Obsah:
1. nuvi 1350: obsah balení, základní tech.parametry, hardware
2. nuvi 1350: obsah disku a aktualizace
3. nuvi 1350: diagnostika, restart a kalibrace displeje
4. nuvi 1350: nastavení
5. nuvi 1350: Kam vést?
6. nuvi 1350: zobrazení mapy
7. Závěr
Část první...
nuvi 1350 - poprvé v ruce

Jak už jsme si zvykli, Garmin stále hrne nové navigační přístroje v oblasti automobilových navigací. Trojciferné označení pro model nüvi přestává stačit a Garmin vychází s tisícovou řadou, která je již v prodeji. Konkrétně se jedná o modely nüvi 1200, nuvi 1250, nuvi 1260T, nuvi 1300, nuvi 1350, nuvi 1350T, nuvi 1370T, nuvi 1390T a nuvi 1490T. Od řady 13xx výše se jedná o širokoúhlé modely. Dnes se podíváme na nuvi 1350 (cena $ 299.99 USD).
Jedná se o přístroj s jednodušší funkcionalitou a v podstatě je nástupcem řady 255W. Toto nuvi neumí v základu pracovat s dopravními informacemi, tedy do té doby než mu pořídíte přijímač dopravních informací (GMT 25, 010-00722-01). Uvažujete-li už teď o dopravních informacích, raději pokukujte po modelu s označením T na konci (1350T, T = traffic). Nuvi 1350 vám nepřehraje mp3, audioknihy, nemá FM transmitter ani BlueTooth. Poměrně nepříjemným překvapením je, že tento model nepodporuje přenos a vytváření tras (route), což by se dnes dalo považovat za jakýsi standard nových modelů Garmin.

Obsah balení
V krabici kromě samotného nuvi je přibalen manuál, resp. pouze jeho odlehčená varianta Quick start manual. Na stránkách výrobce si podrobnější manuál můžete stáhnout v PDF formátu, který má 72 stran - česká verze stále chybí. Kromě manuálu je dále přibalen autoadaptér, napájecí kabel, přísavka na sklo se standardním Garminním kulovým čepem a tělo pasivního držáku. USB kabel sloužící k připojení nuvi k PC obsahem balení není a musíte tak sáhnout do vlastních zásob. Poslední položka je software - předinstalovaná mapa Evropy Garmin City Navigator Europe NT 2010.10.
K držáku není co dodat. Na skle drží jako přibitý, nuvi se z něj vyndává lehce a ani jeho nasazení nečiní žádné potíže. Zastrčení napájecího zahnutého mini USB konektoru do zadní části nuvi je ovšem nutnou operací ostatně jako u všech pasivních držáků. Autoadaptér s poněkud širším tělem má červenou led diodu, která indikuje aktivní připojení k napájení. Jak už je zvykem, Garmin se stále drží svých zavedených standardů - jejich držáky stále považuji za jedny z nejlépe provedených.

Základní technické parametry
Kompletní tabulku s parametry naleznete na webu garmin, tedy uvedu to nejzákladnější:
• Hmotnost: 161,6 gramů
• Dotekový displej o rozměrech 12,2 x 7,5 x 1,6 cm, rozlišení WQVGA TTF (480x272 px), bílé podsvícení
• Odolnost proti vlhkosti a vodě: žádná
• Provozní teplota: 0°-60°C (nabíjení max. 45°C)
• Paměťový slot: microSD
• Kapacita interní paměti: 4 GB
• USB 2.0 (na tuto rychlost jsem se nikdy nedostal !)
• Doba nabíjení: cca 4 hodiny
• Životnost baterií: cca 3 hodiny
• Typ baterie: lithium-ion
• Procesor: ?
• GPS přijímač: přesný typ neuveden, ale obsahuje HotFix
Hardware - tělo, sloty a konektory
Garmin označuje tisícovkovou řadu nuvi jako ultratenkou. Nevím přesně, co si představit pod pojmem ultratenké, ale faktem je, že uváděná tloušťka o 25 % menší oproti předchozím modelům nuvi je přeci jen znát. Jako s každým zařízením co jsem měl poprvé v ruce, strčil jsem nuvi 1350 do kapsy u kalhot. Rozhodně se nosí líp než předchozí modely, ale klidně bych ještě tak tři až čtyři milimetry na výšku ubral. Celkově ztenčení přístroje chválím.
Druhá potěšující zpráva je, že nuvi 1350 váží o 10 gramů méně, než nuvi 255W a o 20 gramů méně než např. nuvi 765. Teď si asi říkáte co je deset gramů, ale pamatujte, že každý gram navíc je v kapse znát. Rozdíl je to sice nepatrný, ale je.
Samotné tělo je provedeno elegantně. Zadní strana je z černého lehce pogumovaného materiálu (jako u nuvi 765), na přední straně je stříbrné orámování, které obepíná okolo displeje černý rámeček. Hrany přístroje jsou příjemně zaoblené a jednotlivé části v sobě sedí. Subjektivně se mi tento design líbí víc než u předchozích řad.
Ve stříbrném orámování je na levé straně malý otvor na ukrytý mikrofon, který je ale využit pouze u vyšších řad s vestavěným bluetooth. Na zadní části těla je mini USB konektor, pro připojení nuvi k autoadaptéru a PC. I když je nuvi zaklapnuto v držáku, lze poměrně rychle nacvičit zasouvání konektoru napájení - je to jen o cviku. Na zadní straně těla je výstup z interního reproduktoru, který je stejný jako u předchozích modelů. Hlasovým instrukcím je rozumět dobře i když někdy zní až plechově.
Novinkou je microSD slot na paměťovou kartu. Garmin tak ustupuje od klasických SD slotů. Osobně preferuji klasický slot SD – karta se lépe přenáší a jen tak nikam nezapadne. Slot pro microSD je umístěn z boku na levé straně. Zasouvání a vysouvání karty je jisté, nikde nic nedrhne a zasunutá microSD karta netrčí ani jinak nepřekáží.
Další novinkou je zapínací tlačítko, kde Garmin volil spínání na stisk. Za to jsem velmi rád, protože posuvné vypínače u předchozích modelů sem tam zlobily. Zdvih spínače je cca necelý milimetr a téměř z každého úhlu (prst pokaždé natočen jinak) se mi přístroj lehce podařilo vypnout a zapnout. Přidržením spínače přístroj zapneme a stejným způsobem i vypneme. Krátkým stiskem u zapnutého přijímače vyvoláme rychlou nabídku na ovládání jasu, uzamknutí displeje případně vypnutí přístroje. Ke spínači nemám žádné výtky, snad jen mohl být o dva milimetry širší, aby se příjemně ovládal i uživatelům se širšími prsty.
Hardware - diplej
Dotekový displej je stejný jako u modelů 7x5 (popisoval jsem zde a zde), takže žádná novinka nás zde nečeká. Rozsah podsvícení je dostatečný, standardní rozlišení je 480x272 px také a na barevné hloubce se nic nemění. Displej je náchylný na znečištění a pro ovládání je lepší použít spíše nehet než bříško prstu.
Hardware - Procesor a GPS čipset
Nepodařilo se mi vypátrat, co Garmin ukrývá pod kapotou tisícovkové řady. Snad jen, že velmi citlivý GPS čipset používá HotFix. Co ale je znát, jsou odezvy systému, které jsou výrazně rychlejší, než např. u nuvi 7x5 a dokonce rychlejší než nuvi 7x0, které řadu 7x5 v tomto ohledu stále trumfuje. Ovládání je tak velmi svižné a poprvé mi nevadí ani animované nabídky. Garmine, za rychlost tě velmi chválím! Je radost procházet jednotlivými položkami, včetně procházení mapy.
Hardware - vnitřní paměť
Nuvi 1350 je osazen 4 GB paměti typu NAND flash na FAT 32, což je v současnosti dostatečná kapacita. S přeinstalovanou Evropou je disk obsazen z cca 2,15 GB a 1,5 GB tak zbývá k dalšímu využití. Určitě by bylo lepší, kdyby Garmin zařízení osadil 8 GB pamětí, ale chápu, že šetřit se někde musí a kapacitu lze vždy rozšířit dnes už lacinou kartou microSD.
Zajímavé je, že Gamin u všech modelů 1x00 uvádí práci v režimu USB 2.0. Budu muset ještě provést některá měření, ale zatím se mi nepodařilo přelézt rychlost USB 1.1.

Co se ukrývá na disku, si popíšeme v dalším příspěvku.