Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod thomas007 » 06.08.15 17:36 (Čt)

Ahoj Atari,

moje odpověď směřovala na uživatele konf14 protože uváděl několik nepravd tak jsem se snažil uvést realitu. :bigwink:

Rychlosti jako takový v navigaci nastavit nejde. Ty se berou podle údajů z map. I proto se ti právě mohly lišit ty odhadovaný časy dojezdu do cíle. Seznam s mapy.cz má tyhle informace jestli se nemejlím jen pro ČR (možná i SR), ale určo ne pro nově zprovozněnej celej svět (zbytek světa je z OSM pokud se nepletu). Takže bych tipoval, že za hranicema ČR to prostě jen zprůměrovalo podle vzdálenosti nějakým výpočetním algoritmem.

I proto se mi tolik liší časy s mapou CN Europe a DaveLuv. v OSM datech tyhle věci nejsou na moc místech takže to s nima moc nepočítá a chová se to jako Tobě ten Seznam versus Google.

Rozdíl je taky v tom, že v Garminích datech (teď je zdrojem HERE) jsou podle toho co vím historický data o průjezdnosti což by se vlastně mělo chovat cca následovně:

"pokud si nastavim cestu na volbu rychlejšího času, přes všecky algoritmy atd to zjistí trasu a pak jestli na ní nejsou místa kde se často tvoří kolony a pokud takový najde, vezme trasu někudy trochu jinudy kde tenhle problém nebejvá".

Jednou jsem se s tim už setkal právě při cestě na jih, kdy jak mnozí ví je na úseku "Mirošovice-Benešov" ucpáno klidně na několik hodin popojíždění a navigace mě vedla sice po okreskách, ale bez kolon a když jsem dojel na jih, přečetl jsem si zprávy o dlooooouhé koloně v daným místě.
Obrázek uživatele
thomas007
 
Příspěvků: 533
Registrace: 26.10.12 9:26 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod konf14 » 06.08.15 22:25 (Čt)

thomas007 napsal:i když je to asi zbytečný.

Není, fórum je místo pro pokec. Jen si ho neber osobně...

thomas007 napsal:City Navigator neobsahuje nic z Bangladéše.

Opravdu nic? Ty screeny jsem si namaloval ve Photoshopu?

thomas007 napsal:Nebo leda, že by se nově Bangladéš řadil k evropským státům aby byl v CN Europe, a to jsem asi něco zaspal. Nejspíš invazi...

Invazi ne, ale zaspal jsi, že v CN Europe je Bangladéš (viz odpověď výše). Kolik screenů sem ještě musím pro tebe dát?
Nebo snad když zadám v přístroji s mapou CN Europe NTU 2016.10 ALL do vyhledávacího pole slovo "Dhaka" a najde mi to směr "E" a vzdálenost 7000 km, tak opravdu ta navigace neobsahuje NIC z Bangladéše?
I když pouze ve verzi nepraktické a nefunkční blbosti?
Tvá navigace neumí najít směr a vzdálenost do Dháky? Jestli ne, tak bys měl požadovat po Garminu slevu za neúplný přístroj.
Nebo beru zpět - měl bys připlatit. Protože máš jako jeden z mála normální navigaci a to je nad zlato.

thomas007 napsal:Znalý uživatel ví

Přiznávám se přede všemi, že nejsem znalý uživatel - i když si ani vzdáleně neumím představit co ten titul znamená. Jsem prostě jen uživatel. Uživatel, který si koupil navigaci za čtyři tisíce a chce po ní JEDINÉ: aby ho dovedla z bodu A do bodu B tou NEJLEPŠÍ trasou. Tou NEJLEPŠÍ, a je jedno jestli bude NEJRYCHLEJŠÍ nebo NEJKRATŠÍ nebo NEJÚSPORNĚJŠÍ. Přesně tou, jakou pojede starý fotřík v klobouku ve své staré stodvacítce podle knižního autoatlasu. To navigace občas neumí (občas-někdy se i trefí). A neumí to pokaždé ani ta tvá, nic si nenalhávej. A můžeš být jakkoli znalý uživatel...

thomas007 napsal:všechny Garminy obsahujou základní mapu světa
na přístroji o pár desítkách max stovkách MHz a omezenou RAMkou

Proč je v přístroji s omezenou RAMkou, malým výkonem a určeném pro navigaci pouze v Evropě mapa světa?
Tohle asi ví opravdu jen znalý uživatel. Nám, laikům, to zůstává utajeno...
Na co a k čemu se tam tedy hodí ty "velký města a hlavní tahy, a to jen náčrt, ne přesně podle kartograf.dat"?
Jestli se pořád navážím do Garmina, tak tohle rozhodně nebude důvod změnu, pro pochvalu.
Pokud by ta zbytečná data vymazali, tak by třeba mapa Evropy mohla být podrobnější, kvalitnější, prostě lepší.
Ale to je čistě laický pohled...

thomas007 napsal:Nejde taky srovnávat nuvi 255, deset let starej přístroj, s novým přístrojem

Nejsem si vědom, že bych srovnával, a ani to nebylo mým cílem srovnávat oba přístroje. Snad jen nepřímo v náznacích, že obě navádějí stejně (nebo podobně) blbě.

thomas007 napsal:Taky nejde srovnávat výpočet mapy na netu, kde za tim portálem běží celá serverovna a výpočet na přístroji o pár desítkách max stovkách MHz a omezenou RAMkou

Tenhle argument mne nenapadl a nebudu s ním polemizovat, protože o tom nic nevím. Spíše bych ale soudil, že menší výpočetní výkon se spíš než v kvalitě výpočtu trasy projeví v čase. Ale jak říkám, nevím...

thomas007 napsal:Na serveru mapy.cz se ale podle mého nezadává jen cesta autem, já tam teda vidim "rychlejší", "kratší" a "placené" jako volby.

Máš pravdu, jenže já to snad do dneška ani nezaznamenal, nebo spíš přehlížel. Automaticky je vyhledávání nastaveno tak, jak potřebuju. Přijdu, napíšu "A", napíšu "B" a o víc se nestarám - přesně takhle bych to chtěl od navigace.
Obrázek

thomas007 napsal:Na mapy.cz tak třeba neni volba "pruhy pro auta s více pasažéry" protože tady u nás nic takovýho neni, že?!?

Když tady u nás nic takovýho není, že, tak by mělo být navigaci úplně jedno jestli je mám v Objížďkách povolené nebo zakázané, ne?!?

thomas007 napsal:Mimochodem ukazovat tu navigaci do Bratislavy s mapou ve který Bratislava neni (DaveLuv-CZ) je trochu mimo místu ne?

Není. Jak vidíš Bratislavu to našlo - a byla aktivovaná pouze DaveLuv, nikoli CNE.
Třeba si DaveLuv vzal příklad z Garmina a pod podrobnou mapu ČR dává i celý svět, velký města a hlavní tahy, a to jen náčrt, ne přesně podle kartograf.dat.
:)

thomas007 napsal:DaveLuv mapa - 130km (1h 9min - prům rychlost tedy cca 107km/h)
City Navigator - 121km (1h 42min - prům rychlost cca 72km/h)

Tak na časy dojezdu nebo jízdy jsem nikdy a nikde nepoukazoval - ty neberu už vůbec vážně a nikdy se jimi nebudu ani trochu zabývat. To je už naprostý nesmysl a totálně nepravdivý údaj.
Spíš sem dej screeny kudy tě vedla DL a kudy CN, ať víme která umí LEPŠÍ trasu.

thomas007 napsal:Ahoj Atari,
moje odpověď směřovala na uživatele konf14


Zkus příště tlačítko "CITOVAT" (je u každého příspěvku), ať nemateš Atariho a další...
Obrázek
Já to udělal (i vícekrát) a tím pádem nemusím dopisovat, že moje odpověď směřovala na uživatele thomas007, protože uváděl několik nepravd, tak jsem se snažil uvést realitu.
:bigwink:
konf14
 
Příspěvků: 96
Registrace: 19.07.15 9:21 (Ne)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod Jarous1 » 06.08.15 23:21 (Čt)

trochu OT:

Bratislava v Dave Luv opravdu není, stačí si pořádně odzoomovat aby byla vidět celá ČR... Mapa končí pár km od Bratislavy. Alespoň ve verzi z 1.7.2015.

To, že to najde i body, které na aktivní mapě nejsou je ASI způsobeno tím, že si navigace šahá i do map, které nejsou aktivované. Minimálně do té Basemap...

EDIT: Právě jsem to zkoušel na Oregonu 650. Zapnutá pouze Dave Luv, město to najde, ale už nejde spustit výpočet trasy. Hlásí to "v blízkosti cíle nejsou žádné silnice"...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 729
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod thomas007 » 07.08.15 11:15 (Pá)

KONF14: je to evidentně zbytečný když si nečteš všecko co napíšu, ale tedy znovu. V GPS je základní mapa světa. Ta NEMÁ nic společnýho s City Navigatorem a obsahuje jen některý města a ve svý podstatě schematicky zakreslený hl.tahy. U autonavigací jí nejde vypnout nebo zapnout (u turistickejch to jde a dost neznalejch uživatelů s tim má problém). Pokud fyzicky smažeš soubor s basemapou v paměti, nemusí ti bez ní fungovat žádná jiná mapa.

DaveLuv ČR mapa Bratislavu nemá. Konec. Není o čem se dohadovat, prostě nemá.

BaseMap je v každým přístroji, protože je to podklad pod mapu. U některejch přístrojů právě tenhle podklad obsahuje "plastickej" terén (turistický), u autonavigací který to uměj je místo plastický baseMapy soubor pojmenovanej Europe DEM.

Navigaci je v ČR jedno jestli máš nebo nemáš zaškrtlý "Pruhy pro auta s více pasažéry". Nikde jsem neuváděl, že ne. Chytáš mne za slovo, který jsem ani neuvedl. Jen jsem uvedl na pravou míru to, že na mapy.cz je nastavení jako v navigacích, jen v navigacích je toho víc protože jsou určený na použití po celým světě.

Dojezdový časy po ČR mi víceméně vždycky s City Navigatorem seděly, samozřejmě v závislosti na tom, jestli jsem se někde nezasekal kvůli nehodě, práci na silnici nebo za kamionem v místě kde ho nebylo jak předjet (například úseky na trase Praha-Vodňany přes Písek to stojí zato).

Jinak tu víceméně spamujeme vlákno Atarimu, pod jeho dotazem. A ta trasa do j.Čech v DaveLuv mapě vypadala následovně (jen pro představu, jak to s OSM taky "routuje", nevim jak bych to dal osobákem):

http://www.imgup.cz/image/PKW

PS: Já jsem mylný informace neuváděl. Používal jsem a používám nejen Garminy, Navigon ale i TomTomy nebo jiný xx let.
Obrázek uživatele
thomas007
 
Příspěvků: 533
Registrace: 26.10.12 9:26 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 17.08.15 22:03 (Po)

Tak jsem si ještě stáhnul tu mapu OSM, a ta je ještě horší než ta CN Europe. Trasu z Hronova do Itálie mě dělá přes Polsko. (Nejdřív mě žene na sever do Polska, potom na západ do Německa, a potom do Itálie, kde si zase udělá odbočku asi 200km na západ a potom po stejné silnici zpět. Celkem trasu na 1550 km udělá na 2200km) Tak nevím co si o tom mám myslet. Tak nějak mám podezření, že i ta navigace je nějak poškozená.

Ale už to nějak neřeším. Aktualizoval jsem si tu mapu CN Europe na poslední verzi 2016.10. A vcelku běhá dobře, až na nějaké úseky v ČR. V zahraničí chyby nedělá, to je zajímavé.

Pomalu začínám plánovat nákup nové navigace. I když mě Garmin zklamal, tak u něj asi zůstanu. Nějak se mi nechce učit nové zacházení s TomTomem nebo s něčím jiným. Až to bude aktuální, tak se zde přihlásím o nějaké doporučení. (Když jsem vloni četl testy navigací v Dtestu, tak tam psali u některých modelů Garminu, že nové modely, mají horší (nebo méně přívětivější) některé vlastnosti než starší modely. Způsob navigace na display u křižovatek, nebo něco takového, už si přesně nepamatuji podrobnosti, tak uvidíme.)

Jinak všem děkuji za rady.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod Rubic » 18.08.15 5:59 (Út)

Ahoj, když už máme shodnou mapu, tak jsem si s tím pohrál a dávám Ti za pravdu. Někde mají chybu. Správně trasu zvolí, když se předvolí "Kratší vzdálenost". Občas někdo na chybu narazí. Nezbude nic jiného, než to Garminu oznámit. :)
Pro jízdu v Čechách není nad českou mapu.
( Nevysvětlitelnou záležitostí je to, že BC v 4.5.0 volí stejnou trasu ve shodné mapě správně)
Naposledy editoval Rubic dne 18.08.15 10:47 (Út). Počet editací: 1x.
Garmin Nuvi 765T, GE v5.9.0.0
Rubic
 
Příspěvků: 744
Registrace: 05.07.09 14:36 (Ne)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod thomas007 » 18.08.15 8:53 (Út)

Dtest bych nebral jako "bernou" minci protože je tam dost chyb a nesmyslů jelikžo ty navigace testujou lidi co je mají často poprvé v ruce a podle toho to pak vypadá, viz nedávný "boj" Dtest vs. GPScentrum, kde GPScentrum zcela jasně uvedlo chyby v jejich testech a oni místo aby se omluvili za chyby tak se jen vymlouvali proč to a tamto ....
Obrázek uživatele
thomas007
 
Příspěvků: 533
Registrace: 26.10.12 9:26 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 18.08.15 12:59 (Út)

Ten Dtest beru hlavně kvůli potravinám, tam mají dost relevantních informací.
U těch navigací Garmin psali, že novější modely pro rok 2015 mají nový algoritmus. A ve srovnání se staršími modely mají silnou tendenci vracet se na původní trasu, místo aby našly novou. A pak ještě psali v prosinci 204 v dalším testu, že mezi další nedostatky patří hlasové pokyny, které jsou při jízdě na dálnici udávány moc brzy a naopak 400 nebo 500 metrů před akcí už další neuslyšíte, zatímco navigace jiných výrobců poskytnou ještě jednu nebo dvě instrukce§

Nevím, kdo ty navigace hodnotí, ale vím, že se o ty testy dělí sdružení většiny států Evropy. A těch testů, co se týče aut, se dělá každý rok mnoho. Předpokládám, že to dělají motoristi, co hodně jezdí, takže si dovolím tvrdit, že to dělají lidi, co navigace běžně používají. Samozřejmě to nemusí platit na 100%. Ovšem nevím, zda tyto testy si dělal český Dtest sám, nebo to je převzaté. Ale to asi není podstatné tohle řešit, stejně zase asi půjdu do Garmina.

Ohledně toho "boj" Dtest vs. GPScentrum, tak tam se jednalo o outdoor navigace. Tam bych docela věřil tomu, že to dělá někdo od stolu, který s tím nemá zkušenosti. Ovšem vyhledal jsem si k tomu informace zde:
https://www.gpscentrum.cz/index.php?page=news_detail&item=342, otevřel jsem si „tuto obsáhlou odpověď“.

Přečetl jsem si první bod ohledně průměrné ceny výrobků. Tady je úplně jasně jednoznačné, že Dtest postupoval správně. A tvrzení gpscentra, cituji: Nechcete-li nikoho poškodit, nevidím důvod proč by nemohla být zveřejněna cena doporučená výrobcem. Obchod, kde lze navigaci koupit si přeci pak může každý vybrat sám.“, tak to je pouze alibistické zdůvodnění svého postoje, když někdo nechce uznat chybu. Zveřejňovat doporučenou cenu výrobce, je naprosto k ničemu. Mě jako spotřebitele nezajímá doporučená cena. Mě zajímá skutečná cena, za kterou výrobek mohu koupit. A další tvrzení, že si obchod mohu přeci vybrat sám, je také demagogie. Samozřejmě, že si můžu obchod vybrat sám a zjistit cenu, ale od toho si kupuji DTEST, abych tam měl také informace o skutečné ceně výrobku, už při čtení testu venku na pláži!!. Takže tento bod, má jednoznačné minus gpscentrum. Další body nemám čas číst ani hodnotit.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod konf14 » 18.08.15 14:33 (Út)

Nechci se zastávat dTestu a vím, že nelze paušalizovat a moje zkušenost z vratislavického GPS-centra může být ojedinělá, ale když jsem si pořizoval svou současnou navigaci, šel jsem tam na poradu. Já toho o navigacích moc nevěděl, ale jim jsem tam z fleku mohl dělat odborného poradce. To o 300% víc mi poradil prodavač v ElectroWorldu.
dTest uznávám u potravin, pracích prášků nebo dětských autosedček, ale u navigací (jejich test jsem předtím také pročítal) nebo mobilů a jiné podobné elektroniky bych na ně nedal - je to příliš odborná a složitá problematika.
Jediný osvědčený způsob jak si nenaběhnout a pořádně si před koupí proklepnout navigaci je ten, že si ji koupíš na internetu, do 14-ti dnů ji můžeš bezdůvodně vrátit a mezitím budeš testovat, testovat a testovat...
konf14
 
Příspěvků: 96
Registrace: 19.07.15 9:21 (Ne)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 18.08.15 15:42 (Út)

Dělat si z eshopu půjčovnu, to je sice způsob, ale takový trochu nemorální, a navíc musím platit poštovné za poslání zpět, a nějak se mi do toho nechce.

To s tím GPS centrem, těžko hodnotit. Já je neznám a nemám s nimi zkušenosti. Všude to je o lidech. Múže být perfektní firma (nebo cokoliv jiného) a stačí jedna osoba (buď nová, nebo naopak odcházející) a může výsledek celé skupiny poškodit.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 2 návštevníci.