Nuvi 250W - podivný výpočet trasy

Vše co se týká železa značky Garmin.

Nuvi 250W - podivný výpočet trasy

Odeslatod Anonymous » 05.01.09 3:06 (Po)

Vypozoroval jsem jednu zvláštní věc - trasa spočítaná za jízdy je jiná, než trasa spočítaná ještě před vyjetím, popř. zkusmo s vypnutým GPS.
Příklad: jedu z venkova do města, ještě před vyjetím nastavím navigaci, zkontroluju pohledem do mapy trasu, zda mě pak ve městě povede po hlavním okruhu, je to přesně podle mých představ, tak vyjedu. A pak to nastane, jednou se odchýlím od trasy, ozve se ono zrádné "přepočítávám", vrátím se zpět na původní trasu a ve městě mě to pak vede skrz centrum, nejkratší cestou. To stejné nastane, když během cesty ještě daleko před městem trasu zruším a hned zadám znova ten stejný cíl, ačkoli se od trasy vůbec neodchýlím. Prostě trasa spočítaná za jízdy je jiná Obrázek. V nastavení navigace mám Nejkratší čas, Objížďky zapnuto obraty do protisměru, trajekty, nezpevněné silnice, pruhy pro ..., parametr "Doprava" na popisovanou věc nemá vliv, ale standardně ho mám také zapnutý. Kde je zrada?
Anonymous

Re: Nuvi 250W - podivný výpočet trasy

Odeslatod Anonymous » 05.01.09 3:16 (Po)

Ještě mě napadlo - je možné, aby navigace přeplánovala trasu, aniž by k tomu vznikl nějaký důvod a ještě mi to ani nedala najevo nápisem "Výpočet"? Je možné nebo snad i obvyklé, že navigace spočítá při trochu jiné pozici jinou trasu až po samý konec? Např. si trasu nechám spočítat nanečisto ještě doma a posléze o kousek dál před domem v autě zadám do navigace znova stejný cíl.
Anonymous

Odeslatod zhrd » 05.01.09 19:59 (Po)

Pokud se tyka zmeny trasy pri "trose" jine pozici je asi vysvetlitelne tim, ze se nejkratsi trasa a druha nejkratsi trasa mohou mezi sebou lisit jen o par metru. Pak muze mala (jen o tech par metru) zmena pozice zpusobit, ze jako nejkratsi zvoli GPS tu druhou trasu.
Pokud se tyka zmeny trasy za jizdy, tak ta muze byt zpusobena, ze GPS behem jizdy proste dopocita jako nejkratsi jinou trasu - viz napr. clanek http://navigovat.mobilmania.cz/Clanky/Ar.asp?ARI=113322 a hlavne diskuze k nemu. Jestli to vsak udela bez ohlaseni "Prepocitavam", nevim.
zhrd

Registrace: 08.04.08 7:15 (Út)

Odeslatod emdotix » 13.06.09 10:45 (So)

Toto chování jsem zpozoroval také. Před vyjetím jsem si naplánoval trasu, v jednom místě jsem omylem sjel a po přepočítávání jsem byl hnán jinudy a to prokazatelně delší cestou. Z Brna do Lackenhofu jsem po sjetí ve Znojmě, jsem byl navigován do Hevlína (!!!) - zajížďka asi 15 minut.

Toto chování si vysvětluji tím, že algoritmus GPS vezme sjetí z naplánované trasy jako odmítnutí výpočtu a přístroj se snaží za každou cenu nabídnout alternativu. Stalo se mi to několikrát a od té doby si na to dávám veliký pozor.

Mám ještě několik poznatků:
- vypočtená trasa je trochu jiná v přístroji a jiná v MapSource (zapnuta nejrychleší cesta),
- vypočtená trasa z bodu A do B, je jiná než z bodu B do A,
- při delších vzdálenostech na stejné trase, jsem byl navigován asi 3x jinak (jednou dokonce přes "zelenou hranici" -Jaroslavice),
- ne vždy GPS/PC nabídne nejkratší trasu. Na první pokus jsem dokázal navrhnout rychlejší cestu asi o 5 minut...

Od té doby GPS moc nevěřím. Delší cesty "rozbíjím" do menších úseků a cestu před vyjetím zevrubně nastuduji.
emdotix

Registrace: 13.06.09 10:26 (So)

Odeslatod nuvi_joe » 13.06.09 13:05 (So)

Navrhuji založit "Klub nepřátel automatického přepočítávání trasy" (KNAPT). Je už málo výrobců software pro GPS, kteří laskavě dovolí uživateli, aby tuto funkci mohl podle uvážení vypnout (myslím, že iGO to ještě dělá).

Jinak mají všichni příliš vysoké mínění o schopnostech svých výrobků - prostě co uživatel, to blb... a my (dosadit libovolného výrobce GPS) jej musíme vést za ručičku, třeba do pekla.
Nepatřím k těm, co kliknou na Kam vést, zvolí cíl, sednou do vozu a vyrazí vstříct překvapení, kudy že to dnes pojedeme. Tato metoda spolu s automatickým přepočtem trasy je použitelná v úplně neznámém terénu, kdy záleží jen na tom, aby mě navigace "vytáhla" někam, kde se už dokážu orientovat pomocí mechů, lišejníků, slunce a hvězd (nasliněný prst také pomůže).
Pěknou a drahou krabičku GPS beru jako pomůcku a používám podle zásady: Důvěřuj ale prověřuj!
Plánování delší trasy (n x set km) u mě probíhá asi takto:
1. kuk do papírové mapy
2. hup na web (mapy - jsou všude a často lžou)
3. GPS on
4. zadat cíl
5. zadat průjezdní body
6. kuk na GPS, jak to vypadá, srovnat s ostatními mapami - OK ?, GPS off
7. nepovinný - vytisknu si kritické úseky mapy (třeba nezvyklý obchvat města) na papír
8. klidně usnu a druhý den jedu...

P.S.
Kdo to dělá jinak, nese sám odpovědnost. Algoritmy za to nemohou, vždyť to dělají jen lidé stejně chybující jako my všichni...
nuvi_joe

Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 13.06.09 20:00 (So)

Ivoss napsal:Ještě mě napadlo - je možné, aby navigace přeplánovala trasu, aniž by k tomu vznikl nějaký důvod a ještě mi to ani nedala najevo nápisem "Výpočet"? Je možné nebo snad i obvyklé, že navigace spočítá při trochu jiné pozici jinou trasu až po samý konec? Např. si trasu nechám spočítat nanečisto ještě doma a posléze o kousek dál před domem v autě zadám do navigace znova stejný cíl.

bez "vypocet" to rozhodne nedela (teda, alespon garminy). pokud dojde k prepoctu, tak to da vedet.

k tomu vypoctu pri jine pocatecni pozici - ano , je to klidne mozne. pokud planujete doma, tak ma navigace "aktualni" presnost treba +/- 40 m. takze si muze myslet buhvi co. no a protoze navigace pocita na presnost metru (minimalne), tak ... se muze klidne stat, ze jina cesta je o metr kratsi (nebo nepatrne rychlejsi, treba o sekundu), tak to uz prepocte jinudy.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD

Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 13.06.09 20:02 (So)

nuvi_joe napsal:1. kuk do papírové mapy
2. hup na web (mapy - jsou všude a často lžou)
3. GPS on
4. zadat cíl
5. zadat průjezdní body
6. kuk na GPS, jak to vypadá, srovnat s ostatními mapami - OK ?, GPS off
7. nepovinný - vytisknu si kritické úseky mapy (třeba nezvyklý obchvat města) na papír
8. klidně usnu a druhý den jedu...

P.S.
Kdo to dělá jinak, nese sám odpovědnost. Algoritmy za to nemohou, vždyť to dělají jen lidé stejně chybující jako my všichni...

to se divim, ze navigaci vubec pouzivate :) vlastne ji sice mate, ale uplne zbytecne ... :)
Tragedie_v_JZD

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 13.06.09 20:05 (So)

emdotix napsal:Toto chování si vysvětluji tím, že algoritmus GPS vezme sjetí z naplánované trasy jako odmítnutí výpočtu a přístroj se snaží za každou cenu nabídnout alternativu. Stalo se mi to několikrát a od té doby si na to dávám veliký pozor.

zacal bych tim, ze se podivate do nastaveni gpsky, zda-li nemate zaple omezeni "zabranit se otaceni do protismeru". potom totiz ta navigace v souladu s timto nastavenim vede ridice rovne, a nesnazi se ho donutit otacet.

jinak, co jsem vysledoval u garminu, tak tam prepocet trasy pri sjeti trasy funguje tak, ze navigace se snazi neprepocitavat celou trat, ale ze prepocte cast cesty stylem "z aktualni pozice tak, abych se do X km ocitnul na puvodni trase".
Tragedie_v_JZD

Odeslatod nuvi_joe » 13.06.09 21:05 (So)

...to se divim, ze navigaci vubec pouzivate :) vlastne ji sice mate, ale uplne zbytecne ...

Každý svého štěstí strůjcem! Kdo "neprověřuje" má možnost stěžovat si na fóru (nabo na lampárně), máme přece svobodu...

P.S.
Jsem takový nespokojenec, že mám tu drzost do každé trasy vytvořené GPS-kou zasadit nejméně (!) jeden můj vlastní, ale úplně vlastní průjezdní bod. Jsem snad nesvéprávný, aby mi má ta bedýnka poroučela, kudy mám jet?
nuvi_joe

Registrace: 06.06.09 20:46 (So)

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 13.06.09 21:09 (So)

budete se divit, ale ja jich tam zadavam mnohem vic.. klidne deset :) narazel jsem na cely ten tyjatr s papirovymi mapami a dalsimi mapami ... .)
Tragedie_v_JZD

Další

Zpět na Garmin: GPS přijímače