Garmin Oregon

Vše co se týká železa značky Garmin.

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Path » 08.09.08 15:53 (Po)

Je dost možné, že se tyto hodnoty budou ukládat v alokované paměti. Více jsem si se záznamem tlaku nehrál, tak teď víc neporadím.

Návštěvník napsal:Jaký je rozdíl Atmosférický tlak a Okolní tlak ?


Atmosférický tlak (Barometrický) vychází z barometrické formule a vztahuje se k výšce (výškový gradient), ale pozor, jedná se o výšku nadmořskou a ne výšku nad geoidem. Znáte-li tedy přesnou n.m. výšku, můžete vypočítat barometrický tlak a naopak.

Okolní tlak je aktuální tlak ve vašem okolí, resp. bezprostřední okolí barometrického snímače (tlak, který snímač detekuje = okolní tlak).

Návštěvník napsal:Při ukládání stopy se mi zobrazila anglická hláška, jestli chci smazat současnou stopu, která je zobrazena na mapě.


Vím o tom, v příslušné sekci se to už řešilo.

Návštěvník napsal:Nadefinoval jsem si tři základní profily - Chodec, Auto a Barometr. V profilu Barometr by mi vyhovovalo,
aby zůstalo Nastavení - Systém - Simulační, ale při každém startu navigace, se rozběhne Normální, nejde s tím něco udělat ?


Profily jsou sice definované nabídky, ale předvolby GPS se na profily vztahovat asi nebudou. Takže pochybuji.

Návštěvník napsal:O víkendu jsem otestoval Záznam stopy, Interval - Normální (pro Chodec - cca 6km) - Nejméně často (pro Auto - cca 35km). Prohlížel jsem v maximálním možném zvětšení oba uložené polygony zvláště v místech lomů a přišlo mi
"Nejméně často" jako postačující, ale stejně se zeptám, jaký je v nich rozdíl z hlediska četnosti ukládání ?


Přesný algoritmus neznám, ale sw upravuje optimalizuje záznam za pochodu. Kdykoli jsem potřeboval detailní záznam (testování, porovnání aj.) využíval jsem pro záznam pevně stanovenou časovou periodu, např. 1 s.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Anonymous » 09.09.08 8:07 (Út)

Děkuji za Vaše odpovědi a zeptám se na další.

Po uložení stopy se při jejím opětovném otevření v menu objeví :

Zobrazit mapu - zobrazí mapu se stopu
Graf nadmořské výšky - vytvoří graf stopy
Zobrazit v mapě x Skrýt v mapě - toto je přepínač, jehož funkci jsem neobjevil, věděl by jste ?

Další věc je výškoměr. Včera jsem nechal ukládat stopu a zobrazit graf nadmořské výšky.
Na začátku byla výška 217m n.m. , pak jsem ujel cca 10km na inlajnech a na konci, který byl
na stejném místě byla výška 227 m n.m., tedy rozdíl 10m, což mi přijde hodně.
Měl jsem zapnutou automatickou kalibraci výškoměru, myslím, že ji příště zkusím vypnout
a na začátku trasy nechám nakalibrovat jednu hodnotu, která by se mi měla na konci objevit.
Jaká je vaše zkušenost ?
Anonymous
 

Re: Garmin Oregon

Odeslatod urbanb » 09.09.08 12:48 (Út)

Mám Oregon 1 měsíc a jsem plně spokojen. Jen mám dotaz, po instalaci firmware 2.4 mi připadá, že po zadání cache nebo po změně souřadnic u některého z trasových bodů a spuštění kompasu, létá šipka doleva, doprava, občas ukazuje zpět i když odpočet vzdálenosti je správně. Ve verzi 2.3 jsem toho nevšiml, naopak jsem oceňoval, že oproti kombinaci GPS BT modulu a Nokie E 61, byla šipka kompasu stabilní a úskoky od směru byly jen v místech se špatným signálem. Předevčírem na lovu jedné multiny i na místě - louce s dobrým výhledem se šipka pohybovala při chůzi v rozpětí cca. 45 - 60 o.
urbanb
 
Příspěvků: 1
Registrace: 09.09.08 12:38 (Út)

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Jarous1 » 09.09.08 13:51 (Út)

Návštěvník napsal:Děkuji za Vaše odpovědi a zeptám se na další.

Po uložení stopy se při jejím opětovném otevření v menu objeví :

Zobrazit mapu - zobrazí mapu se stopu
Graf nadmořské výšky - vytvoří graf stopy
Zobrazit v mapě x Skrýt v mapě - toto je přepínač, jehož funkci jsem neobjevil, věděl by jste ?

Další věc je výškoměr. Včera jsem nechal ukládat stopu...


"Zobrazit v mapě" od tohoto okamžiku ukazuje trasu na mapě stále, dokud to zase nevypneš ("Skrýt v mapě"). Na rozdíl od "Zobrazit mapu", kdy se po potvrzení této volby rovnou dostaneš na mapu s trasou, ale když pak půjdeš normálně přes menu na Mapa, tak už ta trasa vidět nebude.

Ohledně výškoměru bych nějakých 10m rozdílu neviděl jako problém...
Pokud Tě to přeci jenom irituje, tak popíši jak Oregona používám já. A nejen jeho, i bývalá Vista HCx mi s tímto postupem dávala výsledky podle mých představ...
Autokalibraci mám zapnutou... Venku nechám GPS pořádně naladit satelity, pokud možno aby "přesnost" byla minimálně (čím menší hodnota, tím lépe) 10m, někdy to che počkat pár minut. Pak teprve ručně zkalibruji barometr a je to. Od tohoto okamžiku se nějaké rozdíly v nadmořské výšce změřené pomocí GPS signálu vůči barometru budou neustále dorovnávat a barometrické měření upřesňovat podle GPS. Zatím se mi na několika +-90km celodenních cyklovýletech "povedlo" udělat rozdíl maximálně 5m. S tím, že start a cíl byl na stejném místě. Většinou se to ale pohybuje v rámci 2-3m...
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Path » 09.09.08 15:31 (Út)

Zobrazit v mapě - se týká záznamu stopy (tracklog), ne trasy.

Zaznamenaná nadmořská výška nikdy nebude korespondovat se skutečnou n.m.v. To je bohužel dáno vlastností celého systému. Barometrický snímač by měl chybu měření ve vertikální rovině snížit, ale ani zde nečekejte žádné zázraky. Při jednom mém nedávném měření (na letišti) s ideálními observačními podmínkami byla vykazovaná chyba měření ve výšce až 27 metrů. Měření probíhalo s několika přístroji (antény helix i patch, čipset SiRF III a MTK, PDOP < 3) na dráze 2,6 km s výškovým rozdílem 1,8 m. Záznam výšky nebyl pro další zpracování použitelný.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Garmin Oregon

Odeslatod Anonymous » 09.09.08 15:47 (Út)

Děkuji za odpovědi i návody všem. Garmin Oregon 300
mám krátkou dobu, velmi mi vyhovuje a rád se něco přiučím.
Anonymous
 

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Jarous1 » 09.09.08 15:58 (Út)

Path napsal:Zobrazit v mapě - se týká záznamu stopy (tracklog), ne trasy.


Samozřejmě, tak jsem to myslel, jen mi tam vypadlo slovo "zaznamenané"... Kterou Garmin ovšem nazývá "stopa" nebo tracklog Obrázek
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Femil » 10.09.08 12:52 (St)

V jiném příspěvku věnovaném obecně mapám popisujete img soubory a jejich význam/obsah. Zároveň u Oregonu říkáte, že ačkoliv se momentálně soubor gmapprom.img nevyužívá, je podporován.
Já jsem si zkusil tedy své dvě mapy Topo a Atlas nahrané standardně v souboru gmapsupp.img "zachovat" přejmenováním tohoto souboru na výše uvedený soubor gmapprom.img. OK, mapy jsou v Oregonu viditelné a mohu si zvolit libovolnou z obou. Ale jakmile jsem následně do GPS nainstaloval další mapu, která se uložila do standardního souboru gmapsupp.img, tak se mi obě mapy přestaly nabízet a "nevidím" je! Vidím pouze tu naposledy nahranou mapu uloženou v souboru gmapsupp.img. Obrázek
Dělám něco špatně nebo je to bohužel realita?
Femil
 
Příspěvků: 15
Registrace: 02.09.08 23:06 (Út)

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Jarous1 » 10.09.08 13:12 (St)

Mně to funguje správně... Sice s trochu jinou kombinací map, ale je to O.K.

P.S. všechny tyto mapové soubory mám přímo v paměti GPS, ne na kartě...
Naposledy editoval Jarous1 dne 10.09.08 13:15 (St). Počet editací: 1x.
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: Garmin Oregon

Odeslatod Path » 10.09.08 13:14 (St)

Taky mi to chodí. Nyní mám:

* gmapbmap.img (basemap)
* gmapprom.img (TC PRO 2)
* gmapsupp.img (US TIDES)
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: GPS přijímače

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 2 návštevníci.