Garmin nüvi 37X0 (Blade)

Vše co se týká železa značky Garmin.

Re: Garmin nüvi 37X0 (Blade)

Odeslatod Path » 19.03.11 1:13 (So)

Tady je uvedeno kde hledat: viewtopic.php?p=11067#p11067

A pokud se nuvi resetuje při načítání map, pak došlo k nekorektnímu odpojení přístroje od PC a s největší pravděpodobností je poškozen některý soubor s kompilovanou mapou (v 99 % případů). V praxi to znamená, že po zapnutí nuvi loader spouští firmware zařízení, které se snaží zavést instalované mapy. Pokud je ale některý img soubor poškozen, dojde k neočekávané chybě a samovolnému resetu. Protože se jedná o fázi zavádění firmware nestihne se aktivovat ftl (Flash Translation Layer), který namapuje část paměti tak, aby byla čitelná pro PC v režimu USB MASS STORAGE - tedy přístroj není možné v tomto režimu připojit k PC.

Jedná se o velmi nepříjemný problém, se kterým si běžný uživatel jen tak neporadí. V podstatě jsou tři možnosti řešení. První z nich je reklamace, případně servisní zásah (doporučuji!). Jen si dovolím poznámku, že v drtivé většině případů si za tento problém mohou uživatelé sami. Málokdo odpojuje nuvi od PC nejprve odebráním ze systému, ale rovnou vyškubnou kabel.

Další možností je odeslat do nuvi nějaký nový nepoškozený (ideálně datově velmi malý) soubor s mapou přes WebUpdater pomocí příkazové řádky, která by mohla vypadat zhruba takto:

Code: Vybrat vše
C:\Garmin\WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=D:\gmapprom.img -autorun usb /i

Všimněte si, že do regionu 49 posíláte gmaprom.img. Soubor gmapsupp.img je ale v regionu 21 a gmapbmap.img zase v regionu 3 a do těch vás zařízení nemusí vůbec pustit. Nicméně, pokud byl poškozen soubor gmapprom.img, řešení je na světě.

Třetí a nejspolehlivější, přesto velmi choulostivou možností je zavedení speciálně upraveného firmware, který se při načítání vyhne souborům img. Kromě img souborů mohou být poškozeny i další typy, které způsobí pád systému (gpx, bin, atp.).

Ideální je rozložit GCD soubor do dvou souborů: loader.bin a firmware.bin. V každém z nich nahradit přípony u setů s mapou *.img např. na *.ima. Týká se to hlavně těchto souborů:

• gmapbmap.img
  • gmapsupp.img
  • gmapprom.img
  • gmapprom1.img
  • gmaptz.img
  • gmap3d.img
  • gmapdem.img

Po úpravě firmware.bin je ještě potřeba opravit jeho 8-bitový kontrolní součet, který se nastaví na hodnotu 0x00 úpravou posledního bajtu. Pak se oba soubory poskládají do formátu RGN, který se pomocí aplikace Updater.exe zavede do přístroje. Zavádění RGN do nuvi jsem popisoval např. zde a o parsování firmware probíhala řeč i zde.

Na netu se dá stáhnout utilitka RGN Tool, která firmware rozloží i složí včetně nápravy kontrolních součtů. Osobně využívám vlastní nástroje, které ale nejsou publikovatelné. RGN Tool tedy musí vystačit.

Tolik hodně hrubě k teorii. Je to o zkušenostech a začátečníkům rozhodně nedoporučuji vrtat se ve firmware. Ideální situace je velice ochotný člověk, který takový firmware připraví a ještě uživatele provede krok za krokem. Velice ochotný, ale ne vždy znamená "v případě neočekávaného problému zajistím nápravu".
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod VirtualCZ » 21.03.11 0:00 (Po)

Po nějaké době jsem vylepšil svůj přístroj o firmware 4.0, poslední jazykovou aktualizaci od pathe a mapy CN*.40. Vypadá to, že budu možná jediný, ale blade se zdá po několika stovkách km stabilní, bez restartů apod., výraznější neplynulost při překreslování jsem registroval tuším jen jednou (při jízdě na dálnici). BTW před všemi aktualizacemi jsem měl cca. 400MB volného místa, po aktualizaci cca 100MB, ale nezkoumal jsem obsah přístroje podrobně.
Bohužel u mě přetrvává problém s občasným sekáním Šmirdy, dnes jsem zkusil origo hlas a ten se neseknul. Ovšem zatímco Šmirda řekne (pokud se nesekne) celou frázi plynule, origo hlas hrozně dělí větu na jednotlivá slova, např. "za...tři...sta...metrů...odboč...doleva", je hodně slyšet to skládání věty z jednotlivých slov. Uvidíme, co bude dělat ten nový, zde zmiňovaný hlas.
Blade 3760 LT
VirtualCZ

Registrace: 11.03.08 17:05 (Út)

Odeslatod Path » 21.03.11 0:47 (Po)

Kterou verzi Šmirdy máte? CBR nebo VBR?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod VirtualCZ » 21.03.11 11:57 (Po)

Jestli si dobře pamatuju, zkoušel jsem nejprve "v150_VBR_q2" a potom "v1.60_CBR_112", nyní by tedy měla být v přístroji constant bit rate verze 1.60...
Jinak jak už jsem psal mi šmirda vyhovuje nejvíc, mluví plynule, nerušivě, střídá výrazy ...jen to nešťastné sekání. :frown:
Blade 3760 LT
VirtualCZ

Odeslatod Path » 21.03.11 13:03 (Po)

U CBR by ještě šel o něco snížit datový tok, ale už by to bylo na úkor kvality. Zkusím teď chvíli jezdit s nastavením co máte vy, jestli se mi taky žaškobrtne. Jaké POI máte nahrané?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod VirtualCZ » 21.03.11 14:16 (Po)

Celé je to pro mě záhada, snad nikdo s bladem zde o sekání hlasu nepíše, tedy slabým HW by to asi být nemělo. Přitom mám nyní navigaci téměř v "základním" nastavení, pouze aktualizovanou mapu CN a Vaši aktualizaci překladu (+Šmirdu s Eliškou ve složce voice), bez POI, obrázků, atlasu či topo mapy, žádná SD karta, BT vypnutý ...a ani nepozoruju výrazný problém s překreslováním map. :roll:
Každopádně děkuju jak za snahu pomoci, tak za opravenou češtinu, práci na Šmirdovi atd.! :thumb:
Blade 3760 LT
VirtualCZ

Odeslatod vadraj » 21.03.11 15:31 (Po)

Tak mám další postřeh ohledne "povídání" Šmirdy i Elišky.
Po nahrání nového fw 4.00 mi povídá stejně jaku u starého. Je to vždy při začátku jízdy s MyTrends a pak po těch cca 20 minutách. Pokud jedu bez MyTrends nic Šmirda ani Eliška neříká.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to s přiloženou fotografií u POI bodu. Má se zobrazovat při příjezdu k tomuto bodu?
Garmin nüvi 3790T,CN Europe NT2011.40 3D,CN Europe NT2011.40 ALL trafficTrends Europe 4.00,ATLAS Czech 2010NT,Adresy CRv1, TOPO Czech 2010,Lifetime, Čidlo ecoRouteHD.
vadraj

Registrace: 05.11.10 15:48 (Pá)

Odeslatod Path » 21.03.11 15:56 (Po)

vadraj: V pátek jsem zkoušel jet po známé trase (myTrends) bez aktivní navigace a žádný zvuk se mi z navigace nevyloudil.

K foto: U POI se fotografie nezobrazí. Tohle by mělo fungovat pouze u POI s atributem Tour Guide ("mělo fungovat" neznamená, že bude fungovat)

Nevím jak je to u waypointů s Garmin Panoramio - to jsem nezkoušel.

VirtualCZ: Ještě zkuste i VBR.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod VirtualCZ » 21.03.11 16:15 (Po)

Zkusím, je pravda, že VBR 1.50 jsem měl tuším někdy minulé léto s fw., který byl v přístroji při koupi (2.50?)...
Blade 3760 LT
VirtualCZ

Odeslatod eidz » 21.03.11 22:16 (Po)

Zkusím i já - když jsem pomocí POI Loader vytvořil POI pro 765, tak např. upozornění na radary fungovalo dle očekávání. Tj. před stanoveným POI, se přehrála mp3. Vše fungovalo, tak jak mělo. Když jsem měl gpx s odkazem na MP3 a MP3 nebyla přítomna nebo nešla přehrát, tak 765 místo MP3 udělal jen gong.
Teď ten POI soubor, funkční z 765, vezmu a nahraji jen do 3790 a prd (promiňte mi ten výraz, ale pochopíte proč). Jen gong, žádná MP3.
Tak zredukuji počet gpx souborů, MP3 nahrávek pro POI, znovu kompiluji a zase nic. Tak různě zkouším co mě napadá a furt nic. Na 765 to jede, na 3790 ne.
Jediné, co jsem nezkusil, je změnit datový tok MP3. Ale i ta zasmolená 765 zvládna CBR 112 bit/s a nechce se mi věřit, že 3790 ne.
Nemám ještě firmware 4.0
Nemáte nápad, co ještě udělat jinak? Něco v nastavení navigace?

Další dotaz: při procházení mapy 765 stačilo prstem jednou ťuknou na cestu, či na ikonu POI, které se zobrazilo a navigace zobrazila doplňkové údaje k POI či čp. ulice. Šlo zvolit nastavit pozici (v režimu simulace GPS) nebo JET. U 3790 můžu ťukat, i stylus jsem sehnal a p*d. Nebo je jiná finta, jak na 3790 si zobrazit detail POI v režimu prohlížení mapy? Nebo když si dohledávám cíl, tak prostě jsem jen ukázal kam, dal JET a i bez znalosti adresy to šlo.

A jen povzdech - 765 zobrazila takovou vysouvací roletku, s odhadovaným časem jízdy, když jsem vybral jiný POI, tak po chvilce vyjela zase roletka...
Garmin nüvi 3790T - minulost
Garmin nüvi 765T - minulost
Obrázek uživatele
eidz

Registrace: 11.08.09 14:48 (Út)

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: GPS přijímače