Mapy v Nuvi

Vše co se týká železa značky Garmin.

Mapy v Nuvi

Odeslatod Jork » 11.04.08 18:44 (Pá)

Dobrý den mám dotaz. V Nuvi mám nainstalované dvě mapy a v nastavení obě zaškrtnutý . Mapa City Navigator Evrope NT 9 a mapu City Navigátor Evrope NT 2008.
Mohou být obe současně zaškrtnuty nebo musí být jen jedna varianta.Děkuji
Garmin Nüvi 300, Oregon 450, CNE NT 2011.2, AtlasCzech PRO 2010, TOPO Czech Pro 2010
Trip & Waypoint Manager
Obrázek uživatele
Jork
 
Příspěvků: 84
Registrace: 10.03.08 8:32 (Po)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Sally » 11.04.08 22:47 (Pá)

...hlavně jsem nepochopil proč tam máš ještě tu starou mapu. Obecně platí, že by měla být aktivní jedna mapa, aby se nehádaly Obrázek
Zumo 550, Oregon 300, Garmin Mobile PC, Garmi víago
Obrázek uživatele
Sally
 
Příspěvků: 149
Registrace: 19.03.08 14:06 (St)
Bydliště: Strážnice

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Path » 12.04.08 1:17 (So)

Velmi zjednodušeně: Mapy se v Garminu zobrazují ve vrstvách a každá z nich má svou prioritu zobrazení. Je to jako když se na sebe skládají listy papíru, kde horní papír má prioritu nejvyšší. Například basemap (základní mapa světa) má prioritu nejnižší, takže pro její zobrazení je nutné všechny mapsety vypnout, nebo se posunout do místa, kde ji jiná mapa nepřekrývá. Transparetní mapy mají naopak prioritu nejvyšší, tj. zobrazují se vždy jako první, ale samozřejmě pokud jsou aktivní. Transparentní mapy lze využít například pro bodovou databázi adres atp.

V obecném případě by to mělo být tak, že všechny mapsety mohou být aktivní, ale zobrazení a výpočet trasy bude vždy odpovídat mapsetu s nejvyšší prioritou. Například Topo Czech má vyšší prioritu než Atlas Czech, takže pokud chcete zobrazit Atlas Czech, musíte deaktivovat Topo.

Bohužel může více aktivních mapsetů způsobovat chyby routingu i ve vyhledávání. Způsobeno to může být chybou map nebo odlišně definovaným algoritmem pro výpočet trasy daných modelů Garmin. Každé zařízení se může chovat trochu jinak, nehledě na různé verze firmware. Nejčastěji to však ovlivňují chyby v mapách nebo jejich špatná definice způsobující vzájemný konflikt mapsetů.

Je tedy doporučeno mít aktivní pouze jeden mapset. Osobně jezdím nejčastěji podle CNEU, TOPO Cz a ATLAS Cz. Například pokud chci přepnout do mapy CNEU, pak TOPO i ATLAS vypínám (CNEU má nižší prioritu než obě mapy, což je špatně, protože CNEU by měla mít vždy prioritu nejvyšší). Na druhou stranu mám všechny mapy aktivní, pokud chci jet podle mapy TOPO Cz. Sice bych měl Atlas i CNEU pro jistotu vypnout, ale zatím mě žádný konflikt nepotkal. Pokud plánuji cestu do zahraničí, plánuji ji pouze v mapě CNEU. Hraniční rozdíly map, kde nemusí být všechny silnice korektně napojeny (a zpravidla nejsou) můžou zapříčinit velké chyby při výpočtu routingu.

Jinak vám doporučuji mapu City Navigator Evrope NT 9 odstranit. Je naprosto zbytečná, pokud máte novější verzi.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Jork » 12.04.08 4:44 (So)

Já děkuji za vyčerpávající odpověď.Ovšem předesílám že se neumím tak pohybovat a v dosti případech moc tomu nerozumím.
1/ Rád bych mapu City Navigator Evrope NT 9 odstranil ale nevím jak (z navigace), mapa už tam byla dána při koupi.
Byla tam jen Česká republika a část Německa. Výhodou je (u této mapy) že ČR je tam "podrobně" znázorněna a má popisky ulic.
Kdežto mapa City Navigator Evrope NT 2008 (kterou jsem si tam nahrál přes MapSource) v tomto týdnu,má zase Slovenskou republiku a ostatní státy Evropy, (ovšem tato mapa nemá takové grafické zobrazení a popisky ulic ,ako mapa původní.)
Tak nevím jakou cestu zvolit, pokud jdu jen po ČR nechá zaškrtnutou mapu City Navigator Evrope NT 9 pokud bych jel po Slovensku nebo jiném státu zaškrtnu mapu City Navigator Evrope NT 2008.
Z toho můžete usoudit jak tomu asi rozumím , spíš nerozumím.
Můžete ještě prosím poradit?
P.S nestojí na tom svět ale trochu jasna a pořádek bych chtěl mít v tom.Děkuji.
Garmin Nüvi 300, Oregon 450, CNE NT 2011.2, AtlasCzech PRO 2010, TOPO Czech Pro 2010
Trip & Waypoint Manager
Obrázek uživatele
Jork
 
Příspěvků: 84
Registrace: 10.03.08 8:32 (Po)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Path » 12.04.08 5:43 (So)

Jork napsal:... Kdežto mapa City Navigator Evrope NT 2008 ... nemá takové grafické zobrazení a popisky ulic ,ako mapa původní.

Můžete to konkretizovat? Nebo uveďte nějaké konkrétní místo, kde vám CNEU v9 zobrazuje názvy ulic a CNEU 2008 ne. To by mě opravdu zajímalo.

Pokud budete chtít odstranit mapu CNEU v9 z nuvi, nejprve bude nutné zjistit, v jakém souboru je instalována. Jedna mapa bude určitě v souboru gmapprom.img druhá mapa v gmapsupp.img.

Zkuste připojit nuvi k PC a ve složce <x>:\Garmin\ přejmenovat soubor gmapsupp.img na např. gmapsupp.img.bak. Po odpojení nuvi od PC, která z map se teď zobrazuje?

Nastavení > Mapa > Mapové info
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Jork » 12.04.08 12:03 (So)

Než provedu přepis souborů tak info: Mapu City Navigator Evrope NT 2008 jsem nahrál na SD kartu , na disk v Nuvi jsem nic jiného (vyjma poi bodů) nedával.
Přesto v Nuvi \nastaveni\mapy\Map info mám dvě pološky: CityN Evrope NT 2008 a City N Evrope NT v 9 (Germany,Czech).
Poznámka: City N Evrope NT 2008 jsem na SD kartu nahrál bez Czech (ta už tam byla při koupi navigace, (nechtěl jsem aby se to pralo).

Jak tak začínám tomu (snad )rozumět, bylo by asi dobré 1/z navigace Mapu CNE NT 9 z cela odstranit a ponechat jenom CNE NT 2008 a doplnit ji mapou Czech. Ale jak na to?

Dodatek:jak jsem to tak prohlížel tak v navigaci Garmin by podle data instalace je soubor " gmapsupp. img " instalovaný 9.4.2008 To by měl být asi soubor CNE NT 2008.
Garmin Nüvi 300, Oregon 450, CNE NT 2011.2, AtlasCzech PRO 2010, TOPO Czech Pro 2010
Trip & Waypoint Manager
Obrázek uživatele
Jork
 
Příspěvků: 84
Registrace: 10.03.08 8:32 (Po)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Path » 14.04.08 3:15 (Po)

Jork napsal:City N Evrope NT 2008 jsem na SD kartu nahrál bez Czech (ta už tam byla při koupi navigace, (nechtěl jsem aby se to pralo)

To bylo zbytečné, žádný konflikt nehrozí.

Jork napsal:Než provedu přepis souborů tak info: Mapu City Navigator Evrope NT 2008 jsem nahrál na SD kartu , na disk v Nuvi jsem nic jiného (vyjma poi bodů) nedával.
...
Dodatek:jak jsem to tak prohlížel tak v navigaci Garmin by podle data instalace je soubor " gmapsupp. img " instalovaný 9.4.2008 To by měl být asi soubor CNE NT 2008.


Z výše uvedeného jsem nerozluštil jestli máte CNEU 2008 instalovanou na SD kartě nebo přímo v nuvi. Určitě bych vám doporučil přečíst si minimálně první příspěvek tohoto téma nebo alespoň konec příspěvku, kde je uvedeno co, jak a kam se instaluje.

Dále bude vhodné, když uvedete všechny vaše soubory s příponou img, které máte v nuvi - složka Garmin\ - a to samé pro SD kartu (opět složka Garmin\).

Do třetice: Jaké názvy map se vám vypisují, když vyjmete SD kartu z nuvi?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Jork » 14.04.08 6:19 (Po)

Ano,tento příspěvek jse zhruba četl,tady problé, nevidím,podařilo se mi mapu CNE NT 2008 nainstalovat do MapSource a vybranou část nahrád na SD Kartu.
Ale od začátku: Koupě navigace s instalovanou mapou (myslím Atlas R 10). Později úprava na Atlas 7,v navigaci Nastaveni\mapy\map Info je označena jako: City Navigator Evrope NT v.9 (1/ Czech, Germany).
Minulý týden jsem nainstaloval (do Map Source) mapu CNE NT 2008 a následně jsem vybranou část z této mapy dal přenést do navigace Nuvi 300 ale do SDkarty (která byla v v navigaci vložena).
Tím se v navigaci \nastavení\mapa\Info map oběvila další položka: City Navigator Evrope NT 2008 ( 1 Slovenská republika, .....)
Nyní,stav souborů: SD Karta: gmapsupp. img (nic více)
Garmin: gmapbmap. img, gmapsupr. img, gmapprom. img.
Když vyjmu SD kartu z navigace tak názvy (v nastavení zůstávají stejné) ale funguje jen (zaškrtnutá) CNE NT v.9

Je možno původní mapu CNE NT v.9 zcela z navigace zrušit? A mit v navigaci jenom CNE NT 2008? Jestli ano tak jak?
Nebo je nějaký rozdím mezi CNE NT 2008 ( NT v.9) a Atlas Czech 7?
Poznámka: Kapacita disku v navigaci Garmin je 450MB ,volného místa mám jen 130MB.
Děkuji za trpělivost
Garmin Nüvi 300, Oregon 450, CNE NT 2011.2, AtlasCzech PRO 2010, TOPO Czech Pro 2010
Trip & Waypoint Manager
Obrázek uživatele
Jork
 
Příspěvků: 84
Registrace: 10.03.08 8:32 (Po)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Path » 14.04.08 20:20 (Po)

Jork napsal:Ale od začátku: Koupě navigace s instalovanou mapou (myslím Atlas R 10). Později úprava na Atlas 7,v navigaci Nastaveni\mapy\map Info je označena jako: City Navigator Evrope NT v.9 (1/ Czech, Germany)


Pozor, Atlas Czech 7 a City Navigator Europe jsou naprosto dva odlišné produkty, které nelze spojit do jednoho. City Navigator je produkt společnosti Garmin Inc. a Atlas Czech je český produkt společnosti Picodas Praha, s.r.o. Atlas Czech se vždy zobrazuje jako samostatná položka a nemá nic společného s komentářem Czech pod mapou City Navigator Europe.

Psal jste, že se vám v nuvi zobrazují mapy CNEU v9 a CNEU 2008. Pokud se vám Atlas Czech v seznamu map nezobrazuje, pak to může být ze dvou důvodů:

1) Atlas Czech není v nuvi nainstalována
2) Mapa Atlas Czech není odemčena (v tomto případě nuvi po zapnutí hlásí "Mapy nelze odemknout")

Uvádíte, že po vyjmutí karty se vám v nuvi zobrazuje pouze mapa City Navigator v9 a máte tyto img soubory:

* gmapbmap.img (základní mapa světa, v seznamu se nikdy nezobrazuje a nelze ji vypnout)
* gmapprom.img (primární mapy - PreProgrammed Maps)
* gmapsupp.img (doplňkové mapy - Supplemental Maps)

Z toho, co jste zatím uvedl bych to viděl tak, že máte mapu City Navigator v 9 instalovanou v souborech gmapprom.img i gmapsupp.img (různé části). Než se pustíte do úprav, doporučuji vám soubory gmapprom.img a gmapsupp.img zkopírovat do počítače a vytvořit jejich zálohu např. na DVD.

Nyní udělejte následující:

Připojte nuvi k PC a soubory gmapprom.img a gmapsupp.img přejmenujte tak, aby je nuvi nenašlo. Například je přejmenujte na gmapprom.img.bak a gmapsupp.img.bak. Následně odpojte nuvi od PC a po startu přejděte do seznamu map. Tlačítko MapInfo by mělo být prošedivělé, což znamená, že nejsou k dispozici žádné mapy. Pokud je to tak a máte oba soubory zálohované, můžete je z nuvi odstranit.

Teď máte na výběr z několika možností, které jsem uváděl v tématu na které jsem vás odkazoval.

Například můžete všechny mapy instalovat pouze na SD kartu ne přímo do nuvi. Rozhodnutí je na vás. Pokud budete chtít mapu CNEU 2008 instalovat do nuvi, vyberte v MapSource požadované segmenty mapy a odešlete je do zařízení. V nuvi se vytvoří soubor gmapsupp.img. Soubor můžete přejmenovat na gmapprom.img a tím zajistíte, že nebude při dalším exportu z MapSource přepsán.

Stejným způsobem nainstalujete i mapu Atlas Czech 7 NT. Mapa se opět nainstaluje do souboru gmapsupp.img. Tady už vidíte, proč je dobré přejmenovat CNEU 2008 na gmapprom.img. Pokud byste to neudělat, Atlas Czech by jej přepsal a tím byste o CNEU přišel a musel ji instalovat znovu.

Výsledek by měl vypadat následně:

* gmapbmap.img (základní mapa světa, v seznamu se nikdy nezobrazuje a nelze ji vypnout)
* gmapprom.img (City Navigator Europe NT 2008)
* gmapsupp.img (Atlas Czech 7 NT)

Klidně můžete soubor gmapsupp.img s mapou Atlas Czech přejmenovat na gmapprom1.img, čímž opět zajistíte, že další instalovaná mapa do souboru gmapsupp.img vám ji nepřepíše:

* gmapbmap.img (základní mapa světa, v seznamu se nikdy nezobrazuje a nelze ji vypnout)
* gmapprom.img (City Navigator Europe NT 2008)
* gmapprom1.img (Atlas Czech 7 NT)
* gmapsupp.img (pro budoucí mapy)


POZNÁMKA: MapSource vždy instaluje mapy do souboru gmapsupp.img! Je jedno jestli je mapa instalovaná do nuvi nebo na kartu. Pokud soubor s tímto názvem existuje, bude vždy přepsán!
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Mapy v Nuvi

Odeslatod Jork » 14.04.08 21:00 (Po)

Mám obavu se do toho pustit.Mám za to že mi to chodí. Původně jsem měl Atlas R 10 v.6 tu jsem časem přeinstaloval Atlas Czech 7 a tu 7 jsem bez problémů nahrál do navigace, (žádné hlášky mi to nedávalo).No a minulý týden jsem nainstaloval do MS City N.Evrope NT 2008 a následně nahrál do Nuvi na SD kartu. po zapnutí Nuvi v uvodu se naroloval pruh s popiskem načítání dat. No a navigace funguje Pokud v mapy\nastavení\info Map - nechám zaškrtnuto CNEU v9 ,mám jen Czech R.
Pokud zatrhnu jen CNEU 2008 - mám Czech.R + Slovensko,+,Germany (všechna státy které jsem v MSource označil a přetáhl na SD kartu která byla zasunuta v navigaci.
Ještě jednou moc prosím co a jak mám udělat Co je lepší mít v navigaci Atlas Czech v.7 nebo CNE NT 2008 nebo obojí?
Já si zatím zazáholuji ty soubory o kterých jste psal. Děkuji
Garmin Nüvi 300, Oregon 450, CNE NT 2011.2, AtlasCzech PRO 2010, TOPO Czech Pro 2010
Trip & Waypoint Manager
Obrázek uživatele
Jork
 
Příspěvků: 84
Registrace: 10.03.08 8:32 (Po)

Další

Zpět na Garmin: GPS přijímače

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 6 návštevníků.