MapSource: ukládání trasových bodů

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

MapSource: ukládání trasových bodů

Odeslatod ďaur » 04.05.11 11:20 (St)

S Mapsource začínám a hned jsem narazil na problém:
Otevřu program, na mapě si vyznačím nějaké body, uložím soubor. Dají se body z tohoto souboru vyhledat i když daný soubor nemám otevřený? Jinými slovy: trasové body se ukládají vždy pouze do toho kterého příslušného souboru, nebo mají své samostatné umístění?

Pokud jsem to napsal nějak šroubovaně, tak zkusím popsat konkretní případ:
1. Z GPS jsem si stáhnul prošlou trasu, na níž mám uloženy určité body, uložil pod názvem "babylon".
2. V jiném časovém údobí otevřu Mapsource (soubor "Bez názvu"), chci vytvořit novou trasu, ale použít v ní některé trasové body z uložené stopy. Dají se body vyhledat bez otevření "babylonu"?
ďaur
 
Příspěvků: 4
Registrace: 04.05.11 11:14 (St)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod Path » 04.05.11 11:51 (St)

Snad jsem dobře pochopil otázku... MapSource je možné spustit ve více instancích, takže v jednom okně můžete mít otevřen váš soubor babylon a v druhém v podstatě cokoli.

Pokud potřebujete pro oko "čitelná" data, pak soubory ukládejte ve formátu gpx (xml formát) místo výchozího formátu gdb (binární soubor).

Pokud v nějakém okně MapSource vytvoříte waypointy, stopy a trasy, pak se při uložení uloží všechny tyto záznamy do vámi zvoleného souboru.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod ďaur » 04.05.11 17:43 (St)

Path:
Díky za odpověď.
Soubory ukládám ve formátu gpx.
Tedy jednodušeji, než pomocí třeba i několika otevřených oken si trasu ze známých bodů, uložených v různých souborech (vždy kopírovat - vložit...) nevytvořím - je tak? To je myslím docela škoda, jenže zřejmě to nikdo nepotřebuje a proto možnost uložit data jednotlivých bodů samostatně do určitého souboru není asi možná... :frown:
ďaur
 
Příspěvků: 4
Registrace: 04.05.11 11:14 (St)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod Jarous1 » 04.05.11 18:26 (St)

To otvírání několika oken MS je přeci zbytečné, od dob Windows tu už máme klávesové zkratky Ctrl+C a Ctrl+V :bigwink:
Otevřu jeden soubor, označím si body, které chci zkopírovat, dám Ctrl+C, otevřu další soubor, kliknu mezi body, které obsahuje tento soubor a dám Ctrl+V. Ty body z prvního otevřeného souboru se mi pak přidají k těm z aktuálně otevřeného, podle toho co všechno jsem kopíroval...Stejně to funguje i se stopami a trasami.

Na tu druhou část otázky je odpověď taková, že žádná vždy přístupná "centrální databáze" bodů v MS neexistuje, pokaždé je nutné otevřít soubor s těmi potřebnými body.
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod ďaur » 04.05.11 18:35 (St)

Jarous1:
"...označím si body, které chci zkopírovat, dám Ctrl+C,..."
jistě, to používám :), ale v případě, že chci použít body z více souborů, tak je možná jednodušší dvě okna otevřít....
dík za odpověď
ďaur
 
Příspěvků: 4
Registrace: 04.05.11 11:14 (St)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod ďaur » 05.05.11 6:10 (Čt)

asi bych to uzavřel tím, že vlastně není problém ukládat si průběžně body do jednoho souboru - třeba body.gpx (pokud je chci využívat)
ďaur
 
Příspěvků: 4
Registrace: 04.05.11 11:14 (St)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod sr71 » 07.08.11 22:02 (Ne)

Po delší době jsem si chtěl do přístroje Vista HCx uložit přes mapsource nějaké trasové body, ale nějak se mi to nedaří, nechápu zatím proč, protože v minulosti jsem to normálně dělal, po odeslání do zařízení se tam prostě nové body nepřidaly. Zkusil jsem v přístroji všechny body vymazat a znovu je tam potom odeslat všechny z mapsource (soubor s body mám uložený ve formátu gdb na PC), ale v přístroji se žádné body neobjeví. Zkoušel jsem soubor i nakopírovat přímo na kartu v přístroji a stále nic - nenapadá mě už co bych mohl dělat špatně. Opačně - z přístroje do mapsource přenést body šly dokud tam ještě byly. Dokáže mi někdo poradit?
sr71
 
Příspěvků: 12
Registrace: 10.08.09 7:38 (Po)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod Path » 08.08.11 15:06 (Po)

Vistu HCx už nemám, takže nepotvrdím.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod sr71 » 08.08.11 23:22 (Po)

předpokládám že trasové body (i např. trasy atd.) je možné přenést do přístroje i pouhým zkopírováním např. souboru gdb do příslušného místa ve struktuře karty, je to tak? nebo se to musí vždy provést přes SW mapsource nebo podobný? Pokud to lze i kopírováním je někde k dispozici struktura adresářů/názvy souborů na kartě jak to má vypadat?
sr71
 
Příspěvků: 12
Registrace: 10.08.09 7:38 (Po)

Re: ukládání trasových bodů

Odeslatod Path » 09.08.11 8:59 (Út)

Ne ve formátu gdb, ale ve formátu gpx. formát GDB je sice úspornější, ale poradí si s ním v podstatě pouze MapSource. Všechny exporty se tedy provádějí do gpx, ale přesný název souboru a cílové složky u Visty HCX vám teď nepovím, nevzpomenu si. Musel bych si stáhnout firmware a podívat se tam...
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)


Zpět na Garmin: Software

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: Brandwatch/Magpie [Bot], CommonCrawl [Bot] a 1 návštěvník.