od Path » 02.09.10 13:54 (Čt)
Rozumím tomu, co uvádíte. Asi se budu už po několikáté opakovat, ale pro jistotu to znovu objasním. Šmirda není náhradou za oficiální audio hlas, ale slouží jako prostředek k testování nástroje pro tvorbu vpm souborů v novém formátu. Cílem je otestovat všechny možné varianty upozornění na manévry, vyhodnotit případné chyby a vlastní spolupráci s co možná největším počtem navigačních zařízení Garmin. Technické problémy, které zde uživatele uvádějí se reportují Garminu, který se je snaží odladit. Smyslem je tedy získat plnohodnotný a hlavně uživateli ověřený nástroj pro případnou výrobu alternativního hlasu některé třetí strany - zatím se k tomu nikdo nemá.
U Šmirdy se využívá hlasového syntetizátoru, který má své velké limity a ne všechna slova či fráze jsou srozumitelné. Drtivá většina použitých frází jsou velkým kompromisem mezi obsahovou a artikulační stránkou. I přesto jsem ale některé ověřené fráze záměrně obměnil. Například vámi uvedená fráze "Jeď dál" je po čase používání daleko přijatelnější než "Pokračuj dále po trase", která zaznívala v některých případech i několikrát do minuty. Jsou navigace, kde se tato fráze přehrává neustále a u jiných jen zřídka. Pro účely testování mi určitě stačí kratší varianta. A manévr "Doleva" (teď odboč) je jiná událost než "Za dvě stě metrů doleva" (budeš odbočovat).
V předchozím jsem už uváděl, že sestavit pro každou událost deset ideálních frází je celkem oříšek. Chápu, že se najdou uživatelé, kteří vnímají Šmirdu jako primárního partnera na cestách, ale soustřeďme se teď hlavně na technickou stránku věci než obsahovou.
Když se přeptáte dvaceti uživatelů, které navigační fráze jsou ideální, dostanete dvacet různých odpovědí. Někomu dokonce vadí, že hlas řidiči "tyká". Například já osobně v obsahu preferuji méně upovídanou navigaci s bohatší slovní zásobou. Nicméně obsahovou stránku je vhodnější testovat na intonačně dynamickém "živém" hlasu, ale zatím se nenašel žádný zájemce, který by fráze namluvil, případně navrhl scénář.