Opravdu chyba mapy?

Vše co se týká železa značky Garmin.

Opravdu chyba mapy?

Odeslatod borsky » 23.09.11 0:02 (Pá)

Nováčci si tu často stěžují na chybný výpočet trasy u svých navigací a jsou odbýváni tím, že v každé mapě jsou chyby, že se s tím nedá nic dělat. Předsevzal jsem si zaujmout asertivní přístup a u chyb, které mi vadí, domáhat se opravy. Vybral jsem si tu nejkřiklavější, kdy mě navigace vede nejen po chodníku, ale dokonce po schodech. Odkaz na tomto fóru mě zavedl na stránku NAVTEQ pro hlášení chyb. Tam jsem v pěkně udělané mapě našel inkriminovaný úsek, otevřel pro editaci a podívejme se... Cesta je označena jako Walkway (chodník) a Access Type je výhradně Pedestrian (pěší). Tak proč, k čertu, mě navigace po ní vodí s autem?

Asi bych se s hlášením chyby měl obrátit na Garmin. Když ale Garmin ignoruje data od svého dodavatele map, myslíte, že se bude zabývat stížností nějakého BFU?
borsky
 
Příspěvků: 30
Registrace: 26.07.11 20:18 (Út)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod Path » 23.09.11 0:15 (Pá)

Než někdo odpoví, je vhodné v těchto případech uvést minimálně tyto informace:

* o jaký model navigace se jedná (ideálně i verzi fw),
* jak máte nastavené preference routingu,
* které mapy včetně verze se to týká,
* o jakou lokalitu se jedná, například pomocí mapky:
Code: Vybrat vše
[mapa info=1;zoom=19;type=r]latA=50.0878110;lonA=14.4204600;nameA=Tady je chyba;descA=Nějaké bla bla...;proxA=;latB=;lonB=;nameB=;descB=;proxB=[/mapa]

Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod borsky » 23.09.11 2:53 (Pá)

Nečekal jsem, že se problémem tady na fóru bude někdo detailně zabývat, ale podrobnosti rád doplním. Jedná se o navigaci nuvi 1350, verze software 5.40. Myslím, že nastavení priorit nemá vliv, momentálně mám nastaveno Spotřeba paliva, v Objížďkách zaškrtnuty jen Nezpevněné cesty, mód Automobil. Mapa CN Europe NT 2012.20, tedy poslední verze.

Jedná se o chodník, který spojuje ulice Jašíkova a V Jezírkách na pražském Jižním Městě poblíž adresy Jašíkova 1537/12 na 50°1'36"N, 14°31'3.5"E. Obě ulice jsou slepé a je třeba objet několik bloků, aby se člověk dostal autem z jedné z těch dvou ulic do druhé. Jak jsem napsal výše, navigace mne z některých směrů vede po tom chodníku přes dva obrubníky a několik schodů.

A ještě pro dokreslení. Pokusil jsem se chybu nahlásit Garminu. Ve zde odkazovaném formuláři se mi žádným způsobem nepodařilo dostat do pole Volba mapového produktu a protože je to povinné pole ani odeslat zprávu. Používám Firefox.

borsky
 
Příspěvků: 30
Registrace: 26.07.11 20:18 (Út)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod Rubic » 23.09.11 8:53 (Pá)

Dobrý den,
opravdu máte nastaveno - Nástroje/Nastavení/Systém/Režim použití/Automobil ?
Zkusil jsem Vaše trápení na Nuvi 765 v obou mapách, CNEU i Atlas Czech 2011 NT, navigace běží v pořádku po ulici Opatovské. :)
Garmin Nuvi 765T, Luxe 50, GE v7.1.4.0
Rubic
 
Příspěvků: 804
Registrace: 05.07.09 14:36 (Ne)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 23.09.11 21:54 (Pá)

Potvrzuji, ze garmin aera 500 i Mapsource se zde chovají korektně.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD
 
Příspěvků: 683
Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod bingocz » 24.09.11 21:08 (So)

Zkusil jsem Vaše trápení na nuvi 2460 v obou mapách, CNEU 2012.2 i Atlas Czech 2011 NT, navigace běží v pořádku po ulici Opatovské.
Obrázek uživatele
bingocz
 
Příspěvků: 13
Registrace: 24.05.11 20:58 (Út)
Bydliště: Praha

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod borsky » 25.09.11 22:16 (Ne)

Také mi ta chyba připadá zvláštní, proto o ní píšu. Jinou navigaci pro porovnání nemám, ale díval jsem se na různé mapy na internetu a tahle chyba nikde nebyla. Přitom mapy.cz používají také podklady NAVTEQ. Že bych si spletl režim navigace se mi zdá málo pravděpodobné, zvlášť proto, že jsem ho nikdy neměnil. Od zítřka za týden pojedu do Prahy, mohu se pokusit problém lépe zdokumentovat.
borsky
 
Příspěvků: 30
Registrace: 26.07.11 20:18 (Út)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod Anders » 26.09.11 10:09 (Po)

Zkusil jsem navigaci z Jasikova do V jezirkach(i obracene) v Mapsource a CNE NT 2011.20, CNE NTU 2011.20, CNE 2011.10, Atlas 2011, Topo Czech Pro 2011.
Pak jeste v navigaci Zumo 500 s mapou CNE NT 2011.20 a Topo Czech 2011

Vsude se navigace chova korektne...
Naposledy editoval Anders dne 26.09.11 17:28 (Po). Počet editací: 1x.
Zumo 500, Zumo 660, eTrex Vista Cx, Nuvi 200, Nuvi 255W as 465, Nuvi 3790LMT as 3490LMT, Mobile XT(Symbian), Viago(Android), StreetPilot(Android)
Anders
 
Příspěvků: 301
Registrace: 24.05.10 15:01 (Po)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod Dula » 26.09.11 17:27 (Po)

Mapsouce s mapou CNE NT 2012.2(1) naplánuje cestu přes schody pouze při nastavení trasování jako chodec a jako cyklista. V ostatních režimech trasování schody objíždí. Opravdu máte v navigaci nastaveno a překontrolováno trasování autem? Nestačí přesvědčení, že se nic s nastavením neměnilo, chce to opravdu zkontrolovat.
Dula
 
Příspěvků: 86
Registrace: 29.04.09 22:22 (St)

Re: Opravdu chyba mapy?

Odeslatod borsky » 03.10.11 1:21 (Po)

Dula: Nezlobte se na mě, ale já se tu navigaci snažím reálně používat. V jakém jsem režimu vidím na první pohled, nic nemusím kontrolovat. Jednak mi svítí autíčko hned vedle ukazatele síly signálu a těžko si ho spletu s chodcem, jednak vypočtená doba jízdy odpovídá jízdě autem a ne pěší chůzi, na trase dlouhé například 200 km už je to dost markantní rozdíl. Ale abych Vám vyhověl, otevřel jsem menu System a opravdu tam stojí Usage Mode - Automobile (na českou lokalizaci jsem se nemohl dívat a mám nastavenou angličtinu). To že jsem režim navigace nikdy neměnil, byla jen doplňující informace.
borsky
 
Příspěvků: 30
Registrace: 26.07.11 20:18 (Út)

Další

Zpět na Garmin: GPS přijímače

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot] a 6 návštevníků.