nuvi 1490 + čeština

Vše co se týká železa značky Garmin.

nuvi 1490 + čeština

Odeslatod jíva » 23.07.10 17:06 (Pá)

Znáte to - Výkon vypnut / Vypnout; Objížďka / Vyhýbat se atd. Obrázek
Zkouším tedy počeštit svou navigaci, ale ne vše je mi jasné (mám ji chvíli a je to má první). Překládám tedy citem a zkouším, jak jsem se trefil pak v praxi. Předkládám první oříšek ke společnému řešení. Dám volbu Nástroje / ecoRoute / Spotřeba (horní ikona vpravo, ani nevím, co tam bylo původně) a dostanu tento obrázek:

Obrázek

Vyprodukovaný uhlík se mi nezdál - nic takového jsem u výfuku nepozoroval, tak jsem si to přeložil jako Vyprodukované zplodiny. Jenže co ten údaj 16,6 kg Obrázek? V TP vidím něco okolo 150 g/km CO2. A údaje na obrázku odpovídají necelým 100 km. Že by byla ve vnitřním výpočtu navigace chyba v desetinné čárce?
Víte někdo, co přesně ten údaj znamená? Lze případnou chybu napravit a jak?

A další otázka. Dole ten průběh za poslední hodinu jízdy. Osa Y je okamžitá spotřeba v litrech?

Děkuji za vaše postřehy.
Obrázek uživatele
jíva
 
Příspěvků: 102
Registrace: 19.07.10 14:56 (Po)
Bydliště: okolo Hradce

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod Path » 24.07.10 0:27 (So)

Vyprodukovaný uhlík označuje Garmin v originále jako carbon footprint, což pro starší školy je poněkud novější termín. Jestli tím Garmin zamýšlel konkrétně tento termín z pohledu ekologů (nechce se mi doslovně překládat) nebo se skutečně jedná o poměr uhlíku v CO2 s jistotou nevím, ale odhaduji to druhé.

Dosud jsem nikde neviděl podrobnější informace k údajům, které Garmin na této stránce uvádí a rovnou se přiznám, že jsem ani nehledal. Funkce ecoRoute, která se neopírá o reálně měřené veličiny je naprosto k ničemu.

K překladu snad jen, že vyprodukovaný uhlík by mohl i zůstat. Uvedená hmotnost celkem odpovídá celkové spotřebě paliva, byť jen velmi teoreticky. Osu y tipuji stejně jaky vy: okamžitá spotřeba paliva.

S funkcí ecoRoute si nedělejte těžkou hlavu. Možná s použitím ecoRoute HD by mělo smysl se touto funkcionalitou zaobírat.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod jíva » 24.07.10 6:48 (So)

Sondu ecoRoute HD ještě nemám, ale i kvůli ní jsem si tuto navigaci kupoval. Slibuje pak využití navigace jako palubní počítač a snad i nějakou diagnostiku.
Ale k uhlíku Obrázek. Kdyby to měl být vámi zmíněný poměr uhlíku v CO2, tak by se jednalo o bezrozměrnou jednotku (udávané jsou kg). Neoponuji z principu Obrázek, autům moc nerozumím, jen se chci dopídit skutečnosti. Těch 16,6 kg by třeba odpovídalo celkově vyprodukovanému plynu z výfuku po cca 100 km jízdy - nevím... Je to vůbec možné?

Byl jsem překvapen, že i bez sondy ecoRoute nějak funguje. Nakonec navigace pozná, zda jsem jel městem/osadou nebo mimo město a kolik km kde jsem najel. Spotřebu i cenu PHM zadávám, tak proč něco z toho nespočítat... A u tohoto problémku jsem narazil na to, že navi požaduje zadání spotřeby ve městě a na dálnici. Zarazilo mne to, protože běžně se udává spotřeba ve městě a mimo město. A podle mne to také tak je, protože po zadání původně požadovaných údajů (město/dálnice) mi byla spočítána spotřeba k 10 litrům / 100 km.
Takže díky tomuto postřehu jsem přeložil a zadal spotřebu město/mimo město a po ujetých prvních 100 km zjišťuji, že by to mohla být i pravda. Spočítaná spotřeba přes 7 l / 100 km.

Obrázek

Hmm a teď vidím na obrázku necelé slovo Obrázek, opravím na Vynuluj.

Máte se zadáváním a počítáním spotřeby nějaké zkušenosti?
Obrázek uživatele
jíva
 
Příspěvků: 102
Registrace: 19.07.10 14:56 (Po)
Bydliště: okolo Hradce

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod Path » 25.07.10 9:41 (Ne)

Na ecoRoute HD mám přislíbenou recenzi zhruba na podzim. Podle posledních informací, ne na všech vozidlech plně funguje přenos všech veličin z OBD.

K uhlíku,... proč by měl být uhlík bezrozměrná veličina? 1 mol uhlíku má hmotnost 12 g a konkrétně přísně sledovaný oxid uhličitý (CO2) obsahuje právě jeden atom uhlíku a dva atomy kyslíku. Existují rovnice, které přepočítávají teoretickou hmotnost CO2 na litr spotřebovaného paliva. Vychází se z molekulové hmotnosti CO2 je 44 g/mol a pak jednotlivého typu a objemu paliva, ale to už si můžete dohledat na interneru.

Obrázek V závěru je úplně jedno, jestli máte v onom políčku emise CO2 nebo opotřebovanou výšku dezénu běhounu pneumatiky, protože tato informace neodpovídá realitě a ani se jí nepřibližuje.

Přeci nemůžete brát eroRoute vážně. Jak počítané scrore, tak i spotřeba paliva je naprosto smyšlená. Celý jeho výpočet se opírá pouze o dvě měření: Poloha a Čas, kde měření polohy je navíc zatížené chybou. Kde máte další měřené veličiny, jako průtočné množství paliva, otáčky a zátěž motoru, hodnotu lambda sondy atd.?

Zkuste si výsledky z ecoRoute porovnat s palubním počítačem vašeho vozidla nebo pokud palubní počítač nemáte, proveďte to nejjednodušší měření, tzn. dvakrát natankujte nádrž až pod víčko, zapiště si kilometry s ve výsledku si spočítejte průměrnou spotřebu.

Budu do kolečka opakovat, že funkce ecoRoute bez dalších měřených veličin je naprosto k ničemu a měřené hodnoty jsou zavádějící (viz předchozí příspěvek).
Obrázek uživatele
Path
Site Admin
 
Příspěvků: 3406
Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod Cuba Libre » 30.07.10 16:05 (Pá)

Jen na okraj - nemyslím si, že by funkce ecoRoute tak , jak je zatím pojatá byla úplně k ničemu. Používám jí na nüvi 3790 a trošku jsem si pohrál s profilem vozidla (zkoušel jsem různé spotřeby), abych se trefil +- 0,2 l do skutečné spotřeby. Při plánování trasy vidím, kolik mě přibližně bude stát palivo a na 1000 km trasu to odpovídá +- na 100 Kč. Podle mně se navíc při funkci "Na pumpě" nejen spočítá spotřeba, ale zároveň dojde ke kalibraci (na rozdíl od 765-ky, kde se kalibrovalo ručně). Chtělo by to, kdyby garmin přesněji vysvětlil algoritmus výpočtu, ale to by asi zase "odhalil karty" Obrázek
Spíš by mě zajímalo jestli bude 3790-ka podporovat ecoRoute HD čidlo, protože na Garmin.cz je uvedeno, že ano, ale Garmin.com o tom samém zatím mlčí.
Obrázek uživatele
Cuba Libre
 
Příspěvků: 141
Registrace: 20.11.09 17:49 (Pá)

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod Tragedie_v_JZD » 31.07.10 0:50 (So)

Podporuje.
Garmin DriveLuxe 50 + Garmin Approach S1
Tragedie_v_JZD
 
Příspěvků: 683
Registrace: 19.10.08 20:35 (Ne)

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod jíva » 26.08.10 13:18 (Čt)

Srovnával jsem češtinu od Badana pro nuvi 1200 s češtinou pro nuvi 1490. Ta pro 1490 je cca o 100 řádků delší, řádky navíc se týkají zejména TV a EcoRoute. Jinak je totožná.

cs_CZ_glx.zip
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Garmin Nuvi 1490LMT
Obrázek uživatele
jíva
 
Příspěvků: 102
Registrace: 19.07.10 14:56 (Po)
Bydliště: okolo Hradce

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod jíva » 25.11.10 10:09 (Čt)

Další pokus o lepší češtinu do 1490.
+ balík souborů je pro HELP - jsou v něm odstraněny entity $nbsp;, které se zobrazovaly jak psáno.
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Garmin Nuvi 1490LMT
Obrázek uživatele
jíva
 
Příspěvků: 102
Registrace: 19.07.10 14:56 (Po)
Bydliště: okolo Hradce

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod jíva » 21.03.11 10:48 (Po)

Dnes jsem zkoušel aktualizaci FW a stáhla se mi nová verze (3.30) češtiny, tož jsem ji zkusil zase počeštit :)
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Garmin Nuvi 1490LMT
Obrázek uživatele
jíva
 
Příspěvků: 102
Registrace: 19.07.10 14:56 (Po)
Bydliště: okolo Hradce

Re: nuvi 1490 + čeština

Odeslatod Pavel M » 22.03.11 8:49 (Út)

Já jsem si taky nainstaloval nový FW a protože ta čeština, co se s ním natáhla byla zase o ničem. Vrátil jsem tam původně staženou češtinu ( cs_CZ_glx_2.zip ).
Pak jsem si všimnul, že je tu nová verze ( cs_CZ_glx.zip z 26.08.10 12:18 ), tak jsem ji znovu přehrál. Ale nevidím tam rozdíl.
Je tam něco změněno, nebo je to v podstatě to samé.
Garmin NUVI 1490TV, NUVI 760, CN 2012.10, Atlas 2011, TopoCzech, TopoSlovakia
Obrázek uživatele
Pavel M
 
Příspěvků: 77
Registrace: 03.03.11 11:18 (Čt)

Další

Zpět na Garmin: GPS přijímače

Kdo je online

Online uživatelé v tomto fóru: CommonCrawl [Bot] a 1 návštěvník.