Problém s Dakotou 10

Vše co se týká železa značky Garmin.

Problém s Dakotou 10

Odeslatod vita.koca » 12.12.10 11:14 (Ne)

Zdravím,

marně jsem se pokoušel hledat zde problém, který u mě nastal, proto doufám, že mi někdo poradí. Mám pár dní Dakotu 10. Když měří, všechno šlape jak má. Problém ale nastává s přenosem do MapSource.

Když v Dakotě uložím aktuální prošlou trasu a dám přijmout data z GPS, tak se mi nic nevytáhne. Když ji archivuji, tak se mi taky nic nevytáhne. Ale když najedu v počítači přímo do Dakoty, tak tam ty trasy jsou (soubory .gpx) a MapSource je bez problému zobrazí, když je ručně otevřu. Je to normální? Další problém nastává když si chci zobrazit záznam trasy. MapSource mi ukazuje jinou průměrnou rychlost, než jakou mi ukazuje Dakota. Příklad: v Dakotě mám průměrnou rychlost pohybu 6,5 Km/h, průměrnou rychlost celkem 4,5 Km/h (předpokládám, že toto je i s přestávkami) a v MapSource mám průměrnou rychlost 5 Km/h. Nevím tedy, jestli kecá Dakota, nebo MapSource. Každopádně nevím, kde MapSource ty hodnoty bere. Nastavení zobrazení jsem nikde nenašel.

V MapSource jde s tou prošlou trasou pracovat velmi málo a pro mě vcelku nedostatečně. Počítal bych, že to, co mi ukazuje Dakota, budu mít potom i v PC. Neexistuje třeba nějaký jiný program, který je schopný to zobrazit? Nebo je to nedostatečný export z Dakoty?

Další věc, které nerozumím je ta, proč při exportu do Google Earth není zobrazen výškový profil trati? Já jsem dříve používal externí GPS modul a mobil s programem Nokia Sport Tracker a ten tyhle věci bez problému zvládal. Od Garminu jsem čekal, že toto bude na vyšší úrovni, než free program do mobilu. Stejně jako třeba zobrazení záznamu v Dakotě. Je nějaká možnost, aby mi Dakota zobrazila u uložené trasy čas trvání, průměrnou rychlost a podobné věci? Ukáže mi sice trasu na mapě, ale nic k ní. A pro mě ta mapa není nějak důležitá, spíše bych chtěl, když slezu z kola, nebo dojdu, doběhnu, v uložené trase najít naměřené hodnoty.

Další otázka zní, zda je možnost nějak pozastavit měření. Něco jako pauza, nebo tak.

Pořád doufám, že jsou alternativní metody vyhodnocování trasy a že jen někde dělám chybu.

Díky za případné rady :-)
vita.koca
 
Příspěvků: 9
Registrace: 12.12.10 2:14 (Ne)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod Path » 14.12.10 1:27 (Út)

vita.koca napsal:Když v Dakotě uložím aktuální prošlou trasu a dám přijmout data z GPS, tak se mi nic nevytáhne. Když ji archivuji, tak se mi taky nic nevytáhne. Ale když najedu v počítači přímo do Dakoty, tak tam ty trasy jsou (soubory .gpx) a MapSource je bez problému zobrazí, když je ručně otevřu. Je to normální?


Ano, do MapSource se odesílají pouze data z vnitřní paměti. Uložené tracklogy jsou v podstatě archivy ve formátu gpx, které ovšem můžete kdykoli v MapSource zobrazit.

vita.koca napsal:MapSource mi ukazuje jinou průměrnou rychlost, než jakou mi ukazuje Dakota. Příklad: v Dakotě mám průměrnou rychlost pohybu 6,5 Km/h, průměrnou rychlost celkem 4,5 Km/h (předpokládám, že toto je i s přestávkami) a v MapSource mám průměrnou rychlost 5 Km/h. Nevím tedy, jestli kecá Dakota, nebo MapSource


MapSource se s výpočtem vzdáleností moc nemaže. V podstatě pouze počítá geografickou vzdálenost mezi jednotlivými body a s přihlédnutím k časové značce vypočítá průměrnou rychlost - obvykle to ale bohatě stačí. Nemáte také rozdíly v celkové vzdálenosti? Zkusil jste tracklogy zobrazit v aplikaci BaseCamp nebo Training center nebo ještě lépe Garmin Connect?

vita.koca napsal:Další otázka zní, zda je možnost nějak pozastavit měření. Něco jako pauza, nebo tak.


Myslíte deaktivovat záznam nebo přijímač GPS?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod vita.koca » 14.12.10 4:52 (Út)

hm, tak o těchto aplikacích jsem neměl ani ponětí. V BaseCamp, TrainingCenter i v Garmin Conect ukazuje průměrnou rychlost 4,4 Km/h, což by odpovídalo rychlosti celkové, tudíž včetně zastávek a ne rychlosti pohybu. To je ovšem vcelku nepříjemné, protože mě moc nezajímá rychlost celková, ale rychlost pohybu (kterou mi ani jeden ze softwarů, včetně Dakoty samotné, již neukáže). Pokud by byla možnost zobrazit tuto rychlost, pak by v podstatě bylo po problému a to co píšu níž by bylo bezpředmětné.

Tou pauzou mám na mysli právě situace, kdy se někde zastavím a nechci, aby záznam běžel dál a kazila se průměrná rychlost. V Nokia Sport Tracker to fungovalo prostým nastavením zastavení měření, pokud rychlost klesne pod určitou hodnotu. Měl jsem nastaveno zastavení, když rychlost klesne pod 1 Km/h a po ukončení záznamu jsem měl krásný přehled o opravdové průměrné rychlosti. Kdyby nebylo zbytí, řešil bych to ruční pauzou, pokud je něco takového možné.

Každopádně děkuji za avízo těch aplikací. Nejvíce se mi pozdává Garmin Conect. Vůbec nechápu, proč tímto způsobem nejsou řešeny softwary. Evidentně totiž jde vytáhnout z Dakoty více, než co mi je schopný zobrazit BaseCamp a TrainingCenter.

Tímto ale také vzniká zajímavé zjištění. Já měl za to, že rozdíl mezi položkami v Dakotě s názvem Prům. rychlost pohybu a Průměrná rychlost jsou právě v tom, že první zobrazí průměrnou rychlost pouze pohybu a druhý celkovou, i se zastávkami. Když to teď zkoumám, nacházím zde jeden dost závažný rozpor. Dakota mi ukazuje čas pohybu 56 minut a dobu zastávek 26 minut, celkově tedy hodinu a 21 minut, kdežto Gamin Conect zobrazuje čas pohybu 1:19 a celkový čas 1:22! Tomuto už nerozumím vůbec :-( Jak je možné, že na jednom záznamu jsou dvě různé hodnoty? Která je pak správná? Při výpočtu průměrné rychlosti se neplete ani Dakota, ani software a Garmin Conect, ale Dakota zobrazuje na stejném záznamu jiné hodnoty času než zbytek :-(
vita.koca
 
Příspěvků: 9
Registrace: 12.12.10 2:14 (Ne)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod Jarous1 » 14.12.10 12:20 (Út)

Netuším jak to má Dakota, ale u Oregona ty různé rychlosti zobrazit jdou. Musí se ale nastavit ty potřebné položky v "dashboardu", česky "trasovém počítači" nebo jak to tam máte přeložené, záleží jakou tam máte lokalizaci.
Garmin Oregon 650 + TOPO Czech PRO 2015, TOPO Czech PRO 2013, ATLAS Czech 2013.5, CYKLO Czech 2013
Jarous1
 
Příspěvků: 761
Registrace: 11.09.07 15:37 (Út)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod vita.koca » 14.12.10 16:05 (Út)

No to nastavit jde. Jde nastavit doba cesty celkem, doba cesty pohyb a doba cesty - zastávky. Tak, jak mi to potom ukazují všechny programy. Ale v dakotě jsou zobrazeny jiné časy jako jsou potom v PC u stejného záznamu. Z toho plynou i jiné rychlosti. Kdyby to bylo v rámci minut, neřeším to, ale pokud jde o půl hodiny v hodinu a půl dlouhém záznamu, tak se mi to moc nelibí a není mi to jasné :-(
vita.koca
 
Příspěvků: 9
Registrace: 12.12.10 2:14 (Ne)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod Path » 14.12.10 17:43 (Út)

vita.koca napsal:Tou pauzou mám na mysli právě situace, kdy se někde zastavím a nechci, aby záznam běžel dál a kazila se průměrná rychlost. V Nokia Sport Tracker to fungovalo prostým nastavením zastavení měření, pokud rychlost klesne pod určitou hodnotu. Měl jsem nastaveno zastavení, když rychlost klesne pod 1 Km/h a po ukončení záznamu jsem měl krásný přehled o opravdové průměrné rychlosti.


Statickou navigaci ani možnost její konfigurace Garmin nevyužívá a myslím, že to je dobře.

vita.koca napsal:... Ale v dakotě jsou zobrazeny jiné časy jako jsou potom v PC u stejného záznamu. Z toho plynou i jiné rychlosti. Kdyby to bylo v rámci minut, neřeším to, ale pokud jde o půl hodiny v hodinu a půl dlouhém záznamu, tak se mi to moc nelibí a není mi to jasné :-(


A zkoušel jste v MapSource porovnat uložený tracklog (uložený na SD kartě) s importovaným tracklogem (vnitřní paměť zařízení), resp identické úseky? Zkuste porovnat dílčí část trasy, ale dostatečně dlouhou, aby se tam případné odchylky mohly projevit.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod vita.koca » 14.12.10 17:55 (Út)

Teď tomu moc nerozumím. Statickou navigaci? Já nepotřebuji aby mě navigoval, já potřebuji, aby když zastavím, přestal zaznamenávat :-) Ale ono to možná nebude nutné, pokud si opravdu umí rozlišit rychlost a čas pohybu a celkový čas.

Nerozumím ani tomu s tím logem. Dakota 10 nemá SD kartu. A vůbec mi v přístroji neukáže jakékoli informace o rychlosti a času, zobrazí pouze mapu (což je k ničemu). Můžu se tedy dívat pouze v PC a tam se mi nahraje záznam, kde čas pohybu je jiný než v přístroji (nemám ještě vynulované počítadlo, tak to můžu srovnat). Celkový čas je stejný, liší se pouze doby pohybu a zastávek.
vita.koca
 
Příspěvků: 9
Registrace: 12.12.10 2:14 (Ne)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod Path » 14.12.10 18:05 (Út)

vita.koca napsal:Teď tomu moc nerozumím. Statickou navigaci? Já nepotřebuji aby mě navigoval, já potřebuji, aby když zastavím, přestal zaznamenávat :-)


A tomu se říká statická navigace. Poměrně neobratný termín.

vita.koca napsal:Nerozumím ani tomu s tím logem. Dakota 10 nemá SD kartu ...


Moje chyba, to jsem si neuvědomil. Dobrat se k jádru pudla vyžaduje víc času a hraní se samotným gpx souborem. Musel bych tu Dakotu mít v ruce.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod vita.koca » 17.12.10 0:24 (Pá)

aha, takže jde v gpx souboru nastavit jakým způsobem: se budou počítat údaje, které se pak uloží?

Dnes jsem to zase vyzkoušel. Na GPSce čas pohybu 27:27, čas zastávek 1:58, celkový čas tedy cca 29 a nějaké drobné minut, průměrná rychlost 7,2 Km/h. V softwarech (MapSource, BaseCamp, Garmin Connect) čas pohybu 29:14, celkově 29:14, čas zastávek 0:00, průměr 6,8 Km/h.

Je to normální?

Ještě materiál: Dakota 10, verze softwaru 3,10, verze softwaru gps 4,25.
vita.koca
 
Příspěvků: 9
Registrace: 12.12.10 2:14 (Ne)

Re: Problém s Dakotou 10

Odeslatod Path » 17.12.10 14:48 (Pá)

Ne, v gpx souboru žádné takové nastavení není. Je to pouze soubor dat, který nese polohové případně doplňkové informační data.

MapSource vám žádný čas pohybu nebo stání rozlišovat nebude. Už jsem psal, že pouze počítá vzdálenosti mezi jednotlivými body a podle časové osy dopočítá průměrnou rychlost. V navigaci to ale může být úplně jinak (není ale dokumentováno). Jednak bude vycházet z dat poskytnutých samotným přijímačem GPS, resp. dat ve formátu NMEA, kde jsou i hodnoty o okamžité rychlosti. Jakým způsobem Dakota zpracovává a počítá odskoky polohy při stání na místě (a GPS přijímač díky odraženým signálům poskytuje polohu pokaždé jinou - vykreslení hvězdy) nevím. Bez surových dat (NMEA) to asi nezjistíme. Ale i to může ovlivnit průměrnou rychlost.

Z toho co uvádíte máte rozdíl ve vypočítané průměrné rychlosti 0,4v a to je přinejmenším zanedbatelné. Stejně tak i uvedený čas.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Další

Zpět na Garmin: GPS přijímače

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: Brandwatch/Magpie [Bot], CommonCrawl [Bot] a 4 návštevníci.