Garmin Nuvi 200 a elektronické knihy (ebooks)

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Garmin Nuvi 200 a elektronické knihy (ebooks)

Odeslatod Anonymous » 28.01.08 15:17 (Po)

Neexistuje nejaká možnosť, ako použiť Garmin ako čítačku elektronických kníh - tým myslím súbory s príponami .txt, alebo .pdb?
Nedá sa pre tento účel použiť nejaký súbor s nápovedou, obsah ktorého by sa prepísal elektronickou knihou?
Anonymous

Re: Garmin Nuvi 200 a elektronické knihy (ebooks)

Odeslatod Path » 28.01.08 18:28 (Po)

Conseil napsal:Neexistuje nejaká možnosť, ako použiť Garmin ako čítačku elektronických kníh - tým myslím súbory s príponami .txt, alebo .pdb?

Bohužel nelze. Možná až s příchodem otevřeného systému na platformě LINUX, ale to už je řeč o jiných modelech.

Conseil napsal:Nedá sa pre tento účel použiť nejaký súbor s nápovedou, obsah ktorého by sa prepísal elektronickou knihou?

Využití textu nápovědy pro tento účel zní celkem zajímavě a musím přiznat, že mě něco podobného vůbec nenapadlo. Asi to nebude to pravé ořechové, ale možná by to i šlo. Texty jsou uloženy ve formátu XML v souborech gml (Složka HELP/{lang}). Pokud dodržíte strukturu souboru, pak nevidím problém, ale vždy se o nějaký HELP připravíte. Zkuste to a dejte vědět, jak se s tím nuvi vypořádá.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod Path » 28.01.08 18:54 (Po)

Nakonec mi to nedalo, a vytvořil jsem nový soubor s nápovědou bez toho, aniž by bylo nutné některý z existujících odstranit nebo editovat. Na zkoušku jsem vytvořil soubor 520_Tools_eBook_1.gml, kde v názvu Tools je sekce, ve které bude odkaz na soubor zobrazen a číslo 520 bylo zrovna jedno z volných.

Jediná a zásadní nevýhoda je ta, že načtení obsahu souboru je hrozně pomalé. A to je řeč o příkladu, kde jsem použil pouze 7500 znaků.

Škoda, ale váš nápad byl dobrý!

(zkoušel jsem to s nuvi 760)
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 28.01.08 21:12 (Po)

Ja som nahradil nápovedu pre kalkulačku (kto potrebuje nápovedu pre kalkulačku?)

Pracovný postup:

1. vo Worde otvoriť .txt súbor s knihou
2. hromadne nahradiť znaky konca odstavcov za metatagy <br>
3. označiť celý text CTRL+A a skopírovať CTRL+C
4. v PSPade otvoriť súbor s nápovedou
5. nahradiť jeho obsah v párovom tagu <font> e-knihou pomocou CTRL+V
6. uložiť súbor a skopírovať ho do Nuvi

Výsledok:
pomalé načítanie a nakoniec nečitateľný text. Obrázek

Pravdepodobné dôvody:

- Nuvi nie je na takéto experimenty optimalizované
- v pamäti pre help nie je dostatok miesta pre celú knihu.

Možné riešenie:

- požiadať výrobcu o upgrade firmware, ktorý by problém riešil.
- a keď už bude vo švungu, tak by mohol zariadiť, aby sa po kliknutí na šípku posuvu posunul obsah obrazovky o celú obrazovku, a nie iba o riadok
- tiež by neškodilo, aby si Nuvi pamätalo pozíciu v texte, aby človek po prerušení čítania nemusel pracne znova listovať
- to je všetko.

PS:
- ešte jedno riešenie ma teraz napadlo: čo takto vytvoriť .img súbor, obsahom ktorého by bola e-kniha. Do navigácie by sa nahral ako nová mapa. Ak by mal šikovne nastavené zoomovanie, som si istý, že takúto e-knihu by ocenili aj zrakovo postihnutí, ktorým by to umožnilo pohodlne si zväčšovať, čítať a posúvať text. Musím to skúsiť, ale keďže som iba začiatočník - mám Nuvi iba dva dni - asi to chvíľu potrvá.
Anonymous

Odeslatod Path » 29.01.08 3:04 (Út)

Conseil napsal:ešte jedno riešenie ma teraz napadlo: čo takto vytvoriť .img súbor, obsahom ktorého by bola e-kniha. Do navigácie by sa nahral ako nová mapa. Ak by mal šikovne nastavené zoomovanie, som si istý, že takúto e-knihu by ocenili aj zrakovo postihnutí, ktorým by to umožnilo pohodlne si zväčšovať, čítať a posúvať text.

Není mi úplně jasné, jak byste text v podobné mapě zobrazoval, respektive jak byste vůbec něco takového chtěl vyrobit. Asi bude na čase se smířit se skutečností, že nuvi je opravdu pouze PNA.

Nicméně, vaše zapálenost pro věc sklízí mé sympatie. Obrázek
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 29.01.08 9:14 (Út)

Napadá ma - previesť text na pdf a pdf na jpg. A z jpg sa img vytvoriť dá - či nie?
Anonymous

Odeslatod Path » 29.01.08 19:22 (Út)

No,... nevím. Nejsem expert na tvorbu takovýchto kartografických děl. Tohle řešení je už téměř extrém a mám opravdu velké pochybnosti o samotné použitelnosti. Pro vaše potřeby bude určitě ideálním produktem klasické PDA.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Zpět na Garmin: Software