Datová rychlost SD slotu

Vše co se týká železa značky Garmin.

Datová rychlost SD slotu

Odeslatod makino » 29.03.08 23:30 (So)

Dobrý večer.

Můžu se zeptat, jakou nejvyšší rychlost SD slot v Garmin Nuvi 200 zvládne, resp. jakou SD kartu si mám koupit?

Ceny SD karet jsou rozdílné podle kapacity, ale někde se udává i rychlost čtení a zápisu. Moc se v tom nevyznám. Píše se tam buď 133x nebo 150x atd. a další varianta je třeba 10MB/s nebo i 20MB/s atd.
Takže bych se chtěl zeptat, o jaké karty se mám zajímat. Dále se taky uvádí u označení SD karet různé názvy, jako je "Max, Ultra, Extrem, II. atd." a v tom se nevyznám už vůbec.
Nerad bych si koupil kartu, která má pomalý přenos a navigace by se mi kvůli tomu třeba "sekala" a na druhou stranu bych si nerad koupil kartu, která je super rychlá, ale navigace by s ní třeba neuměla vůbec komunikovat. I když novější technologie by asi měly být zpětně použitelné v pomalejších přístrojích, jako je tomu např. u USB 1.1 a 2.0.

Děkuju

Martin
makino

Registrace: 26.03.08 21:15 (St)

Re: Datová rychlost SD slotu

Odeslatod Sally » 30.03.08 2:21 (Ne)

...jen aby si nezjistil že rychlost čtení GPS je pomalejší než jakákoliv karta Obrázek
Zumo 550, Oregon 300, Garmin Mobile PC, Garmi víago
Obrázek uživatele
Sally

Registrace: 19.03.08 14:06 (St)

Odeslatod Path » 30.03.08 2:36 (Ne)

S podporou karet je to trochu složitější věc. Garmin nechce uvádět jakoukoli kompatibilitu, protože výrobců karet je opravdu dost a každá karta se může chovat jinak. Navíc starší verze firmware jednotlivých modelů nemusí podporovat paměťové karty, které ale novější verze firmware již podporují. Například Garmin 60CSx měl ve své době velké problémy s rychlými kartami, kde dokonce hrozilo poškození přístroje. S vydáním nové verze firmware byl tento problém zažehnán.

A jak je to dnes? Garmin zatím vypouští informace o podpoře SD karet o kapacitě 4 GB. Přesto jsou vyzkoušené karty o kapacitě 8 GB, které fungují bez problémů. A nejen karty SD, ale také SDHC (Secure Digital High Capacity, SD 2.0). SDHC byly nejprve podporovány na Zumo, následně i na nuvi. Volba karty je tedy ošemetná věc.

SD karty používají souborový systém FAT16, kde je možné nahrát soubor o max.velikosti 2 GB. Naproti tomu SDHC karty používají souborový formát FAT32, kde je možné nahrát soubor o max.velikosti 4 GB. Nuvi umí zpracovat soubory o velikosti až 4 GB, kdežto například 60CSx maximálně 2 GB.

Co to znamená: Pokud budete mít mapu o takovém objemu, že její kompilovaný soubor přesáhne 2 GB, můžete ji nahrát do nuvi, ale už ne na SD kartu. Protože ale kapacita vašeho nuvi nemá 2 GB, budete muset mapu nahrát na kartu. Motáme se v kruhu, že? Takže ideální bude volba SDHC karty. Jenomže pro SDHC budete potřebovat čtečku, která karty SDHC umí rozpoznat.

Vysoká rychlost karet není podmínkou, protože Garmin umí frčet i na starších a pomalejších kartách. Pokud budete z karty zobrazovat mapu a současně přehrávat mp3, už by to vyšší rychlost chtělo. Zvolte raději kompromis, který vás v ničem nebude omezovat a přitom ho nuvi rozpozná. Pamatujte taky na využití karty v dalších zařízeních. Karty SDHC umí přečíst pouze zařízení SDHC kompatibilní.

Vyzkoušené karty jsou např.:

A-DATA 8GB Secure Digital High-Capacity(SDHC) Class 2
A-DATA 8GB SDHC turbo class 6.0
Transcend 4GB Secure Digital high-Capacity(SDHC) Class 6 Flash card Model TS4GSDHC6
Transcend 8GB Secure Digital High-Capacity (SD/SDHC) Flash Card Model TS8GSDHC6
Transcend SecureDigital High-Capacity (SDHC, Class 6.0), 8GB
SanDisk Ultra II 8GB SDHC

Class značí rychlost zápisu na kartu:

Class 2 >> 2 MB/s
Class 4 >> 4 MB/s
Class 6 >> 6 MB/s

Více informací o SDHC najdete na wikipedii.

Kdybych teď kupoval kartu, volil bych kapacitu 8 GB a kdyby se povedlo, tak ve verzi micro/mini s adaptérem na SDHC, aby bylo možno kartu použít i v jiných zařízeních. Pomalejší karty znamenají pouze jedno: delší dobu strávenou při instalaci mapy nebo kopírování mp3.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod Anonymous » 10.04.08 8:21 (Čt)

Mluvite zde o navigacich NUVI, ale jak je to u turisticke rady eTREX? .. podporuji take SDHC karty?
Anonymous

Odeslatod Path » 10.04.08 20:42 (Čt)

SDHC na Vista HCx funguje. Nemohu potvrdit z vlastní zkušenosti, ale určitě by nepoužíval kartu:

SanDisk Ultra II

Co jsem slyšel, tak Vista HCx by si měla hravě poradit s kartou:

A-DATA 4GB Micro SDHC Class 6

Pokud budete mít možnost některou kartu SDHC nejprve vyzkoušet, udělejte to.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 13.04.08 21:26 (Ne)

Tak jsem ve svem eTREX Legend HCX vyzkousel kartu A-Data 4GB SDHC Class6 a presto, ze se karta v pristroji nacte a pri pripojeni jako USB Disk se hlasi jako 4GB - pri pokusu o zaslani mapove kompilace pres MapSource do pristroje nahlasil MapSource chybu, ze nelze odeslat data (cca 3GB), jelikoz je v pristroji k dispozici pouze 2GB mista. :(

Verze meho GPS SW je 2.60

Asi nezbyde nez pockat na novy FW..
Anonymous

Odeslatod Jarous1 » 13.04.08 21:55 (Ne)

Možná bude problém v naformátování karty... FAT totiž umí maximální velikost souboru 2GB... Zkus to udělat ve FAT32.
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1

Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Odeslatod Path » 14.04.08 2:45 (Po)

Pro Vistu HCX bude platit asi to samé co pro 60 CSx - nebude umět zpracovat soubor větší než 2 GB (už jsem uváděl výše). Horší je situace, že VISTA nepracuje s více img soubory, tak jako např. Colorado nebo nuvi. Nový firmware by to jistě ošetřit mohl, otázkou však zůstává, zdali Garmin s něčím takovým přijde. Určitě bych tuto možnost na vašem místě urgoval.

Do té doby bych to řešil instalací jednoho mapsetu do gmapsupp.img, po instalaci jej přejmenovat např. na _gmapsupp.img a instalovat mapset nový. Ve finále mapsety podle potřeby ručně přejmenovat tak, aby byl vždy pouze jeden z nich gmapsupp.img.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Anonymous » 08.09.08 0:13 (Po)

Dobrý den, má někdo zkušenosti s microSDHC kartami v SD adaptéru a nüvi 760? Dnes jsem pořídil A-data 8GB Class4 microSDHC a moje nüvi s FW 4.0 ji nevidí:-( Karta je formátována na FAT32 a je na ní jeden soubor o velikosti cca 300 MB.
Anonymous

Odeslatod Anonymous » 08.09.08 9:33 (Po)

Já mám zkušenost...
SanDisk 8GB Class4 microSDHC FAT32... s adaptérem co mi ležel doma Apacer... 760 FW 4.0 a v pohodě...
Anonymous

Další

Zpět na Garmin: GPS přijímače