od nuvi_joe » 14.06.09 8:20 (Ne)
Poznámka:
Jako správný "šťoural" procházím tři fóra o Garminech (POI.cz, Path.cz a mobilmania.cz). Musím konstatovat, že mnoho uživatelů uvěřilo marketingovým krasožvástům o všemocnosti a schopnostech GPS navigací. Důkazem je množství příspěvků s dotazy proč navigace naviguje právě tak a ne jinak...
Celkem to odpovídá duchu doby, která nás chce "osvobodit" od používání šedé kůry mozkové. Vše musí být na jeden klik a všechno je cool. Kdo není v poho, je divný.
Dokonce jsem našel na fóru jeden hlas (člověka, který je jinak expertem), že zavedením autoroutingu (tj. automatického přepočtu trasy během jízdy) není nutno trasu vytvářet předem, když ji navigace při první příležitosti stejně přepočítá jinak.
Proto snad výrobci upustili od možnosti přepočet zakázat, případně povolit na vyžádání.
Proč je tato idea scestná, když údajně vyhovuje uživatelům?
Příklad:
Sestavím trasu s mnoha průjezdními body v místech, která hodlám navštívit. Během jízdy se klidně může stát, že nechtíc trasu opustím (možností je mnoho - nepozornost, vytlačí mě někdo do vedlejšího pruhu odkud není návrat atd. atd.).
Navigace s automatikou po několika upozorněních přepočítá původní trasu. Tento proces nemohu zastavit- původní trasa z displeje zmizí a nová může (v závislosti na algoritmech) vypadat úplně jinak! Jak se mám na ni vrátit?
Kdyby přepočet nenastal, navigace mě decentně upozorní že jsem mimo, ale ponechá původní trasu zobrazenu, zvětším měřítko mapy, vidím kde jsem a kde se nachází původně plánovaná cesta a mohu se na ni vrátit a pokračovat nerušeně dále.
Když to přeženu, tak autorouting se může "zacyklit" a budu-li z nějakých důvodů zmatkovat, tak bude neustále přepočítávat a přepočítávat... Nakonec do cíle dojedu, ale po pěkné motanině a s velkou ztrátou času.
Omlouvám se, pokud tento poněkud delší teoretický příspěvek někoho unavil...