Když jsem vzal Montanu poprvé do dlaně, zaskočily mě nejen rozměry, ale i její samotná hmotnost. Je mnohem větší a těžší než Oregon. Copak se nejedná o novou řadu, která Oregon plně nahradí? Po několika minutách seznamování s tímto cvalíkem jsem pochopil, že se vůbec nejedná o přímého nástupce Oregonu nebo Dakoty, ale že Garmin přišel na trh s něčím úplně novým. S navigačním přístrojem, který kombinuje vlastnosti outdooru, námořní navigace a auto (moto) navigace. Mnoho uživatelů už dříve po takovém modelu volali a jejich přání bylo nakonec vyslyšeno.
Můj oblíbený kapesní test jsem s Montanou prohrál. Do kapsy u kalhot se nevešla, i když nechci tvrdit, že se větší kalhoty někde u někoho nenajdou. A pokud ano, třicet deka do kapsy si strčí jen málokdo. Pokud nejste dobře rostlí, nemůže být řeč ani o zavěšení přijímače na krku - úchyt na poutko je v horní části těla přijímače. V terénu tak ponesete Montanu buďto v ruce nebo v batohu na zádech. Kdo jezdí offroad, na čtyřkolce, na skútrech či na motorce a potřebuje navigaci také pro občasnou chůzi, měl by Montanu zahrnout do užšího výběru. U pěšáků vidím využití Montany spíše na specifických expedicích než u kačerů, lovců pokladů.
Asi se vám hlavou honí myšlenka, proč tak velký přístroj. To protože má velký čtyřpalcový displej, protože ho můžete pohodlněji ovládat za jízdy nejen ve vozidle, ale i na motorce, protože ho můžete napájet třemi tužkovými bateriemi typu AA nebo akumulátorem, díky čemuž ho udržíte při životě až 38 hodin. Každý si bude muset najít svá pro a proti. Zvážit, zda rozměr je limitující podmínkou.
Čtyřpalcový rezistivní TFT displej Montany má matný povrch potažený lesklejší vrstvou fólie, stejně jako Oregon x50. Jedná se v podstatě o stejný typ displeje. Papírově by u displeje neměl být problém s čitelností na přímém slunci a v horském, ostrém, poledním slunci jsem s tím také žádný problém neměl. Horší to bude s odrazem bílého nebe, kde čitelnost bude obtížnější. Jezdili jste někde s Oregonem na kole? Pod určitým úhlem se na Oregonu rozlilo nebe, a pokud jste chtěli něco přečíst, museli jste se nad displej naklonit. U Montany to bude stejné, ale kdo by ji na kolo bral.
Odezvy displeje mi subjektivně také přišly totožné s Oregonem, ale díky většímu rozměru se mi ovládání zdálo o něco málo citlivější. Rozlišení displeje 272 x 480 pixelů je pro outdoor bohatě dostačující a díky gyrosenzorům je obraz otočný ve třech směrech - vertikálně a horizontálně z obou stran. Takhle se točit neumí ani automobilová řada nuvi 37xx. Otáčení displeje lze deaktivovat.
Montana má na pravém boku jediné tlačítko, které slouží pro zapnutí či vypnutí přístroje, uzamknutí displeje nebo vyvolání nabídky ovládání podsvětlení či hlasitosti navigace. Pro dostupnost ovládání hlasitosti je podmínkou připojený 3,5 mm audio konektor (jack). Vše ostatní se ovládá přes dotykový displej.
Samotné tělo Montany působí dost robustně a určitě přežije nejeden pád na zem, pokud ovšem nerozbijete displej, například o hranu kamene. U verze s fotoaparátem (5 Mpx s autofokusem) nemusíte mít o čočku velké obavy, ta je do těla přístroje v jeho horní zadní části zapuštěna dostatečně hluboko. Přístroj je odolný proti vodě (IPX7 - 1 metr pod hladinou po dobu max. 30 minut) a všechny konektory jsou chráněny gumovými záslepkami. O jaké konektory se jedná? Najdeme zde mini USB, které slouží pro připojení přístroje k PC, dále konektor pro připojení externí antény a 3,5 mm audio konektor pro připojení sluchátek nebo propojení s aktivním stojánkem. Pozor, jiné audio než navigační povely na Montaně nepřehrajete, žádný mp3 přehrávač se nekoná. Montana nemá z důvodu vodotěsnosti ani vestavěný reproduktor, a pokud nejsou zapojena sluchátka, pak přístroj může pouze pípat. Zato nastavení pípání pro různé události je opravdu bohaté.
Když už jsem zmínil stojánek, neviděl jsem ho a nemám žádnou představu o jeho provedení. Šušká se, že bude plně otočný (kulový čep), aktivní, resp. napájený v případě vloženého akumulátoru a k tomu bude obsahovat reproduktor určený pro hlasový výstup audionavigace. Všechny tyto informace jsou bez záruky. Odhaduji, že držák nebude součásti balení, ale budete to spíše volitelné příslušenství. Ale zpět k tělu přístroje.
V zadní části přístroje je kryt bateriového prostoru, který je zajištěn otočným D čepem. Lůžko baterií je kombinované pro založení buďto třech tužkových baterií typu AA nebo akumulátoru o kapacitě 2000 mAh, který by měl zajistit dostatek energie až na 16 hodin provozu. Provozní doba vašich AA baterií samozřejmě závisí nejen na typu, ale i jejich kapacitě. Pod bateriovým prostorem je slot na microSD kartu, která zajistí dostatek místa pro další mapy, POI, hlasy atp. Zbývá už zmínit jen malý otvor, který vede ke snímači atmosférického (barometrického) tlaku. U takového přístroje bych navíc očekával snímače okolní teploty a vlhkosti vzduchu. Ty zde ale nejsou, škoda.
Uživatele bude asi nejvíce zajímat, jak Montana padne do ruky. Jistě, není nad vlastní zkušenost, ale pro základní představu se můžete alespoň podívat, jak se Montana několika novinářům držela (autorovi následujících fotografií děkuji nejen za jeho pohotovost, ale také za
vyčmuchání Montany v davu).