MapSource Loader (změna jazyka)

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

MapSource Loader (změna jazyka)

Odeslatod Logman » 13.03.08 4:57 (Čt)

Program: MS Loader (MapSource Loader)

Popis: MS Loader je malý program, který umožňuje spustil aplikaci MapSource verze 6.12.4 a novější v požadovaném jazyku.

Verze: 3 (13.3.2008)

Kupodivu MapSource nenabízí změnu jazyka, přestože jsou lokalizační knihovny standardně s touto aplikací instalovány. Z tohoto důvodu jsem už v minulosti napsal malý skript (MS Loader), který změnu lokalizace umožňuje. Bohužel se ukázalo, že ne na všech OS pracuje korektně a to mě vedlo k podrobnějšímu (a dlouhému) zkoumání, jak vlastně MapSource detekuje nastavený jazyk uživatele. Teď konečně můžu říct, že programátoři v Garminu si neuvědomili zcela zásadní věc, když nechají MapSource načítat naprosto chybnou hodnotu z registru Windows, která informuje o nastaveném národním prostředí uživatele. Pokud totiž místní a jazykové nastavení neodpovídá nativní lokalizaci OS - nastane problém. Poslední verze programu MS Loader by měla aplikaci MapSource "podsunout" žádanou hodnotu a zjednat tak konečně nápravu.

Download:
MS_Loader_v3.zip

Návod:
  1. Z přílohy zkopírujte soubor MS Loader.exe do stejné složky, kde je instalován MapSource (např.: C:\Garmin\MapSource) - toto umístění není samozřejmě podmínkou, ale přijde mi nejvhodnější.
  2. Při prvním spuštění MS Loader.exe bude ve stejné složce vytvořen soubor MS Loader.ini. V tomto souboru můžete definovat jazyk, který chcete v MapSource použít (seznam kódů najdete níže).

Příklad:

Pro spuštění MapSource v angličtině, uveďte za 'language=' kód ENU:
    language=ENU

Pro spuštění MapSource v češtině, uveďte za 'language=' kód CSY:
    language=CSY

atd. Pokud nebude žádný kód odpovídat existujícímu souboru s uvedeným jazykem, bude implicitně nastavena čeština.
  3. Vytvořte programu MS Loader zástupce, například na Ploše.

TIP: Pro asociaci souborů GPX, GDB, MPS s programem MS Loader, použijte utilitku, kterou rovněž najdete v příloze (složka tools).

Zde je uveden seznam všech ISO kódů, které můžete v ini souboru uvést:
Code: Vybrat vše
CSY = Čeština
DAN = Dánština
DEU = Němčina (Německo)
ELL = Řečtina
ENU = Angličtina
ESP = Španělština (tradiční řazení)
FIN = Finština
FRA = Francouzština (Francie)
HRV = Chorvatština
HUN = Maďarština
ITA = Italština (Itálie)
NLD = Holandština (Nizozemsko)
NOR = Norština (Bokmal)
PLK = Polština
PTG = Portugalština (Portugalsko)
RUS = Ruština
SKY = Slovenština
SLV = Slovinština
SVE = Švédština
TRK = Turečtina

Jak MapSource pracuje s lokalizací

Při instalaci aplikace MapSource od verze 6.12.4, jsou instalovány tyto lokalizované soubory (do stejné složky jako soubor mapsource.exe):
  • MapSourceXXX.dll, kde XXX označuje kód ISO 639. Implicitně jsou instalovány všechny jazykové mutace. Doporučuji tyto soubory ponechat!
  • UnlockWizard_Lang.dll. Pozor, je instalován pouze jediný soubor na základě detekované lokalizace z registrů Windows. Jedná se o lokalizaci aplikace UnlockWizard, která není součástí MapSource.
  • MapSource.chm. Soubor s nápovědou. To samé, opět jediný soubor.
  • MapsourceManual.pdf. Manuál. I tento je instalován jako jediný.

Je tedy jasné, že MS Loader nelze použít pro UnlockWizard, Nápovědu a Manuál. Pokud se ptáte, jak lokalizovat také tyto tři soubory, odpověď je jasná: Budete to muset udělat ručně! Zkrátka tyto soubory budete muset nahradit vámi požadovanou jazykovou verzí. Jak to provést? Máte celkem dvě možnosti. Buďto si odpovídající soubory vytáhnete z instalátoru MapSource - v archivu si je vyhledáte podle ISO kódu nebo druhá a jednodušší možnost, použijete malý program, který tyto soubory z instalátoru vytáhne sám.

Program se jmenuje MapSource Language Extractor (MSLE) a dopsal jsem ho zhruba před hodinou :)

V MSLE vyberete cestu k instalátoru MapSource (např. MapSource_6137.exe), zvolíte si cílovou složku pro export a klepnete na tlačítko Extrahovat. Do cílové složky budou rozpakovány (a pojmenovány) všechny výše uvedené soubory. Všechny soubory s ISO kódem v závorce slouží pro tyto ruční náhrady souborů typu manuál, nápověda a UnlockWizard. Soubory MapSourceXXX.dll (kde není závorka) jsou lokalizační soubory samotného MapSource. Stejné soubory vám do složky x:\Garmin nakopíruje instalátor MapSource, takže pokud jste si je odstranili a nyní je potřebujete, klidně si je všechny přesuňte do složky x:\Garmin.

POZOR: Extrahované soubory musí odpovídat instalované verzi MapSource!

A teď příklady k ručním zásahům do lokalizace:

Příklad 1: Bude-li chtít mít nápovědu trvale ve finštině, zkopíruje rozpakovaný soubor MapSource(FIN).chm do složky C:\Garmin nebo tam, kde máte instalovaný MapSource a přejmenujete jej na MapSource.chm

Příklad 2: Bude-li chtít mít aplikaci UnlockWizard trvale v ruštině, zkopíruje rozpakovaný soubor UnlockWizard_Lang(RUS).dll do složky C:\Garmin nebo tam, kde máte instalovaný MapSource a přejmenujete jej na UnlockWizard_Lang.dll

Obrázek
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Obrázek uživatele
Logman
Moderátor

Registrace: 16.05.07 1:27 (St)

Re: MapSource Loader (změna jazyka)

Odeslatod BoTo » 18.04.08 22:56 (Pá)

zdar, uzivam MapSource Loader k plne spokojenosti. Akorat vcera mi ale zacal nadavat Avast:

"Byl nalezen virus"
Jmeno souboru: download/file.php?id=66\MS Loader.exe
Jmeno vzorku: Win32:Rootkit-gen [Rtk]
Typ malware: Rootkit
Verze VPS: 080418-0, 18.04.2008

stalo se to uz nekomu?

dekuji, BoTo
Branislav Trnkócy
BoTo

Registrace: 25.07.07 13:55 (St)

Odeslatod Path » 19.04.08 10:26 (So)

Virus to určitě není (pokud byl stahován z tohoto serveru a nikdo jiný jej nepodvrhnul). Zkoušel jsem MS Loader.exe projet na serveru http://www.virustotal.com a několik AV programů hlásí že je napaden (výsledek). Dokonce i Avast.

Přeci jen program zapisuje do registru, tak možná proto. Zajímavé, že na této stránce je pozitivní výsledek i u NOD32v2, doma mi přesto nehlásí nic a naopak reportuje, že je vše v pořádku. Rozhodně za "zdraví" tohoto programu ručím.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod BoTo » 19.04.08 14:19 (So)

tak jsem dal pokyn AVASTU at MS Loadera netestuje. U Mapsource je "pocesteni" skutecne nesmyslne. Pojmy Track "prosla_trasa" a Route "trasa" jsou cesky pro me dosti zavadejici... Obrázek
Takze ahoj. BoTo
Branislav Trnkócy
BoTo

Registrace: 25.07.07 13:55 (St)

Odeslatod Path » 20.04.08 1:36 (Ne)

V MapSource je track log počeštěn jako stopa, takže alespoň se to s termíny trasa vs trasa někam hnulo. Spíš mi vadí počeštěné nabídky, které jsou nic neříkající a vždy v nich lehce tápu.

Dnes jsem odeslal na adresu Avastu e-mail s dotazem na výše uvedené hlášení včetně přílohy s MS Loaderem. Uvidíme, jestli se ozvou.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Path » 01.05.08 0:17 (Čt)

Ani po 11 dnech nedorazila z ALWILu žádná zpráva, ale zkoušel jsem soubor proskenovat znovu a u Avastu je najednou vše OK:

Sken ze dne 18.4.2008
Sken ze dne 30.4.2008

Zaráží mě pouze informace o verzi Avastu, kde se zobrazuje stále jedno a to samé číslo (4.8.1169.0). Stále vám doma hlásí AVAST, že se jedná o napadený soubor?

U NOD32 se musím opravit. Nejednalo se o hlášku infiltrace, ale o hlášení poškozeného archivu. Předpokládám, že zde má NOD32 potíže rozpoznat level komprese exe souboru algoritmem UPX. V každém případě NOD32 v3 žádné plané poplachy nehlásí a vše je pro něj v pořádku.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 23.01.09 20:06 (Pá)

Mám základní verzi Mapsource staženou z CD,pokud ji chci aktualizovat na novější verzi 6141 ,nelze mapsourc pustit, vyskočí tabulka s textem, že mapsour nenalezl žádné nainstalované produkty mapsource.Zkoušel jsem Mapsourc language extraktor pro zprovoznění a při extrahovaní souboru CAB vyskočí hláška "chyba" a dál se nehnu.Kde je prosím chyba?
Anonymous

Odeslatod Path » 02.02.09 2:35 (Po)

tento program slouží pouze pro vypreparování lokalizačních knihoven. Pokud chcete aktualizovat MapSource na novější verzi, můžete postupovat podle návodu zde: viewtopic.php?f=20&t=44
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod jnetrval » 17.06.09 21:25 (St)

Zdravim
Program vypada pekne, nicmene muj MapSource odolava. Mam Windows Vista v anglicke mutaci a MapSource je porad taky v anglictine. I kdyz jsem postupoval presne podle navodu. V MS Loader.ini mam language=CSY a soubor MapSourceCSY.dll taky mam.
Verze MapSource je nejnovejsi 6.15.6

Co s tim?

Diky
jnetrval

Registrace: 17.06.09 21:21 (St)

Odeslatod Path » 18.06.09 18:12 (Čt)

Na Vistě jsem Loader netestoval... Jakou máte verzi OS, 32bit nebo 64bit? Zkoušel jste to s právy administrátora?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Další

Zpět na Garmin: Software