Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 04.08.15 23:38 (Út)

Navigace Garmin nuvi 255W mi najednou začala vyhledávat nesmyslně dlouhou trasu po dálnici z Hronova do Brna přes Prahu.
V nastavení Navigace - Objíždky mám zaškrtnuto pouze "Obraty do protisměru" a "Nezpevněné silnice". A v nastavení tras mám "Rychlejší čas". Software mám aktualizovaný.
Má někdo radu jak co s tím? Děkuji.

OPRAVA !!! ! Tak to dělá jen mapa CN Europe NT. Atlas Czech to nedělá.
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Naposledy editoval atari dne 05.08.15 8:38 (St). Počet editací: 1x.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod Rubic » 05.08.15 2:44 (St)

Zdravím, pravděpodobně jste nedávno provedl aktualizaci FW. Přitom se samovolně zvolí další mapa v navigaci uložená, budete mít zvoleny současně dvě mapy. Zkontrolujte to a zvolte pouze jednu mapu! A zase bude vše řádně fungovat. :)
Garmin Nuvi 765T, GE v5.8.0.0
Rubic
 
Příspěvků: 743
Registrace: 05.07.09 14:36 (Ne)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 05.08.15 8:14 (St)

Nevím zda to začalo po aktualizaci. Zjistil jsem to při jedné delší trase na Šumavu, že to dělá delší trasy.
Nemám zvolené dvě mapy, to si hlídám. Mám zaškrtnuto vždy jenom CN Europe NT+ Adresy v ČR, nebo Atlas Czech+Adresy v ČR.
Naposledy editoval atari dne 05.08.15 8:40 (St). Počet editací: 1x.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod Rubic » 05.08.15 8:26 (St)

Opravdu jste se teď podíval? Nebo spoléháte na to, že si to hlídáte?
Garmin Nuvi 765T, GE v5.8.0.0
Rubic
 
Příspěvků: 743
Registrace: 05.07.09 14:36 (Ne)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 05.08.15 8:43 (St)

Tak jsem to teď ještě vyzkoušel, vždy jsem zapnul jen jednu mapu (bez adres) a dělá to jen CN EUROPE NT (mám verzu 2015.20), a Atlas Czech funguje správně (takže jsem opravil mé původní tvrzení výše). Ještě jsem to zkoušel na mapu "by Dave LUV" zde: http://mapygarmin.wz.cz/stazeni_map.php, a na ní to funguje také korektně.
Problém je v tom, že potřebuji tu CN EUROPE, protože jezdím do zahraničí.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod Kodýl » 05.08.15 15:04 (St)

Někdy pomůže resetovat nüvi do továrního nastavení.
Při zapnutí držet pravý dolní roh displeje až do zobrazení dialogu s dotazem o odstranění uživatelských dat.
http://svobodne-radio.cz/
https://youtu.be/VW9lVN3nv8I
Obrázek uživatele
Kodýl
 
Příspěvků: 476
Registrace: 25.01.08 22:09 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 06.08.15 6:42 (Čt)

Tak jsem tu navigaci vyresetoval do továrního nastavení včetně vymazání uživatelských dat a nepomohlo to.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod konf14 » 06.08.15 12:27 (Čt)

Neznám nuvi 255W, proto jsem se do diskuze nezapojoval, a proto i teď budu pouze teoreticky filozofovat.
Každá změna pro svou iniciaci potřebuje impulz - neboli nic se neděje bez příčiny. Pokud předtím trasa Hronov-Praha byla v pořádku, něco se změnilo/jste změnil. Teď jen si vzpomenout co to bylo.

Pokud to bylo změnou FW, pomoci není, downgrade asi nelze provést. Třeba v novém FW (a to si jen domýšlím) jsou jinak nastaveny průměrné rychlosti pro jednotlivé typy silnic. Dřív byla dálnice nastavena třeba na 125 km/h a teď je na 129. Okreska byla na 87 a teď je 82. Protože dlouhodobým měřením zjistili, že okresky se 20 let neopravovaly (takže se stávají nesjízdnými) a dálnice se už několik let rekonstruuje (a tím by měla být teoreticky rychlejší). Samozřejmě si vymýšlím a podobnost s čímkoli ze současnosti je čistě náhodná...
Proto navigace volí cestu po dálnici, i když o hodně delší...

Nebo jestli jste sám nezměnil v nastavení něco podobného (průměrné rychlosti nebo průměrnou spotřebu), pokud to nuvi 255W umožňuje.

Sám si to nemůžu v praxi otestovat, protože ve své nuvi 56 mám CN Europe NTU 2016.10 ALL
Obrázek

I kdybyste upgradoval na novější mapu, tak to nepomůže. Mapy od Garmina si prostě žijí svým vlastním životem a jedinou trasou, kterou najdou zcela spolehlivě, je cesta do pekel.
Jediná rada zní: nespoléhat se na navigaci a stále kontrolovat, kontrolovat a kontrolovat...

Cvičně jsem si zkusil trasu Hronov-Brno a Hronov-Bratislava. Nejdřív CN Europe a pak Dave Luv:
Obrázek

Obrázek
Výsledky snad netřeba komentovat, výběr nelze unifikovat a trvale nastavit, ale u každé jednotlivé trasy znovu a znovu vybírat jestli "rychlejší" nebo "kratší"...

Obrázek

Obrázek

Možná kdyby do této mapy nechtěli u Garmina nacpat úplně všechno, třeba by fungovala lépe. Je mi k ničemu (slušně řečeno), že najde Mymensingh v Bangladéši...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

... nebo cestu z Comillo do Dháky:
Obrázek

Mimochodem, taky blbě. Google Maps to vidí jinak:
Obrázek

Takže s mapou CN Europe NTU 2016.10 ALL sice podniknu cestu za hranice všedních dnů, ale v Česku zabloudím...
:|

Když jsem si nuvi 56 pořídil, testoval jsem její schopnosti a porovnával se starou nuvi 42 (Atlas Czech) a s MAPY.CZ.
Testoval jsem ji "od stolu" (simulátor GPS) na cestách v mém okolí, které znám a výsledky byly tristní. Nejlépe trasy našly MAPY.CZ, pak nuvi 42 (s Atlas Czech) a nakonec nuvi 56 s CN Europe NTU 2016.10 ALL.

Zdejším připomínačům, kteří mne neustále napomínali, že jsem navigaci blbě nastavil naopak zase připomínám já, že u MAPY.CZ nastavím pouze "CESTU AUTEM" a ne spoustu hovadin jako OBRATY, NEZPEVNĚNÉ SILNICE apod.

Jen tak mimochodem:
Na téhle křižovatce...
Obrázek
... mne navigace (při příjezdu z levé dolní strany a při zakázaných OBRATECH) pošle rovně do slepé ulice končící v lese. To bych snad (se skřípěním zubů) snad ještě přetrpěl, ale že mne (při zákazu NEZPEVNĚNÝCH CEST) pošle do lesa otočit (po cestě, kterou neprojede ani terénní auto, max. motorka) to je vrchol. Vrchol dokonalosti a umění navigace Garmin.


Je mi jasné, že jsem vám moc nepomohl, ale třeba by nebylo od věci použít OSM (návod). Zatím ve VŠECH případech byly mapy OSM aktuálnější než originály Garmin. Ale to může být tím, že do OSM koukám až když najdu chybu v Garmin, nikoli naopak.

Nebo posledním východiskem mohlo být Přidání bodu k trase - jestli to nuvi 255W umí. Podrobně jsem to pro řadu 55/56 popsal tady. Třeba to tak nějak funguje i u dalších typů.
V případě této varianty se ale vystříhejte chyby, kterou jsem udělal já - vložil bod těsně před křižovatku. Čili při příjezdu ke křižovatce a očekávání hlasového povelu "Odbočte doleva nebo doprava" se naopak ozve: "Dojeli jste do cíle" (navigace mezibod považuje za cíl).
Takže jste v Praze na světelné křižovatce o čtyřech pruzích, kolem turistické autobusy čtyřmetrových výšek (=výhled jako z tunelu) a nezbývá než v této skrumáži odloučit pohled od faktického provozu na ulici a mrknout stranou na displej, kam že to vede ta fialová čára. Což mi zrovna v té chvíli připadalo jako kdyby mne nutili jezit po dálnici se zavázanýma očima.
Inu, venkovan ve městě...
:)
konf14
 
Příspěvků: 96
Registrace: 19.07.15 9:21 (Ne)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod thomas007 » 06.08.15 16:24 (Čt)

Je tu zase pár nesrovnalostí, který by člověka neznalýho mohly docela zmást. Takže reaguju i když je to asi zbytečný.

City Navigator neobsahuje nic z Bangladéše. Znalý uživatel ví, že všechny Garminy obsahujou základní mapu světa (velký města a hlavní tahy, a to jen náčrt, ne přesně podle kartograf.dat). Tzn navigace z Comilla do Dháky je naprostej nesmysl obzvlášť když to srovnáme s Googlem kterej tam má podrobný mapy. Nebo leda, že by se nově Bangladéš řadil k evropským státům aby byl v CN Europe, a to jsem asi něco zaspal. Nejspíš invazi...

Nejde taky srovnávat nuvi 255, deset let starej přístroj, s novým přístrojem. Mapy se vyvíjej, sw u nuvi 255 už dávno ne. Taky nejde srovnávat výpočet mapy na netu, kde za tim portálem běží celá serverovna a výpočet na přístroji o pár desítkách max stovkách MHz a omezenou RAMkou.

Na serveru mapy.cz se ale podle mého nezadává jen cesta autem, já tam teda vidim "rychlejší", "kratší" a "placené" jako volby. Tzn víceméně to samý jako v navigaci. Rozdíl je zas v tom, že mapy.cz jsou přizpůsobený ČR a SR kdežto navigace jsou pro celej svět, proto tam těch voleb a nastavení je daleko víc. Na mapy.cz tak třeba neni volba "pruhy pro auta s více pasažéry" protože tady u nás nic takovýho neni, že?!?

Mimochodem ukazovat tu navigaci do Bratislavy s mapou ve který Bratislava neni (DaveLuv-CZ) je trochu mimo místu ne?


A jedna perlička na závěr. když už jsem potřeboval spočítat trasu z okraje Prahy do jedný obce na jihu Čech kousek od Třeboně, zkusil jsem to i s tou omílanou DaveLuv mapou. Výsledek? Nevim nevim...

Mapy.cz - 171km - 2h 3min
Garmin s City Navigatorem - 173km - 2h 9min (výpočet cca 30s)
Garmin s DaveLuv - trasa nespočítaná vůbec, respektive vytvořeno asi dvacet navazujících přímek bez jakýkoliv provázanosti na mapu po asi pěti minutách čekání, co teda bude.


Btw pravidelně jezdim trasu Praha->Karlovy Vary a Garmin jí spočte takle:

DaveLuv mapa - 130km (1h 9min - prům rychlost tedy cca 107km/h)
City Navigator - 121km (1h 42min - prům rychlost cca 72km/h)

V prvním případě bych asi musel letět letadlem. Přes tu hromadu obcí/měst opravu přes stovku nejezdim.
Obrázek uživatele
thomas007
 
Příspěvků: 530
Registrace: 26.10.12 9:26 (Pá)

Re: Garmin vyhledává nesmyslně dlouhou trasu

Odeslatod atari » 06.08.15 17:21 (Čt)

To už mi dělá navigace od loňska, a nějak jsem tomu nevěnoval pozornost, takže nedovedu říct po jakém zásahu to bylo.

Ty průměrné rychlosti (dálnice, okreska) mě už taky napadly, že bych mohl změnit, ale v navigaci jsem to nikde nenašel, že by se dalo změnit nastavení. Předpokládal bych, že to je v nastavení navigace, ale zase mi to nějak „neladí“ s tím, že na 2 mapách to počítá dobře a na jedné špatně. Tak nevím. Rozhodně však v nuwi255W taková možnost není, abych mohl nastavovat nějaké průměry rychlostní.

(Ale asi ty rychlosti budou docela zásadní, protože když jsem na netu řešil trasu Hronov – Tortoreto Lido (Itálie) tak mi na stejné trase Google ukázal 14hod. a Seznam 17hod., km se však shodovaly, tak to jsem moc nechápal. A na mé navigaci (CN Europe), když jsem tu trasu naklikal, tak mi ukázala jako Seznam 17 hod.)

Přidání bodu na trase ta navigace umí. Ale je to složité, protože musím nejdříve zadat trasu, až ji spočítá, pak jí zkontrolovat, a pak musím na mapě najít místo správné a označit ho bodem (a musím se přesně trefit na silnici). A zadat jako pomocný průjezdní bod. Navige se ihned přepočítá na novou trasu. A takhle to musím udělat tak dlouho, než je trasa optimální.
A pak nastane problém, když je někde objížďka, tak navigace mě pořád vede na ty průjezdní body, které už neplatí. Takže musím znova nastavovat trasu.

Ty mapy OSM zkusím, nikdy jsem o nich neslyšel, tak uvidím zda se podle nich dá jezdit.

Jinak velmi děkuji všem obsáhlou snahu mi pomoci, i když zatím bez výsledku.
atari
 
Příspěvků: 11
Registrace: 19.12.14 22:45 (Pá)

Další

Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 2 návštevníci.