci poměrně malé tolerance tuto trasu kopíruje nezávisle na tom, zda se na nacházejí na cestě a nebo holém poli. Což je super. Pro představu - trasa 36km má těchto "bodů na trase" o celkovém počtu 1.548ks = cca. každých 23m a velikost souboru je 39Kb.

Otázkou je pouze, jak velký ohled bere navi na průjezd těmito "body na trase" - zda je považuje za nepodstatné a tudíž když je minu, tak je vezme jako projeté a nebo na mě bude řvát, že jsem je neprojel a musím se vrátit. Nicméně toto je v navi údajně možné nastavit, tak snad je to v poho :))
Krysar79

Odeslatod Rubic » 30.04.17 14:54 (Ne)

Správný postup to není, Ty svoje mapy které máš v navigaci, nemáš v BaseCampu. Jak je tam dostat musíš nastudovat. U mne při stahování aktualizace Evropské mapy- také jí rovnou pomocí GE nechávám uložit do PC (uloží se do BC).
Rubic

Odeslatod Krysar79 » 30.04.17 15:56 (Ne)

Rubic napsal:Správný postup to není, Ty svoje mapy které máš v navigaci, nemáš v BaseCampu. Jak je tam dostat musíš nastudovat. U mne při stahování aktualizace Evropské mapy- také jí rovnou pomocí GE nechávám uložit do PC (uloží se do BC).

Tak jsem se připojil k BaseCampu. Asi byl roblém v nastaveném připojení v navi, měl jsem tam "Garmin Spanner" a to se BaseCamp nepřipojil. Dal jsem tedy "Sériový režim Garmin" a BaseCamp se okamžitě připojil.

Super, že načetl vše co je v navi a to včetně tras, které jsem tam před tím vložil tím ne zrovna správným postupem. Dokonce si načetl mapy, co jsou v navi, ale stejně jsem nucen udělat trasy jinde, bohužel jen na seznamu, neb ty cesty na této mapě nejsou, ač vím, že tam existují (za rok je přeci nezničily :) ).

Teď zkusím exportovanou trasu v seznamu *.gpx vložit do BaseCampu a po té převést do navi, jsem zvědav, zda se něco změní a nebo to bude stejné jako u předchozí varianty.

EDIT: Tak jsem vložil exportovaný *.gpx do BaseCamp, a přeexportoval přímo do navigace. Nu vše vypadá naprosto stejně, jako při původní variantě.
Naposledy editoval Krysar79 dne 30.04.17 16:20 (Ne). Počet editací: 1x.
Krysar79

Odeslatod Krysar79 » 30.04.17 15:57 (Ne)

V každém případě chci poděkovat. Ač nejsou odpovědi "musíš to udělat tak a tak", tak jsou rady v podobě "špatný postup" snad i lepší - díky.
I když by se rada v podobě jak tam dostat i jiné mapy hodila, neb v BaseCampu při volbě nahrát/koupit mapu mi oznamuje, že pro mé zařízení nejsou mapy k dispozici :frown:
Krysar79

Odeslatod Rubic » 30.04.17 16:43 (Ne)

Vše vypadá naprosto stejně - to máš štěstí na shodnou část mapy. Zkus totéž s plánovačem Tyre - ten používá jinou základní mapu. Když už evropskou mapu v BC můžeš používat k tvorbě tras, dopředu si je můžeš připravit, odeslání do navigace můžeš udělat až po školení, bude to dílem ne příliš dlouhé chvíle.
Přeji šťastnou cestu bez zlobení s Garminem.
Rubic

Odeslatod Krysar79 » 30.04.17 17:50 (Ne)

Rubic napsal:Vše vypadá naprosto stejně - to máš štěstí na shodnou část mapy. Zkus totéž s plánovačem Tyre - ten používá jinou základní mapu. Když už evropskou mapu v BC můžeš používat k tvorbě tras, dopředu si je můžeš připravit, odeslání do navigace můžeš udělat až po školení, bude to dílem ne příliš dlouhé chvíle.
Přeji šťastnou cestu bez zlobení s Garminem.

No právě že "štěstí" moc nemám.
Tyre a ani mapa v Garminu tyto cesty vůbec nezobrazují, nemají je zakreslené. Ale seznam je tam má.
Proto udělám cestu v seznamu a exportuji ji do Garminu. Protože "body trasy" mají souřadnice a jsou opravdu po cca. 20-30m vytvoří to vlastně trasu, která se na mapovém podkladu v rámci souřadnic správně vykreslí.
Sic to pak při zapnutém navigování vypadá, že jedu "černočerným lesem" bez cest, ale vykreslené cesty nepotřebuji, neb na cestě fyzicky budu a vzhledem k tomu, že jsou to "lesní" cesty tak tam moc složité křižovatky nejsou a tudíž se dle toho dá super jet.

A toto je právě ten důvod, proč jsem pořizoval něco jako je G GPSMAP 276Cx. :D

Ono třeba v Rusku je toto kapku horší. Mapa cestu nezná, jen OZI v rámci starých vojenských cest, ty tam přijedeš a...
...cesta tam vůbec není, neb ji sežrala řeka :))
Krysar79

Zpět na Garmin: Software