Věřím, že uživatelé na path.cz jsou dostatečně informovaní, alespoň o základních principech dálkoměrného měření a nebudou tento výše zmiňovaný blud nikde šířit. Pro jistotu připomínám, že pro určení polohy v prostoru (3 neznámé = souřadnice antény přijímače X, Y, Z) je zapotřebí měření ze čtyř družic. Čtvrtou neznámou je rozdíl času družic a přijímače. Čtyři neznámé = čtyři rovnice = čtyři měření = čtyři družice.
Navíc připomenu, že GPS přijímač nezobrazuje polohu své antény, ale odhadovanou polohu antény. Stejně tak nezobrazuje přesnost měření, ale odhad přesnosti měření. To je jedna z dalších mýlek.
A ještě jedna perlička... Jeden z těch čtyřech se mě snažil navíc přesvědčit, že má v GPS přijímači atomové hodiny (Dakota). Vězte tedy, že krystal, který ve vašich hodinách GPS přijímače osciluje, je křemík. Pokud ale máte nějakou opravdu speciální edici GPS přijímače s atomovými hodinami, např. odněkud ze Saúdské Arábie, myslete na mě v dědickém řízení.

Nemívám ve zvyku tímto způsobem poukazovat na neznalost základů měření polohy, ostatně nikdo učený z nebe nespadl a já sám nevím a neznám tisíce jiných věcí. Tři z nich (matematicky na to šli správně) se ale nepochopitelně chtěli za každou cenu sázet a možná tak někoho ušetřím od zbytečného zklamání.
Měl jsem v úmyslu znovu probrat základy určení polohy, ale mám teď rozepsáno daleko zajímavější čtení a o samotném systému GPS se toho po internetu povaluje už tak dost. Diskuze otevřena.